Sosyal Medya

Döviz

Yurt dışı piyasalarda bu sabah:  Altın güçleniyor, petrol yine Gazze’yi izliyor

Hareketsiz bir gün. Gözler Fed kararında

Yurt dışı piyasalarda bu sabah:  Altın güçleniyor, petrol yine Gazze’yi izliyor

Çin’e uygulanan yüksek vergilerin azaltılacağı varsayımı altında bile tarifelerin zamanla ekonomi üzerinde baskı yaratacağı ve büyüme hızında yavaşlama olacağı beklentisi canlı kalmaya devam ediyor. Bu noktada önde gelen kurumlarının tarifelerin ABD ekonomisinde durgunluk yaratabileceği konusunda orta noktada buluştuğunu görüyoruz. Her ne kadar tüketici harcamalarının güçlü kalması ve şirket kârlarında şimdilik zayıflık gözlenmemesi piyasaları kısa vadede rahatlatsa da ekonomiye dair birçok gösterge aslında risklerin arttığına dair sinyaller veriyor. Bu noktada özellikle Çin’e uygulanan tarifelerin tüketici harcamaları, yatırımlar ve istihdam üzerinde gecikmeli ama etkili baskılar yaratabileceği düşünülüyor.

 

Hisse senetleri tarafında kamu hizmetleri gibi defansif sektörlerin öne çıkmasının yanında ve Fed’in bu yıl 3-4 kez faiz indireceği yönündeki fiyatlamalar ise büyüme endişelerinin tamamen göz ardı edilmediğini gösteriyor. Diğer taraftan hisse senetlerinin tahvillere kıyasla sunduğu getirinin tarihsel ortalamaların oldukça altında kalması piyasa iyimserliğinin aslında çok güçlü bir zeminde olmadığını düşündürüyor. Bu tablo altında son dönemde güçlü bir eğilim sergileyerek dokuz günlük yükseliş serisi yakalayan S&P 500 endeksi dün geri çekilerek bu serisine son verdi.

 

Asya para birimlerinde Trump’la uzlaşma rallisi

EUR/USD

EUR/USD paritesi haftaya dalgalı bir başlangıç yaparken, ABD ekonomisine yönelik gelen güçlü verilerin fiyatlamalara çok fazla yansımasa da dolar açısından pozitif bir tablo çizmeye devam ettiğini gördük. Nisan ayı ISM hizmet endeksinin 51,6 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi, hizmet sektöründe büyümenin 10’uncu ayda da sürdüğüne işaret etti. Bu veri sonrası ABD tahvil faizlerinde yukarı yönlü bir hareket izlendi. Ancak ticaret geriliminin sürmesi doların anlamlı bir momentum yakalamasına izin vermedi. Yarın sonuçlanacak Fed toplantısı öncesinde görünümün anlamlı şekilde değişmesini beklemiyoruz. Öte yandan, Commerzbank ve Danske Bank gibi kurumların orta vadede doların değer kaybedeceği  yönündeki değerlendirmelerini koruduğunu gördük.

 

PETROL

Brent tipi ham petrol vadeli işlemleri, OPEC+ grubunun üretimi artırma kararı almasıyla birlikte Pazartesi günü %2’nin üzerinde geri çekilerek varil başına yeniden 60 doların altını test etti. OPEC+, üst üste ikinci ay da petrol üretimini hızlandırma kararı alarak, Haziran ayında üretimi günlük 411.000 varil artıracak. Bu hamle, grup lideri Suudi Arabistan’ın kota fazlası üretim yapan bazı üyelere karşı yaptırım uygulama amacıyla Kasım ayına kadar piyasaya günlük 2,2 milyon varil petrol geri kazandırabileceği anlamına geliyor. Dolayısıyla arz endişeleri, Çin’in ABD ile ticaret gerilimlerini hafifletebilecek müzakereleri değerlendirdiğine dair daha önce gelen olumlu haberlerin önüne geçti.

