Sosyal Medya

Ekonomi

TÜİK: Türkiye’nin Kişi Başına Geliri AB Ortalamasının Altında

Türkiye’nin 2024 yılına ilişkin Satın Alma Gücü Paritesi’ne (SGP) göre kişi başına Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) endeksi 72 olarak belirlendi. Bu değer, Avrupa Birliği (AB) ortalaması olan 100’ün yüzde 28 altında kaldı.

TÜİK: Türkiye’nin Kişi Başına Geliri AB Ortalamasının Altında

Türkiye’nin 2024 yılına ilişkin Satın Alma Gücü Paritesi’ne (SGP) göre kişi başına Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) endeksi 72 olarak belirlendi. Bu değer, Avrupa Birliği (AB) ortalaması olan 100’ün yüzde 28 altında kaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı ve Eurostat tarafından yayımlanan verilere göre, SGP; standart bir mal ve hizmet sepetinin ülkeler arasındaki fiyat farklarını dikkate alarak gerçek gelir ve refah karşılaştırması yapılmasını sağlıyor.

Karşılaştırmalar; 27 AB ülkesi, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, Norveç, İzlanda) ve 6 aday ülkeyi (Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk ve Bosna-Hersek) kapsayan toplam 36 ülke üzerinden yapıldı.

Lüksemburg Zirvede, Bosna-Hersek Son Sırada

KANITLANMIŞ SONUÇLAR%78.3 başarı · ort. %14.8
CCOLA4 Oca – 16 Şub+%38,16
GUBRF25 Oca – 11 Şub+%21,55
OYAKC4 Oca – 16 Şub+%20,56
TKFEN2 Mar – 11 Mar+%20,49
AFYON8 Mar – 16 Mar+%14,03
RAPORU İNCELE →

Bu ülkeler arasında, SGP’ye göre kişi başına GSYH endeksi 245 ile Lüksemburg’da en yüksek seviyede gerçekleşirken, 35 ile Bosna-Hersek en düşük değere sahip ülke oldu. Lüksemburg AB ortalamasının yüzde 145 üzerinde yer alırken, Bosna-Hersek yüzde 65 altında kaldı.

Ülkelerin gelişmişlik düzeyi genellikle kişi başına GSYH ile ölçülürken, bireylerin refah düzeyini değerlendirmede kişi başına fiili bireysel tüketim daha uygun bir gösterge olarak kabul ediliyor. Bu gösterge, hanehalklarının yaptığı harcamaların yanı sıra devlet ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından sunulan eğitim ve sağlık gibi hizmetleri de kapsıyor.

Bu hafta potansiyeli en yüksek · 5 HİSSE
GARAN ▲ Long
GirişNONEEE
T/P HedefNONEEE
S/L StopNONEEE
+ THYAO, ISCTR, SISE, META ve toplam 5 hisse bu hafta analiz edildi
🔒 Tüm seviyeleri görmek için raporu edinin
ÖRNEK RAPORU GÖR →
Yatırım tavsiyesi değildir. Detaylar için raporu inceleyiniz.

2024 yılında kişi başına fiili bireysel tüketim endeksi, AB ortalaması 100 iken Türkiye’de 71 olarak hesaplandı. Bu değer, Türkiye’nin AB ortalamasının yüzde 29 altında olduğunu gösterdi. Aynı göstergede en yüksek değer 146 ile Lüksemburg’a, en düşük değer ise 42 ile Bosna-Hersek’e ait oldu.

Fiili Bireysel Tüketimde Türkiye AB’nin Gerisinde

Fiyat düzeyi endeksine göre ise Türkiye’nin fiili bireysel tüketime ilişkin değeri 51 olarak belirlendi. Bu sonuç, AB ülkelerinde 100 Euro ile satın alınabilen bir mal ve hizmet sepetinin, Türkiye’de 51 Euro karşılığı Türk Lirası ile alınabildiğini ortaya koydu.

Söz konusu veriler, Eurostat ve OECD iş birliğiyle yürütülen Avrupa Karşılaştırma Programı kapsamında hesaplandı.

HAFTALIK RAPOR
Haftalık quant yatırım raporuna erişin
AI model tahminleri
Hisse giriş seviyeleri
Hedef fiyatlar
Makro piyasa analizi
Detaylı analizi gör
KANITLANMIŞ SONUÇLAR %78.3 başarı
CCOLA 4 Oca – 16 Şub +%38,16
GUBRF 25 Oca – 11 Şub +%21,55
OYAKC 4 Oca – 16 Şub +%20,56
TKFEN 2 Mar – 11 Mar +%20,49
AFYON 8 Mar – 16 Mar +%14,03
16 işlemde ort. %14.8 getiri
RAPORU İNCELE →

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler