Sosyal Medya

Borsa

Zeynel Balcı: TCMB’den faiz indirimi ne zaman? Borsa’nın tek umudu yabancılar

Finans uzmanı Zeynel Balcı Borsa çok ucuz kalsa da faiz indirim öncesi yukarı hareketi zor görüyor. Ancak, yabancı alımları sürerse ralli erken başlayabilir..

Zeynel Balcı:   TCMB’den faiz indirimi ne zaman?  Borsa’nın tek umudu yabancılar

Piyasalarda belirsizlik sürerken, yatırımcıların odağı yüksek faiz, döviz kurları, altın ve enflasyon gibi makro göstergelere kaydı. TCMB’nin önceki faiz artırımlarıyla birlikte mevduat faizleri ciddi oranda yükseldi. Bu durum hem tasarruf sahiplerini “risksiz getiri”ye yöneltti hem de borsa üzerinde baskı oluşturdu.

Ancak piyasada artık başka bir beklenti hakim: Haziran sonrası TCMB’nin faiz indirimine başlayabileceği öngörülüyor. Faizlerin geldiği bu yüksek seviyelerin sürdürülebilirliği sorgulanıyor. Hâlihazırda yıllık enflasyon yüzde 38,1 civarında. Kur geçişkenliği nedeniyle bu rakamın bir miktar daha artabileceği konuşulsa da yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 30 seviyelerine inmiş durumda. Bu da mevduat faizlerinin hâlen reel getiri sunduğu anlamına geliyor.

Yüksek Faiz, Borsa İçin Ciddi Bir Alternatif

Faiz oranlarının bu kadar yüksek seyrettiği ortamda borsaya olan ilgi doğal olarak zayıfladı. Yatırımcılar defansif davranıyor; altın, döviz ve mevduat gibi güvenli limanlara yöneliyor. Bu eğilim, son haftalarda altın fiyatlarındaki hareketlilikte de kendini gösteriyor. Hatta TCMB verilerine göre 14 Mart’tan bu yana yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatlarında 17 milyar dolarlık artış yaşandı.

TCMB, TL’ye geçişi destekleyecek yeni adımlar atsa da mevcut yüksek faiz oranları reel ekonomi açısından da sorun teşkil ediyor. Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç’ın, “Yüzde 60’ların üzerine çıkan kredi maliyeti ile üretimin sürdürülmesi bile zor,” ifadesi reel kesimin içinde bulunduğu darboğazı ortaya koyuyor. Bu tablo, faiz indiriminin hem piyasa hem ekonomi için neden beklendiğini açıklıyor. Ancak zamanlama hâlâ net değil.

Yabancı Yatırımcılar Yeniden Alım Yaptı

Piyasaların umut bağladığı bir diğer gelişme ise yabancı yatırımcıların yeniden alıma başlaması oldu. 25 Nisan haftasında yabancılar; 92 milyon doları hisse senedi, 476 milyon doları tahvil-bono olmak üzere toplam 568 milyon dolarlık alım yaptı. Önceki haftalarda yüksek satış gerçekleştiren yabancıların bu dönüşü henüz güçlü bir trend olmasa da dikkat çekici.

Bu gelişmelerin yanı sıra TCMB rezervlerindeki erime sürüyor. 25 Nisan haftasında brüt rezervler 5,5 milyar dolar düşüşle 141 milyar dolara, swap hariç net rezervler ise 16,4 milyar dolara geriledi.

Nisan Enflasyonu Bekleniyor

Yarın açıklanacak olan nisan enflasyonu da piyasalar açısından kritik. TCMB’nin son metninde “bir miktar yüksek” olacağı sinyali verilmişti. Beklentiler aylık bazda yüzde 3’ün biraz üzerinde. İstanbul’da nisan ayında perakende fiyatlar yüzde 3,21, toptan fiyatlar ise yüzde 1,46 arttı. Gıda fiyatlarına olası don etkisi ve dövizdeki yükseliş, veriyi yukarı çekebilir.

Borsada Destek Seviyeleri Takipte

Borsa İstanbul’da zayıf seyir sürüyor. BIST 100 Endeksi’nde düşüşler devam ederken, ilk destek seviyeleri 9.050-9.000 puan arasında yer alıyor. Daha güçlü satışlarda 8.870 ve 8.560 puanlar gündeme gelebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 9.300 ve 9.400-9.500 direnç seviyeleri önem taşıyor. Ancak 9.500’ün kırılması güçlü bir toparlanma için şart.

Borsada baskının bir diğer nedeni ise zayıf ilk çeyrek bilançoları. Birçok sanayi şirketi ve holding zarar açıklarken, kârlar büyük oranda bankacılık sektöründe yoğunlaştı. Ancak bankacılık kârlarının sürdürülebilirliği de artan kur ve faizle birlikte risk altında.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler