Ekonomi
Türkiye’de ‘Zombi’ Şirket Alarmı: Her 5 Şirketten Biri Riskte
Türkiye ekonomisi, son dönemde hızla artan “zombi şirketler” sorunu ile karşı karşıya. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve yerli araştırma kuruluşlarının…

Türkiye ekonomisi, son dönemde hızla artan “zombi şirketler” sorunu ile karşı karşıya. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve yerli araştırma kuruluşlarının verilerine göre, ülkedeki şirketlerin yaklaşık yüzde 13’ü borçlarını çeviremeyen, ancak faaliyetlerine devlet teşvikleri ya da kredilerle devam eden zombi şirket statüsünde bulunuyor.
En Yüksek Oran Türkiye’de
IMF’nin yayımladığı son küresel değerlendirme raporuna göre, Türkiye zombi şirket oranında dünya genelinde ilk sıraya yerleşmiş durumda. Uzmanlar bu şirketlerin, piyasada rekabeti bozduğunu ve ekonomide verimlilik kaybına yol açtığını belirtiyor.
En Fazla Zombi Şirket Tekstil ve İnşaatta
Sektörel dağılım incelendiğinde, en yüksek zombi şirket oranı tekstil (%25), inşaat (%20) ve lojistik (%15) sektörlerinde görülüyor. Bu alanlardaki firmalar, artan hammadde ve enerji maliyetleriyle birlikte kredi faizlerinin yükselmesi nedeniyle ciddi finansal baskı altında faaliyet göstermeye çalışıyor.
İflas ve Konkordato Başvurularında Patlama
2025’in ilk yarısında çok sayıda köklü şirket, mali sıkıntılar nedeniyle konkordato talebinde bulundu. 49 yıllık Gökyol İnşaat, 39 yıllık Mat Enerji gibi sektörün öncü firmaları, sürdürülemez borç yükleri nedeniyle iflas sürecine girdi.
Türkiye Zombi Şirketler Raporu’na göre bu şirketler genellikle iş gücü azaltımına gidiyor, yatırımlarını durduruyor ve üretim kapasitesini minimuma indiriyor. Bu durum, istihdam piyasasında da dalga etkisi yaratıyor.
Uzmanlar Uyarıyor: “Finansal Sistem Üzerindeki Baskı Artıyor”
Ekonomistler, zombi şirketlerin uzun vadede ekonomik büyüme üzerinde ciddi riskler oluşturduğunu belirtiyor. Sürdürülemez borç yapılarıyla sistem içinde varlıklarını sürdüren bu firmalar, hem banka bilançolarını zorluyor hem de sağlıklı şirketler üzerinde haksız rekabet baskısı yaratıyor.
Capital Dergisi’nin değerlendirmesine göre, sıkı para politikası ve yüksek faiz ortamı sürdükçe zombi şirket sayısında artış yaşanması kaçınılmaz görünüyor. Özellikle KOBİ’ler arasında risk oranının daha da yükselebileceği vurgulanıyor.(Haber Merkezi)