Sosyal Medya

Ekonomi

Şap Salgını Türkiye’yi Vurdu: Et ve Süt Krizi Kapıda

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2025 yılının tarım sektörü için adeta “afet yılı”na dönüştüğünü söyledi.

Şap Salgını Türkiye’yi Vurdu: Et ve Süt Krizi Kapıda

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2025 yılının ilk yarısında yaşanan don, dolu, kuraklık ve şap salgını nedeniyle tarım sektörünün çok ağır yara aldığını açıkladı. Şap hastalığı nedeniyle 81 ilde hayvan pazarları kapatılırken, hayvan hareketleri de durduruldu.

Bayraktar, “Kurban Bayramı’ndaki hayvan hareketliliği, hastalık mihraklarında büyük artışa neden oldu. Bu yılki şap virüsü daha ölümcül ve daha hızlı yayılıyor. Bazı bölgelerde hayvan kayıpları yaşanıyor” dedi.

Üretici Büyük Kayıp Yaşıyor

Şap hastalığının sığırlarda ateş, iştahsızlık, depresyon, et ve süt veriminde azalma gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirten Bayraktar, “Verim kaybı üreticiyi iflasa sürüklüyor. Et ve süt üretiminde ciddi düşüşler yaşanıyor” diye konuştu.

Kaçak Girişler Salgının Kaynağı

Bayraktar, sınırdan yapılan kaçak canlı hayvan ve et girişlerinin şap hastalığının en büyük nedeni olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Canlı hayvan ve etin kaçak yollarla ülkeye sokulması hem insan sağlığı hem de hayvan sağlığı için son derece tehlikelidir. Kaçakçılıkla topyekün mücadele edilmeden bu sorun bitmez.”

Üreticiye Çağrı: Önlem Alın!

Bayraktar, şap hastalığına karşı üreticilerin hem öncesinde hem de sonrasında alabileceği bazı önlemleri şöyle sıraladı:

  • Ahırlarda dezenfektan bulundurulmalı

  • Hayvan bakıcıları dışında kimse ahıra alınmamalı

  • Yeni hayvanlar 21 gün karantinada tutulmalı

  • Hasta hayvanlar sağlıklılardan hemen ayrılmalı

  • Altlıklar yakılmalı, veteriner hekim bilgilendirilmeli

Borçlar En Az 1 Yıl Faizsiz Ertelenmeli

Hayvan pazarlarının kapalı olması nedeniyle hayvan satışlarının yapılamadığını, dolayısıyla üreticilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’na olan borçlarını ödeyemediğini hatırlatan Bayraktar, “Üreticilerimizin borçları faizsiz olarak en az 1 yıl ertelenmelidir. Bu salgınla mücadele ancak devletin güçlü desteğiyle mümkün olabilir.” ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler