Gündem
Yumurta İhracatına Yeni Düzenleme: Artık Bakanlık Onayı Şart
Ticaret Bakanlığı, tavuk yumurtası ihracatını kayda bağlı hale getirdi. Yeni uygulamayla ihracatçı firmaların Bakanlık izni alması zorunlu olacak. Amaç, iç piyasa arzını korumak ve denetimi artırmak.

PARA ANALİZ- Ticaret Bakanlığı, Türkiye’den yurt dışına gönderilen tavuk yumurtalarına yönelik yeni bir ihracat düzenlemesini yürürlüğe koydu. Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, yumurta ihracatı artık “kayda bağlı ihracat” kapsamına alındı.
İhracat İçin Önce Bakanlık Onayı Gerekecek
Yeni düzenlemeyle birlikte, yumurta ihracatı yapmak isteyen firmaların öncelikle Ticaret Bakanlığı’ndan izin alması gerekecek. Bakanlık, ihracat taleplerini kayda alarak hem süreci denetleyecek hem de kontrol mekanizmasını etkinleştirecek.
Amaç: İç Piyasa Arz Güvenliğini Korumak
Uygulamanın temel amacı, iç piyasadaki arz güvenliğini sağlamak ve ihracat politikalarını daha etkin yürütmek. Bakanlık, bu yöntemle hem yurt içindeki tüketimi güvence altına almayı hem de ihracatı kontrollü biçimde sürdürmeyi hedefliyor.
Karar Resmen Yürürlükte
Tebliğ, Resmî Gazete’de yayımlandığı tarih itibarıyla yürürlüğe girdi. Böylece tüm ihracat işlemleri için yeni süreç zorunlu hale geldi.