Ekonomi
Gençler işsizlik sarmalında: Kadınlar en büyük kaybeden! Türkiye Avrupa’da birinci sırada
Gizli İşsizlik Patladı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), 2025’in ilk çeyreğine ait istihdam raporunu yayımladı. Türkiye'de çalışma çağındaki 66 milyon kişiden sadece 22,3 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı çalışıyor. Yani toplumun çoğunluğu çalışıyor gibi görünse de ya kayıt dışı ya da güvencesiz işlerde.

Gizli İşsizlik Patladı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), 2025’in ilk çeyreğine ait istihdam raporunu yayımladı.
Her 3 Kişiden Sadece 1’i Gerçekten Çalışıyor
Rapora göre Türkiye, yalnızca gençlerini değil, tüm çalışma çağındaki nüfusunu kayıtdışı, güvencesiz ve belirsiz bir istihdam rejimine terk etmiş durumda. Özellikle genç kadınlar hem işten hem eğitimden uzaklaştırılmış bir kuşağı temsil ediyor.
Türkiye’de çalışma çağındaki 66 milyon kişiden sadece 22,3 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı çalışıyor. Yani toplumun çoğunluğu çalışıyor gibi görünse de ya kayıt dışı ya da güvencesiz işlerde. Eğer bu tablo tersine çevrilmezse, yalnızca bugünü değil, yarını da kaybetme riski büyük.
33 Milyon Kadından Sadece 6 Milyonu Gerçek İstihdamda
Kayıtlı ve tam zamanlı istihdam oranı kadınlarda sadece %19,7. Erkeklerde bu oran %48,1. Kadınlar çalışma hayatında neredeyse yok sayılıyor. 33,5 milyon kadın içinden yalnızca 6,6 milyonu nitelikli ve güvenceli işte çalışıyor.
İşsiz Sayısı Resmi Verilerin Üç Katı
TÜİK dar tanımlı işsizliği 3 milyon 80 bin olarak açıklarken, DİSK-AR’a göre geniş tanımlı işsiz sayısı 11 milyon 382 bine ulaştı. Geniş tanımlı işsizlik oranı %28’e dayandı.
Kadınlarda İşsizlik Yüzde 47’yi Buldu
15-24 yaş arası genç kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranı %46,9’a çıktı. Aynı yaş grubundaki erkeklerde bu oran %32. Türkiye, ne eğitimde ne istihdamda olan gençler (NEET) kategorisinde Avrupa’da ilk sırada yer alıyor. Her dört gençten biri eğitimde değil, çalışmıyor da.
Genç İşsizlik Son 20 Yılda Kronikleşti
DİSK-AR’ın verileri, 2002’de %26 olan gençlerde geniş tanımlı işsizlik oranının 2025’te %37,5’e yükseldiğini gösterdi.