Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

2025’te İhracat Atağa mı Kalkıyor? Veriler Ne Diyor?

  İhracatta “Artacak” Beklentisi Yükselişte Dış Ticaret Beklenti Anketi sonuçlarına göre, İhracat Beklenti Endeksi bir önceki çeyreğe göre 2,4 puan…

2025’te İhracat Atağa mı Kalkıyor? Veriler Ne Diyor?

 

İhracatta “Artacak” Beklentisi Yükselişte

Dış Ticaret Beklenti Anketi sonuçlarına göre, İhracat Beklenti Endeksi bir önceki çeyreğe göre 2,4 puan artarak 101,3 seviyesinde gerçekleşti.

2020 yılının üçüncü çeyreğinden 2025 yılının ilk çeyreğine kadar olan dönemi kapsayan aşağıdaki tabloda, firmaların ihracat birim fiyatlarına yönelik ‘Artacak’ beklentisi, son dönemde kayda değer bir artış gösteriyor.

Anket sonuçlarına göre 2024’ün son çeyreğinde yüzde 23,0 seviyesinde olan bu oran, 2025’in ilk çeyreğinde yüzde 34,2’ye yükselerek dikkat çekici bir artışa işaret ediyor.

Firma yetkilileri, artış beklentisinin hız kazanmasının küresel talep ve döviz kurlarındaki olumlu seyre bağlı olduğunu belirtiyor.

Amerika Pazarı İçin Moraller Yüksek

Amerika ülkelerine ilişkin ikinci tabloda ise ankete“Artacak” olarak cevap verenlerin oranındaki yükseliş öne çıkıyor. 2024’ün son çeyreğinde yüzde 13,4 olarak kaydedilen bu oran, 2025’in ilk çeyreğinde yüzde 20,0’ye ulaşmış durumda.

İhracatçılar, ABD pazarında talebin artması ve ticari ilişkilerin hareketlenmesiyle yeni yılda daha yüksek ihracat rakamlarına ulaşabileceklerini tahmin ediyor.

Sektörlerdeki Beklenti Oranı Dikkat Çekiyor

Sektörel bazda bakıldığında, tüketim malları üreticilerinin yüzde 44,7 gibi yüksek bir oranda ihracatını artıracağına inandığı görülüyor.

Yatırım ve ara malları sektörlerinde de “Artacak” diyen firmaların oranı sırasıyla yüzde 36,1 ve yüzde 37,1’e ulaşarak genel tabloya olumlu bir katkı sağlıyor.

Gelecek Döneme Yönelik Umutlar Artıyor

Tüm bu veriler, 2025’in ilk çeyreğinde ihracatçı firmaların önemli bir kısmının satışlarını artırmayı beklediğini gösteriyor. Hem genel ihracat birim fiyatlarında hem de Amerika pazarında ankete “Artacak” olan yanıt verenlerin oranının yükselmiş olması, küresel rekabette Türkiye’nin konumunu güçlendirebileceği yorumlarına neden oluyor.

 

BAKMADAN GEÇME

  • Moody’s’in Not İndirimi Piyasaları Sarstı: Wall Street Stratejistlerinden İlk Tepkiler

    Bloomberg: ABD’nin kredi notunun Moody’s tarafından düşürülmesi sonrası Wall Street’te hisse senetleri gerilerken, tahvil getirileri yükseldi. Moody’s, artan borç yükü ve faiz maliyetlerini gerekçe göstererek ABD’nin notunu “Aaa”dan “Aa1”e düşürdü.

  • CHP/Karatepe: Düşen İşsizlik Değil, Umut!

    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hazine ve Maliye Politikalarından Sorumlu Yalçın Karatepe, TÜİK’in açıkladığı işsizlik verilerini ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamalarını sert bir dille eleştirdi. Karatepe, geniş tanımlı işsizliğin yüzde 28,5 seviyesinde olduğuna dikkat çekerek, “Sessizliğe başarı süsü vermek, yoksulluğa istihdam demek, halkla alay etmektir” dedi.

  • İŞ YATIRIM: Para Nereye Gidiyor?