Jeopolitik tarafta ise, Yemenli Husi grubunun fırlattığı bir füzenin İsrail’in ana havalimanı yakınlarına düşmesinin ardından, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun hem Husilere hem de İran’a karşı misilleme sözü vermesiyle Orta Doğu’daki tansiyon yeniden yükseldi.

 

 

DEĞERLİ METALLER

Yatırımcılar gerek Fed’in para politikasına gerekse ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerine dair daha fazla netlik beklerken altının ons fiyatı, ABD dolarının zayıflamasıyla birlikte yeniden 3330 doların üzerine yükseldi. Pazar günü ABD Başkanı Trump, Çin’in bir anlaşma yapmak istediğine inandığını ifade etmiş, ancak herhangi bir detay ya da takvim vermemişti. Pekin ise ABD tarafından sunulan müzakere tekliflerini değerlendirmekte olduğunu açıklamış, buna karşın Washington’un tek taraflı tarifeleri iptal etmeden diyaloğun ilerleyemeyeceği konusunda uyarmıştı.

Yatırımcılar bir yandan da yarın sonuçlanacak olan Fed toplantısına odaklanmış durumda. Fed’in politika faizini sabit tutması bekleniyor; ancak Başkan Trump faiz indirimi çağrılarını yinelemeye devam etmesi dolar üzerinde baskı yaratarak değerli metalleri destekliyor.

 

 

Kaynak:  Ünlü &Co

BAKMADAN GEÇME

  • İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Kapanış Raporu

    İş Yatırım global hisse senetleri, emtia ve tahvil pazarında haftayı değerlendirdii

  • CDS piyasası İmamoğlu’nu unuttu

    Merkez Bankası’nın rezerv birikimine yeniden başlaması ve PKK’nın kendini feshetmesi gibi gelişmelerin ardından Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), yaklaşık iki ay sonra ilk kez 300 baz puanın altına geriledi.

  • İmamoğlu’ndan AKP’ye korkunç suçlama: İstanbul’da 15 yılda 85 milyar dolar rant sağladınız

    Tutuklu Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Yeşil alanları, deprem toplanma alanlarını, askeri alanları imara açtınız, birilerine özel imar verdiniz, şehri katlettiniz, trafiği mahvettiniz. Sadece 15 yılda 130 projede kamu alanlarından ve imar hareketliliğinden birilerine sağladığınız rant tam 85 milyar dolar." dedi.

  • ŞOK: Moody’s ABD’nin Kredi Notunu Düşürdü

    ABD’nin 36 trilyon dolara ulaşan kamu borcu, Moody’s tarafından verilen en yüksek kredi notuna mal oldu. Moody’s, 1919’dan bu yana korunan “Aaa” notunu bir kademe indirerek “Aa1” seviyesine çekti ve ülkenin görünümünü “negatif”ten “durağan”a revize etti.

  • Gönül Tol’dan ABD’ye Uyarı: Trump, Erdoğan’ın Dopingli Benzeri

    Middle East Institute Türkiye Programı Direktörü Gonul Tol, Amerikan demokrasisinin tehdit altında olduğuna dair uyarısını açıkça dile getiriyor: Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de 20 yılda inşa ettiği otoriter rejimi, Donald Trump birkaç yıl içinde kurabilir—belki de sürece çoktan başladı.

  • BBVA: Türkiye Sert Bir Duruş mu Yaşayacak?

    BBVA'nın güncel analizine göre, 2025 yılının ilk çeyreği, özellikle iç talebin etkisiyle güçlü bir büyümeye sahne oldu. Ancak Mart ayına ait üretim verileri, tüm temel sektörlerde zayıflama işaretleri gösteriyor. Nisan ayında ise güven endekslerinde hızlı bir bozulma gözlendi. Bu durum, Mart ortasında yaşanan iç siyasi belirsizliklerin ve Nisan ayında başlayan tarife krizinin, ekonomik faaliyetlerde sert bir ayarlamayı tetikleyeceği sinyalini veriyor.

