Sosyal Medya

Para Politikasi

Hayret! TCMB 8 yıl aradan sonra ABD tahvili alıyor

Merkez Bankası (TCMB) 8 yıllık aranın ardından rezervlerine yeniden ABD Hazine tahvili eklemeye başladı. Ankara ile Washington arasında artan gerilime…

Hayret! TCMB 8 yıl aradan sonra ABD tahvili alıyor

Merkez Bankası (TCMB) 8 yıllık aranın ardından rezervlerine yeniden ABD Hazine tahvili eklemeye başladı. Ankara ile Washington arasında artan gerilime paralel olarak TCMB, elindeki yüklü ABD Hazine tahvili stokunu 2016 sonrasında elden çıkarılmıştı.

 

TCMB, yaklaşık 8 yıllık aranın ardından ilk kez 2024 yılında ABD Hazine tahvili alımına başladı.

TCMB’nin rezervlerindeki ABD Hazine tahvili miktarı 2024 yılında yaklaşık 10 milyar dolar artarak 12 milyar dolara yükseldi.

KANITLANMIŞ SONUÇLAR%78.3 başarı · ort. %14.8
CCOLA4 Oca – 16 Şub+%38,16
GUBRF25 Oca – 11 Şub+%21,55
OYAKC4 Oca – 16 Şub+%20,56
TKFEN2 Mar – 11 Mar+%20,49
AFYON8 Mar – 16 Mar+%14,03
RAPORU İNCELE →

TCMB’nin en yüklü alımı, Kasım 2024’teki ABD seçimleri öncesinde Ekim ayında gerçekleşti. Haziran 2024’te 3,4 milyar dolar olan TCMB rezervindeki ABD Hazine tahvili miktarı, 2024 sonunda 12,1 milyar dolara yükseldi.

Bloomberg’den Kerim Karakaya ve Beril Akman’ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, TCMB, “rezerv politikalarını normalleştirme çabalarının bir parçası olarak” ABD Hazine tahvilleri alımına başladı.

Bu hafta potansiyeli en yüksek · 5 HİSSE
GARAN ▲ Long
GirişNONEEE
T/P HedefNONEEE
S/L StopNONEEE
+ THYAO, ISCTR, SISE, META ve toplam 5 hisse bu hafta analiz edildi
🔒 Tüm seviyeleri görmek için raporu edinin
ÖRNEK RAPORU GÖR →
Yatırım tavsiyesi değildir. Detaylar için raporu inceleyiniz.

2014 yılında 77 milyar doları gören TCMB’nin rezervlerindeki ABD Hazine tahvili miktarı, daha sonra kademeli olarak azalmış ve 2019-2023 döneminde yaklaşık 2 milyar dolar seviyelerinde hareket etmişti.

Rezervdeki ABD Hazine tahvili miktarı en sonra 2016 yılının ilk yarısında artış kaydetmişti.

TCMB, Washington ile Ankara arasında artan gerilime paralel olarak ABD Hazine tahvillerini elden çıkarmaya başlamıştı.

Haberde, “Ankara, Donald Trump’ın ilk döneminde bir dizi siyasi ve jeopolitik anlaşmazlık nedeniyle Washington ile ilişkilerinin bozulmasının ardından, on yıl önce neredeyse 80 milyar dolara ulaşan varlıklarının çoğunu elden çıkarmıştı” ifadeleri yer aldı.

TCMB’den konuya ilişkin yorum gelmedi.

Londra’da BBVA’da küresel piyasalar strateji direktörü olarak görev yapan Tufan Cömert, TCMB’nin rezervindeki ABD Hazine tahvili artışını “Daha iyi ilişkilere ve daha güçlü döviz rezervlerine bağlanabilir. Bu da çeşitlendirmeyi anlamlı kılıyor” dedi.

 

 

 

 

 

nefes.com.tr

HAFTALIK RAPOR
Haftalık quant yatırım raporuna erişin
AI model tahminleri
Hisse giriş seviyeleri
Hedef fiyatlar
Makro piyasa analizi
Detaylı analizi gör
KANITLANMIŞ SONUÇLAR %78.3 başarı
CCOLA 4 Oca – 16 Şub +%38,16
GUBRF 25 Oca – 11 Şub +%21,55
OYAKC 4 Oca – 16 Şub +%20,56
TKFEN 2 Mar – 11 Mar +%20,49
AFYON 8 Mar – 16 Mar +%14,03
16 işlemde ort. %14.8 getiri
RAPORU İNCELE →

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler