Sosyal Medya

Döviz

Garanti BBVA Yatırım 2025  Döviz Stratejisi:  TL’ye güvenin

TL’ye artan yerli ve yabancı ilgisi, uygulanan politikalara olan güven, güçlenen döviz rezervleri, son aylarda cari açığın belirgin şekilde azalması gibi etkenlerle Türk Lirası’nın 2025 yılında güçlü kalmaya devam etmesini bekliyoruz.

Garanti BBVA Yatırım 2025  Döviz Stratejisi:  TL’ye güvenin

TCMB’nin sıkı para politikası 2025 yılında faiz indirim döngüsü sırasında da devam edecek.  2024 yılında hem enflasyonun hem de dövizin üzerinde getiri sağlayan Türk Lirası’nın 2025 yılında da reel getiri sağlamasını bekliyoruz. Yıl sonu USDTRY kur tahminimiz 45,5, TCMB politika faizi beklentimiz ise %31 seviyesinde bulunuyor. Faiz indirim sürecine aralıkta 250 baz puanla başlandı.

Dezenflasyon süreci beklenen patikada ilerlerse faiz indirimleri sürebilir. 2025 yılında ortalama TCMB fonlama oranı tahminimiz %40 civarında. Yıl sonu TÜFE enflasyon tahminimiz ise %26,5 seviyesinde.

Yani 2025 yılında ortalama TL faiz kazancının yine enflasyondan ve döviz getirisinden yüksek olacağını öngörüyoruz. Bu koşullarda Türk Lirası, 2024 yılında olduğu gibi, ABD$’na karşı carry trade getirilerinde gelişmekte olan ülke (GOÜ) para birimleri arasında üst sıralarda yer alabilir.

Asgari ücret zammı ve yönetilen ücret artışlarının etkisi ile enflasyon TCMB’nin beklediği ölçüde yavaşlamazsa döviz kurundaki yükseliş daha ağır bir hızda devam edebilir. Çünkü TL’deki reel değerlenme trendi, TCMB’nin enflasyonla mücadelesinde en önemli araçlarından biri. Dolayısı ile enflasyonun beklendiği kadar yavaşlamadığı senaryoda 45,5 olan yıl sonu döviz kuru tahminimizde aşağı yönlü risk olabilir. Bu paralelde ‘dövizde mi?’ yoksa ‘TL’de mi?’ kalınmalı sorusuna, potansiyel reel getirisi nedeni ile ‘TL’ yanıtını veriyoruz.

Makro ekonomik politikalarda Haziran 2023 genel seçimlerden sonra geri dönülen Ortodoks yaklaşım sürerse yeni kredi not artışları görebiliriz. Türkiye kredi notu, S&P ve Fitch değerlendirmelerine göre yatırım yapılabilir seviyeye üç basamak uzakta, Moody’s’e göre ise dört basamak uzakta. En son Eylül 2016’da Moody’s, Ocak 2017’de Fitch, Türkiye kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmişti. 2025 yılında ek not artışları yaşanması için Ortodoks politikaların devamı, enflasyonun düşmesi, TL’deki reel eğerlenmenin sürmesi, döviz rezervlerinin güçlü kalması, cari açığın sürdürülebilir seviyelerde kalması gerekiyor. Mevcut politikalara kamu maliyesi tarafında da destek verilmesi halinde makro göstergelerde iyileşmenin hızlanacağını düşünüyoruz.

 

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 2024 yılında kur etkisinden arındırılmış olarak 18 milyar ABD$ azaldı. Sıkı para politikasının etkisi ile 2025 yılında döviz mevduat hesaplarındaki azalma sürebilir. Kur korumalı mevduat hesap bakiyesi TL bazlı zirve seviyesine göre %65 ABD$ bazlı zirvesine göre %74 azalarak 32 milyar ABD$’na geriledi. Döviz yükümlülüğü olan firmaların döviz ve TL cinsinden hesaplarına sağlanan KKM desteğini düzenleyen tebliğ yürürlükten kaldırıldı. 2025 yılı Para Politikası metnine göre yıl içerisinde KKM uygulamasının sonlandırılması planlanıyor.

 

TCMB fonlaması sıkı para politikasının etkisiyle temmuz ayından bu yana ekside. TL’deki reel getiri, 2024 yılında hem TL tahvillere hem de kısa vadeli likit varlıklara sermaye girişini hızlandırdı. TCMB, piyasada döviz arzı artınca rezervlerini kuvvetlendirmek için 2024 yılının ikinci yarısında döviz aldı. Fonlama ihtiyacındaki azalış TCMB’nin net döviz pozisyonundaki iyileşmeden kaynaklanıyor. Bu likidite fazlalığı TCMB tarafından APİ işlemleri, ters yönlü swaplar, zorunlu karşılıklar ve depo ihaleleri gibi sterilizasyon araçları ile piyasadan çekiliyor.

 

Özet olarak; TL’ye artan yerli ve yabancı ilgisi, uygulanan politikalara olan güven, güçlenen döviz rezervleri, son aylarda cari açığın belirgin şekilde azalması gibi etkenlerle Türk Lirası’nın 2025 yılında güçlü kalmaya devam etmesini bekliyoruz. Bu faktörler TL’deki değer kaybını, piyasadaki TL faizlerin ve beklenen enflasyonun altında tutmaya yeterli olabilir. Bununla birlikte Merkez Bankası, dezenflasyon sürecinde istediği patikada ilerleyemezse, TL’deki reel değerlenme hızını artırabilir. Böyle bir senaryoda yıl sonu döviz kuru tahminimiz olan 45,5 seviyesinde belirgin şekilde aşağı yönlü riskler gündeme gelebilir.

Sadece alıntıdır

BAKMADAN GEÇME

  • 2026’nın kazandıracak ve kaybettirecek yatırımlarI! | SIRALI TAM LİSTE | Atilla Yeşilada video

    Atilla Yeşilada, son yayınında 2026 yılı için yatırım dünyasının kazananlarını ve kaybedenlerini detaylı bir "Sıralı Tam Liste" ile analiz ediyor. Piapiri yatırım uygulamasının sponsorluğunda hazırlanan videoda Yeşilada, küresel ve yerel piyasalara dair çarpıcı öngörülerde bulunuyor.

  • Emlak Vergisinde Sessiz Tehlike: Yakında Hepimiz “Değerli Konut Vergisi” Ödeyebiliriz!

    Türkiye’de milyonlarca konut sahibini yakından ilgilendiren yeni vergi düzenlemeleri, beraberinde büyük bir risk getirdi. 7566 sayılı torba yasa ile emlak vergisi değerlerinde artışa "üç katlık" bir sınır getirilmiş olsa da, kanundaki bir "oran uyuşmazlığı" nedeniyle sıradan evlerin bile kısa sürede "Değerli Konut" statüsüne girmesi işten bile değil.

  • Wall Street’te “Herşey” Rallisi Sürüyor

    ABD borsaları, son iki yılın en hızlı ekonomik büyümesini gösteren veriler sonrası teknoloji hisselerinin öncülüğünde yükselirken, S&P 500 endeksi yeni bir rekora yaklaştı. Ancak güçlü büyüme ve yüksek enflasyon sinyalleri, Fed’in yakın vadeli faiz indirimi beklentilerini zayıflattı. Aynı tabloda artan belirsizlik ve küresel riskler, altın ve gümüş fiyatlarını üst üste ikinci günde tarihi zirvelere taşıdı.

  • TCMB’nin Faiz Adımı Sonrası Konut Kredilerinde Rekor Düşüş Serisi Sürüyor

    Bankaların konut kredilerinde uyguladığı ortalama faiz oranı, 12 Aralık haftasında yüzde 37,63’e gerileyerek son 28 ayın en düşük seviyesine indi. Ekonomi yönetiminin uyguladığı dezenflasyon programının etkileri verilerde görülmeye başlarken, Haziran 2024’te yüzde 71,6 olan enflasyon oranı kasım ayında yüzde 31,1’e düştü.

  • Karadağ, Türk Vatandaşlarına Vizesiz Girişi Yeniden Başlattı

    Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Karadağ’ın Türk vatandaşlarına yönelik vizesiz giriş uygulamasını yeniden başlatacağını açıkladı. Uygulamanın bu hafta içerisinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

  • ABD’de Tüketici Güveni Nisan’dan Bu Yana En Düşük Seviyede

    Conference Board tarafından açıklanan Tüketici Güven Endeksi, Aralık ayında 89,1 seviyesine gerileyerek düşüş trendini sürdürdü. ABD’de tüketici güveni; ekonomi ve işgücü piyasasına yönelik artan kaygıların etkisiyle Aralık ayında üst üste beşinci kez azaldı.

  • Milyonlarca Çalışan Merakla Bekliyordu: Bakan Işıkhan, 2026 Yılı Asgari Ücretini Açıkladı

    2026 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesine yönelik süreçte sona yaklaşıldı. İşçi tarafının yer almadığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun son toplantısı saat 18.00’de başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2026 yılı için net asgari ücretin yüzde 27 oranında artırılarak 28 bin 75 TL olarak belirlendiğini açıkladı. Brüt asgari ücretin ise 33 bin 30 TL olduğu duyuruldu. Bakan Işıkhan ayrıca, geçen yıl 1000 TL olarak uygulanan asgari ücret desteğinin 1.270 TL’ye yükseltildiğini ifade etti.

  • ABD’de Dayanıklı Mal Siparişleri Ekim Ayında Beklentilerin Üzerinde Geriledi

    ABD’de dayanıklı mal siparişleri, ekim ayında beklentilerin üzerinde bir düşüş kaydetti. ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, siparişler ekimde bir önceki aya kıyasla yüzde 2,2 azaldı. Piyasa beklentisi düşüşün yüzde 1,5 seviyesinde olması yönündeydi.

  • TCMB Verileri Yayımladı: Reel Sektörün Döviz Açığı Ekim’de Yükseldi

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, finansal kesim dışındaki firmaların net döviz pozisyonu açığı ekim ayında 182,8 milyar dolara yükseldi. Eylül ayına ilişkin döviz açığı verisi ise 182,6 milyar dolar olarak güncellendi. Böylece finans dışı şirketlerin net döviz açığı, ekimde 182 milyar 799 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

  • Trump’ın Grönland Takıntısı Yeniden Gündemde, Değerli Metaller Zirvede

    Trump, Grönland’ı ABD’ye bağlama fikrini ilk kez altı yıl önce, Danimarka’dan “satın alma” önerisiyle gündeme getirmişti. İkinci başkanlık döneminde bu söylemi daha da sertleştiren Trump, Arktik adaya üst düzey ABD yetkililerini göndermeye başladı.  Jeo-politik riskin tırmanışıyla değerli metaller de yeni rekorlara koşuyor

  • FT: Türkiye’nin Geçmişini Kilitlediği Ada – İmralı

    Marmara Denizi’nin ortasında yer alan İmralı Adası, Türkiye’nin modern tarihindeki en ağır kırılmaların ve en derin travmaların sembol mekânlarından biri. Bugün PKK lideri Abdullah Öcalan’ın tutuklu bulunduğu ada, geçmişte de idamlar, darbeler, sürgünler ve kültürel üretimlerle anıldı. Financial Times’a göre İmralı, yalnızca bir cezaevi değil; Türkiye’nin yüzleşemediği geçmişinin ve belirsiz barış arayışlarının da aynası.

  • İnanılmaz Veri: ABD Ekonomisi Üçüncü Çeyrekte %4,3 Büyüdü

    ABD ekonomisi, 2025’in üçüncü çeyreğinde beklentilerin çok üzerinde bir performans sergileyerek yıllıklandırılmış bazda %4,3 büyüdü. Resmi veriler, tüketim ve kamu harcamalarıyla ihracattaki artışın büyümeyi sürüklediğini ortaya koyarken, sonuçlar piyasa tahminlerini açık ara geride bıraktı.

  • İbrahim Aksoy: Altın Fiyatlarını Coşturan Fed Beklentisi

    Fed Başkanı Jerome Powell’ın görev süresinin Mayıs 2026’da sona erecek olması ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Fed başkanlığına kendi ekonomi anlayışına daha yakın bir ismi atayabileceği beklentisi, küresel piyasalarda para politikasına ilişkin öngörüleri değiştirdi. Bu beklenti, merkez bankalarının altın alımları ve artan jeopolitik risklerle birleşerek altın ve gümüş fiyatlarında güçlü bir yükseliş dalgasını tetikliyor.

Benzer Haberler