  • SGK bildirdi! Yemek kartları marketlerde geçecek mi?

    Danıştay, milyonlarca çalışanı ilgilendiren önemli bir karara imza attı. İşverenlerin çalışanlara sunduğu yemek kartlarının SGK primi dışında tutulmaya devam edileceği açıklandı. Bu karar, iş dünyasında uzun süredir uygulanan yemek yardımı sistemine yasal güvence kazandırdı.

  • Atilla Yeşilada video: BofA borsaya operasyon mu yaptı? & Ekonomik krizi Erdoğan’ın ahtapotu getirir mi?

    Semih Sakallı'yla söyleşimde BofA'nın hisse satışı ana gündem maddesi oldu.  CHP'ye operasyonların genişlemesinin  önce siyasi, sonra da döviz krizine neden olabileceği anlattım.  Türkiye yol ayrımında, ya tüm derdi olanlara çare bir anayasa yazılacak, ya da Erdoğan Bahçeli ikilisi iyice sertleşip ana muhalefeti tümden  devreden çıkartma yoluna sapacak. Ekonomi ve piyasalar hakkında  bu yol ayrımı aşılmadan gerçekçi tahminler yapılamaz.

  • Gençler işsizlik sarmalında: Kadınlar en büyük kaybeden! Türkiye Avrupa’da birinci sırada

    Gizli İşsizlik Patladı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), 2025’in ilk çeyreğine ait istihdam raporunu yayımladı. Türkiye'de çalışma çağındaki 66 milyon kişiden sadece 22,3 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı çalışıyor. Yani toplumun çoğunluğu çalışıyor gibi görünse de ya kayıt dışı ya da güvencesiz işlerde.

  • TİM Başkanı net konuştu! Yüzde 50 ile çarklar dönmez

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, yüksek faiz oranlarının sanayiye darbe vurduğunu belirterek, "Yüzde 50 faizle üretim yapılmaz. Paranızı faize koyun, uğraşmadan kazanın. Ama biz üretimi, ihracatı seçiyoruz" dedi.

  • FÖŞ’ten Günün Analizi:  Gelişen Piyasalara para girecek mi?

    Bu ikinci tecrübemde Gelişen Piyasalara bu yıl para girecek mi sorusuna cevap aradım.  Çünkü, Türkiye açısından döviz kuru ve dış finansman bağlamında en kritik soru bu.  Doğal olarak, Türkiye’nin kendine özgü şartları, örneğin Erdoğan’ın Kürtlerin sorunlarını çözen bir anayasaya CHP’yi de dahil edip etmeyeceği sorusu ve enflasyonun seyri de sıcak para girişini etkileyecek. Ama, benim tecrübeme göre, para girişlerini öncelikle o varlık sınıfına gösterilen küresel ilgi belirler.

  • Türkiye’nin market devi gençliğe göz kırptı! İndirim mağazasının ismi değişiyor

    Türkiye’nin dört bir yanındaki 4 bin 500 satış noktasıyla hizmet veren Tarım Kredi Marketleri, sürpriz bir kararla ismini değiştiriyor. Yeni dönemde açılacak mağazalar "KOOP" adıyla faaliyet gösterecek. Bu hamleyle sadece tabelalar değil, hedef kitle de değişecek. Mağaza gençlere göz kırptı.

  • İstanbul’dan sonra ilk! Şehire metrobüs geliyor

    Sakarya, İstanbul’dan sonra metrobüse kavuşan ikinci şehir olmaya hazırlanıyor. Şehir hastanesi ile gar meydanı arasında hizmet verecek 19,5 kilometrelik ve 13 duraktan oluşan metrobüs hattında çalışmalar hız kesmeden sürüyor.

Benzer Haberler