Döviz
Para Nerden Çıktı? Nereye Aktı?
30 Ocak haftasında swap hariç net rezervlerde düşüş gözlenirken, yabancı yatırımcının DİBS ve hisse senedi piyasasına olan ilgisi hız kesmeden devam ediyor.
TCMB Rezervlerinde Altın ve Swap Ayarı: Yabancı Girişi Sürerken Dolarizasyon Yeniden Kıpırdadı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) haftalık verileri ve analitik bilanço rakamları, rezerv yönetiminde hareketli bir döneme işaret ediyor. 30 Ocak haftasında swap hariç net rezervlerde düşüş gözlenirken, yabancı yatırımcının DİBS ve hisse senedi piyasasına olan ilgisi hız kesmeden devam ediyor. Öte yandan, KKM’de bir devir resmen kapanıyor.
Rezervlerde Altın Etkisi ve Swap Dinamikleri
30 Ocak haftası itibarıyla TCMB’nin rezerv tablosunda karışık bir seyir hakim. Brüt rezervler 215,6 milyar dolardan 218,1 milyar dolara yükselirken, net rezervler 93,3 milyar dolara, swap hariç net rezervler ise 1,3 milyar dolarlık kayıpla 82,1 milyar dolara geriledi.
Dikkat çekici olan nokta ise altın fiyatlarının rezervler üzerindeki belirleyici rolü. Altın fiyat etkisi hariç tutulduğunda, swap hariç rezervlerdeki düşüş aslında 5 milyar doları buluyor. 4 Şubat tarihli öncü veriler de bu eğilimin sürdüğünü, brüt rezervlerde 5,3 milyar dolarlık bir erime yaşandığını gösteriyor. Yıl başından bu yana swap hariç net rezervlerdeki 18,7 milyar dolarlık artışın yaklaşık 13,3 milyar doları, altın fiyatlarındaki değer kazancından kaynaklandı.
Yabancı Yatırımcı 9 Haftadır Kesintisiz “Hisse” Diyor
Yurt dışı yerleşiklerin Türk varlıklarına olan iştahı, Ocak ayının son haftasında da sürdü:
-
DİBS: Yabancılar 30 Ocak haftasında 722 milyon dolarlık tahvil alımı yaptı. Yıl başından bu yana DİBS’e giren yabancı sermaye 4,2 milyar dolara ulaştı.
-
Hisse Senedi: Üst üste 9. haftada da net alım yapan yabancılar, ilgili haftada 455 milyon dolarlık giriş sağladı. Son 9 haftalık süreçteki toplam hisse alımı 2,3 milyar doları buldu.
-
Eurobond: Hazine tarafında ise 225 milyon dolarlık sınırlı bir satış görüldü.
KKM’de Yolun Sonu: Veri Yayımı Durduruluyor
Ekonomi yönetiminin “liralaşma” stratejisinin en kritik virajlarından biri olan Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminde sona gelindi. Ağustos 2023’teki zirvesinden bu yana 136,9 milyar dolarlık (3,4 trilyon TL) devasa bir çözülme gerçekleşti. Sistemin bakiyesi sembolik düzeylere inerken, TCMB önümüzdeki haftadan itibaren KKM verilerini yayımlamayı bırakacak.
Dolarizasyon ve Mevduat Yapısında Yeni Dengeler
Bankacılık sisteminde dolarizasyon oranı, son haftada %42,7’den %44 seviyesine yükselerek hafif bir kıpırdanma gösterdi.
-
DTH Artışı: Döviz Tevdiat Hesapları (DTH) parite etkisinden arındırılmış olarak 1,9 milyar dolar arttı. Bu artışta bireysel yatırımcıların 3,2 milyar dolarlık alımı etkili olurken, kurumsallar 1,3 milyar dolar satış yaptı.
-
TL Mevduat: TL mevduat hacmi haftalık 453 milyar TL azalarak 16,3 trilyon TL’ye geriledi.
-
Kredi Büyümesi: Ticari kredi büyümesi yıllıklandırılmış bazda %27,3’e yükselirken, tüketici kredilerinde %50,3 seviyesine gerileme kaydedildi. Bu durum, sıkı para politikasının tüketim üzerindeki baskısının sürdüğünü kanıtlıyor.
Fon Piyasasında Hareket: Döviz Fonları Büyüyor
Para Piyasası Fonları (PPF) toplamda yaklaşık 31 milyar TL’lik bir hacim kaybı yaşarken, döviz fonlarının aktif büyüklüğü 81 milyar dolara fırladı. 2024 başında sadece 25 milyar dolar olan bu rakam, yatırımcıların döviz bazlı enstrümanlara olan ilgisinin yapısal olarak arttığını gösteriyor.
Anahtar Kelimeler: TCMB Rezervleri, Swap Hariç Net Rezerv, Yabancı Girişi, DİBS, KKM Çözülmesi, Dolarizasyon Oranı, Döviz Tevdiat Hesapları.
Meta Açıklama: TCMB’nin 30 Ocak haftası verilerine göre rezervlerde altın fiyatı etkisi öne çıkarken, yabancı yatırımcılar hisse senedi piyasasında 9 haftadır kesintisiz alım yapıyor. KKM verilerinde ise tarihi bir dönem kapanıyor.
Kaynak: Gedik Yatırım