    Yabancı Sermaye Girişi Artarken Yerli Yatırımcı Dövizden Uzaklaşıyor 9 Mayıs haftası itibarıyla finansal piyasalarda sermaye akımlarına ilişkin olumlu işaretler değerlendirilmektedir.…

  • Yabancı alacaklılara  yapılan ödemeler rekor kırıyor

    Yeterli döviz girişi sağlanamadığında ya da herhangi bir nedenden ötürü dış sermaye ülkeden çıkmaya başladığında TL değer kaybeder, çıkışın boyutuna göre ekonomi krize sürüklenebilir.

  • ANALİZ: Borsa İstanbul Görünümü – Satışlar Devam Edebilir mi?

    Piyasalarda Belirsizlik ve Sert Satışlar Borsa İstanbul’da 16 Mayıs 2025 tarihinde yaşanan sert satış dalgası, özellikle kritik 9.500 puan seviyesinin…

  • İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Kapanış Raporu

    İş Yatırım global hisse senetleri, emtia ve tahvil pazarında haftayı değerlendirdii

  • CDS piyasası İmamoğlu’nu unuttu

    Merkez Bankası’nın rezerv birikimine yeniden başlaması ve PKK’nın kendini feshetmesi gibi gelişmelerin ardından Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), yaklaşık iki ay sonra ilk kez 300 baz puanın altına geriledi.

  • İmamoğlu’ndan AKP’ye korkunç suçlama: İstanbul’da 15 yılda 85 milyar dolar rant sağladınız

    Tutuklu Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Yeşil alanları, deprem toplanma alanlarını, askeri alanları imara açtınız, birilerine özel imar verdiniz, şehri katlettiniz, trafiği mahvettiniz. Sadece 15 yılda 130 projede kamu alanlarından ve imar hareketliliğinden birilerine sağladığınız rant tam 85 milyar dolar." dedi.

  • ŞOK: Moody’s ABD’nin Kredi Notunu Düşürdü

    ABD’nin 36 trilyon dolara ulaşan kamu borcu, Moody’s tarafından verilen en yüksek kredi notuna mal oldu. Moody’s, 1919’dan bu yana korunan “Aaa” notunu bir kademe indirerek “Aa1” seviyesine çekti ve ülkenin görünümünü “negatif”ten “durağan”a revize etti.

  • Gönül Tol’dan ABD’ye Uyarı: Trump, Erdoğan’ın Dopingli Benzeri

    Middle East Institute Türkiye Programı Direktörü Gonul Tol, Amerikan demokrasisinin tehdit altında olduğuna dair uyarısını açıkça dile getiriyor: Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de 20 yılda inşa ettiği otoriter rejimi, Donald Trump birkaç yıl içinde kurabilir—belki de sürece çoktan başladı.

  • BBVA: Türkiye Sert Bir Duruş mu Yaşayacak?

    BBVA'nın güncel analizine göre, 2025 yılının ilk çeyreği, özellikle iç talebin etkisiyle güçlü bir büyümeye sahne oldu. Ancak Mart ayına ait üretim verileri, tüm temel sektörlerde zayıflama işaretleri gösteriyor. Nisan ayında ise güven endekslerinde hızlı bir bozulma gözlendi. Bu durum, Mart ortasında yaşanan iç siyasi belirsizliklerin ve Nisan ayında başlayan tarife krizinin, ekonomik faaliyetlerde sert bir ayarlamayı tetikleyeceği sinyalini veriyor.

  • SGK bildirdi! Yemek kartları marketlerde geçecek mi?

    Danıştay, milyonlarca çalışanı ilgilendiren önemli bir karara imza attı. İşverenlerin çalışanlara sunduğu yemek kartlarının SGK primi dışında tutulmaya devam edileceği açıklandı. Bu karar, iş dünyasında uzun süredir uygulanan yemek yardımı sistemine yasal güvence kazandırdı.

  • Atilla Yeşilada video: BofA borsaya operasyon mu yaptı? & Ekonomik krizi Erdoğan’ın ahtapotu getirir mi?

    Semih Sakallı'yla söyleşimde BofA'nın hisse satışı ana gündem maddesi oldu.  CHP'ye operasyonların genişlemesinin  önce siyasi, sonra da döviz krizine neden olabileceği anlattım.  Türkiye yol ayrımında, ya tüm derdi olanlara çare bir anayasa yazılacak, ya da Erdoğan Bahçeli ikilisi iyice sertleşip ana muhalefeti tümden  devreden çıkartma yoluna sapacak. Ekonomi ve piyasalar hakkında  bu yol ayrımı aşılmadan gerçekçi tahminler yapılamaz.

Benzer Haberler