Dünya Ekonomisi
IMF: Borçlanma maliyetleri uzun süre yüksek seyredecek
Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, borçlanma maliyetlerinin uzun süre yüksek seyredeceğini belirterek, gelişmekte olan piyasaların başa…

Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, borçlanma maliyetlerinin uzun süre yüksek seyredeceğini belirterek, gelişmekte olan piyasaların başa çıkması gereken birçok sıkıntısı olduğunu söyledi.
Gopinath, İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu’ndaki (WEF) “Şoklar Arasında Gelişmekte Olan Ekonomiler” adlı panelde konuştu.
Dayanıklılık ve makro istikrar açısından gelişmekte olan piyasaların son birkaç yılda çok iyi performans gösterdiğini ifade eden Gopinath, “Geçmişte, ABD Merkez Bankası faiz oranlarını 450 baz puan artırsa, bir pandemi yaşansa ve enerji fiyatlarında büyük bir artış olsa gelişmekte olan piyasalarda çok daha fazla çalkantı olmasını beklerdik.” dedi.
Gopinath, IMF’de devamlı olarak nelerin kötü gidebileceği konusunda çeşitli senaryolar üzerine çalıştıklarını ancak çoğu zaman bu olumsuz senaryoların gerçekleşmediğini anlattı.
Özellikle 1990’lardan itibaren sağlam para politikası çerçevelerine, finans sektörü düzenlemelerine ve yabancı para biriminde aşırı borçlanılmamasına doğru bir geçiş yaşandığına işaret eden Gopinath, bu uygulamaların gelişmekte olan ülkelerin dayanıklılığını artırdığını vurguladı.
Gopinath, gelişmekte olan piyasalara yönelik karşı rüzgarlar gelmeye devam ettiğine dikkati çekerek, “Borçlanma maliyetlerinin daha uzun süre yüksek seyretme ihtimali olan bir ortamdayız. ABD doları son birkaç ayda oldukça yükseldi ve şimdi daha güçlü. Ticaret politikası da değiştiği için buna uyum sağlanması gerekecek. Yani gelişmekte olan piyasaların başa çıkması gereken daha birçok sıkıntı var. Gelişmekte olan piyasaların buna karşı dayanıklılık inşa etmeleri gerekecek.” diye konuştu.
Gelişmekte olan piyasalarda kişi başına düşen GSYH büyümesinde önemli bir yavaşlama olduğunu dile getiren Gopinath, 2000’lerin başında kişi başına düşen GSYH büyümesinin yaklaşık yüzde 3,6 olduğunu, bunun pandemiden bu yana yarı yarıya azalarak yüzde 1,8’e düştüğünü anımsattı.
Gopinath, bunun hem üretkenlik artışındaki yavaşlama hem de özel sektör yatırımlarındaki azalmadan kaynaklandığını belirterek, “Gelişmekte olan piyasaların bu durumu değiştirmeleri için yapısal reformlara yatırım yapması gerekiyor.” değerlendirmesine bulundu.
sozcu.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Ekonomi
/ 16 Temmuz 2025Mülk Senin Ama Karar Devletin: Boş Tarla Zorla Kiraya Verilecek
Tarım ve Orman Bakanlığı, atıl durumdaki tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması amacıyla 1 Eylül 2025 itibarıyla yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor.…
Dünya Ekonomisi
/ 16 Temmuz 2025ABD’de Enflasyon Yüzde 2,7’ye Yükseldi: Gıda Fiyatları Yıllık Yüzde 3 Arttı
ABD’de haziran ayı enflasyon verileri açıklandı. Tüketici fiyatları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 oranında artış gösterdi. Bu oran,…
Çetin ünsalan
/ 16 Temmuz 2025Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Para lazım, ama sorun parayla çözülmüyor…’
Reel sektörün, ama bilhassa küçük ve orta boy işletmelerin bugünlerde en acil konusunu finansmana erişim oluşturuyor...
Dünya Ekonomisi
/ 16 Temmuz 2025İki dev bankadan altın için dikkat çeken tahmin!
Dünyanın en büyük ve en etkili yatırım bankalarından Morgan Stanley ve Goldman Sachs ons altın için dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu...
Genel
/ 16 Temmuz 2025Slovakya’da Hükümete Karşı AB Yanlısı Gösteriler Sürüyor…
Slovakya'nın başkenti Bratislava başta olmak üzere birçok yerde binlerce kişi Başbakan Robert Fico'nun Rusya'nın yanlısı politikalarına karşı çıktı...
Kripto Para
/ 16 Temmuz 2025JPMorgan, kripto fonlarına rekor girişi duyurdu… ABD kripto yasası öncesi ETF talebi zirve yaptı!
ABD Kongresi'nin kripto para düzenlemelerine yönelik yeni yasa tasarısını ele almaya hazırlandığı günlerde , yıldızların dijital varlıklarına ilgi arttı...
Genel
/ 16 Temmuz 2025Macaristan’da Muhalefet “Yeni Anlaşma” ile Orbán’a Meydan Okuyor
Macaristan'da ana muhalefet partisinin lideri Peter Magyar, sürekli ekonomiyi canlandırmak için iddialı bir “Yeni Anlaşma” planını açıkladı...
Dünya Ekonomisi
/ 15 Temmuz 2025Nissan Oppama’da Üretimi Durduruyor! 17,8 Milyon Araçlık Dev Fabrika Tarihe Mi Karışıyor?
Japon otomotiv devi Nissan, küresel yeniden yapılandırma stratejisi kapsamında, 1961’den bu yana faaliyet gösteren Oppama fabrikasında araç üretimini Mart 2028’e…
Dünya Ekonomisi
/ 15 Temmuz 2025ABD’nin Dev Bankaları 2025 2. Çeyrek Raporlarını Açıkladı:
ABD’nin en büyük bankalarından JPMorgan Chase, Wells Fargo ve Citigroup, 2025 yılının ikinci çeyreğine ait bilançolarını yayımladı. Finansal sonuçlar, JPMorgan’ın…
Borsa
/ 15 Temmuz 2025Dr.Cüneyt Akman, Zeynep Ulukaya’ya konuştu:”Türkiye yeni açılımdan istediği ekonomik gücü elde edemeyecek”
Ekonomi dünyasının yakından takip ettiği isimlerden Dr. Cüneyt Akman, Zeynep Ulukaya’nın sunduğu Ekonomi Gündemi programında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Dünya Ekonomisi
/ 15 Temmuz 2025ABD Hazine Bakanı Bessent: “Powell, Başkanlık Süresi Bitince Fed’den Ayrılmalı”
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Fed Başkanı Jerome Powell’ın görev süresi Mayıs 2026’da sona erdiğinde, merkez bankası yönetim kurulundan da…
Dünya Ekonomisi
/ 15 Temmuz 2025ABD’de Enflasyon Yükselişte: Tarifelerin Etkileri Gözlemlenmeye Başladı
ABD’de Enflasyon Yükselişte: Yeni Tarifelerin Etkileri Gözlemlenmeye Başladı Haziran ayına ait tüketici fiyat endeksi verileri açıklandı. ABD Çalışma Bakanlığı’na bağlı…
Borsa
/ 15 Temmuz 2025FORTE, sunucu tedariki ihalesinde birinci oldu! HAVELSAN ile sözleşme imzalandı…
Türkiye'nin savunma alanında dijitalleşmeyi destekleyen TSK Bulut Bilişim Sistemi Projesi Faz-1 kapsamında önemli bir eşik aşıldı...
Benzer Haberler