Ekonomi
Cevdet Yılmaz’dan MTV için indirim sinyali
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) için 2025 yılı zam oranı yüzde 43,93 olarak belirlendi. Bu oran üzerinden Cumhurbaşkanı ve AKP Genel…

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) için 2025 yılı zam oranı yüzde 43,93 olarak belirlendi. Bu oran üzerinden Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın indirim yetkisini kullanıp kullanmayacağı merak konusu. Konuya ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, MTV oranında indirim yapılma ihtimali hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Yılbaşında yapılacak vergi, harç ve ceza zamları için belirleyici olan yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 43,93 olarak belirlendi.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın indirim yetkisini kullanmazsa Türkiye’de motorlu taşıtlara sahip olanların ödemek zorunda olduğu MTV’ye (Motorlu Taşıtlar Vergisi) de yüzde 49,93 oranında zam gelecek.
Ancak Erdoğan’ın bu oranı Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde (MTV) yüzde 80 kadar indirim yetkisi bulunuyor.
Bu nedenle tüm gözler Erdoğan’ın bu yetkisini kullanıp kullanmayacağına çevrilirken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin sorulara yanıt verirken MTV’de indirim ihtimaline ilişkin açıklamalarda bulundu.
Yılmaz, MTV’de indirim yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya bir yandan kamunun gelir ihtiyacına dikkat çekerken diğer taraftan dezenflasyon politikasına değindi.
“Yeniden değerleme oranı yüzde 43,93 olarak Resmi Gazete’de yayımlandı. Özellikle motorlu taşıtlar vergisi konusunda Sayın Cumhurbaşkanı’ndan indirim konusunda bir beklenti var. Bu yönde bir adım atılır mı?” sorusuna karşılık Yılmaz şunları kaydetti:
“Cumhurbaşkanlığının bir indirim yetkisi var. İki denge içinde buna bakılacaktır. Bir taraftan kamunun gelir ihtiyacı var, diğer taraftan da dezenflasyon politikasına maliye politikasıyla destek ve sosyal talepleri karşılama boyutu var. Bunların arasında bir değerlendirme yapılacaktır. Belli kararlar alınacaktır. Dezenflasyon sürecini destekleyici bir yaklaşım sergileneceğini düşünüyorum” yanıtını verdi.
Cumhurbaşkanı’nın yetkisini kullanmaması halinde ise 2025 yılında MTV ücretleri yüzde 43,93 oranında zamlanacak. Ancak Erdoğan, MTV artış oranında indirim yetkisini aralık ayının sonuna kadar kullanabiliyor.
MTV için 2024 yılı başında, yeniden değerleme oranı olan yüzde 58,46 kadar zam geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeniden değerleme oranında indirim yetkisini kullanmamıştı.
Erdoğan 2023 yılında ise indirim yetkisini kullanmış ve yüzde 122,93 olarak belirlenen yeniden değerleme oranını MTV için yüzde 61,5’e indirmişti.
sozcu.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Gündem
/ 5 Mayıs 2025Cevdet Yılmaz: “Dezenflasyon süreci kararlılıkla sürüyor”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TÜİK'in nisan ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Yılmaz, işlenmemiş gıda ve kira kalemlerinde belirgin düşüşler yaşandığını belirterek, ekonomideki toparlanmanın güçlü koordinasyonla devam ettiğini vurguladı.
Ekonomi
/ 5 Mayıs 2025Şimşek: Enflasyonda düşüş başladı, hedef 20’li seviyeler
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi programının temel amacının enflasyonu düşürmek olduğunu vurgulayarak, yıl sonunda enflasyonun TCMB tahmin aralığında kalmasının yüksek ihtimal olduğunu söyledi. Piyasalardaki dalgalanmaların ise sınırlı kaldığını belirtti.
Ekonomi
/ 5 Mayıs 20253 farklı kurum, 3 ayrı enflasyon: Uçurum derinleşiyor!
ENAG, TÜİK ve İTO'nun nisan ayına ilişkin açıkladığı enflasyon verileri arasında uçurum dikkat çekti. ENAG, yıllık enflasyonu yüzde 73,88 olarak duyururken, TÜİK yüzde 37,86, İTO ise İstanbul için yüzde 47,21 oranında açıkladı.
Borsa
/ 5 Mayıs 2025Borsa İstanbul T+1 takas sistemine geçişi değerlendiriyor
ABD’nin ardından T+1 sistemine geçiş hazırlıklarına başlayan Borsa İstanbul, yatırımcı risklerini azaltmak ve küresel piyasalarla uyumu artırmak amacıyla yeni bir değerlendirme süreci başlattı.
Çetin ünsalan
/ 5 Mayıs 2025Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Temassız para arayışı’
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in para ile imtihanı bitmiyor. Defaten tur atmasına rağmen para bulamadığının farkına varmayan ve bununla…
Ekonomi
/ 5 Mayıs 2025Kira artışında yeni dönem: Mayıs ayı zam oranı %48,73 oldu!
TÜFE'nin yıllık ortalamasının açıklanmasının ardından, Mayıs 2025’te konut ve iş yerlerine yapılacak kira artış oranı belli oldu. Zam tavanının kalkmasıyla birlikte kira artışları yüzde 48,73’ü bulacak.
Ekonomi
/ 5 Mayıs 2025Nisan ayı enflasyonu açıklandı: Nisanda %3 artarken, yıllık enflasyon %37,86’ya ulaştı!
TÜİK verilerine göre Nisan 2025'te tüketici enflasyonu aylık %3 artarken, yıllık TÜFE %37,86 oldu. Üretici fiyat endeksi ise yıllık bazda %22,50 artış gösterdi. Konut ve gıdadaki yüksek fiyat artışları dikkat çekti.
Dünya Ekonomisi
/ 5 Mayıs 2025Sinema savaşı: Trump’tan yabancı filmlere %100 vergi!
ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan film endüstrisini korumak amacıyla yabancı yapım filmlere yüzde 100 gümrük vergisi uygulanması için talimat verdi. “Hollywood harap oluyor” diyen Trump, kararı ulusal güvenlik gerekçesiyle aldığını duyurdu.
Borsa
/ 4 Mayıs 2025BofA: Güney Afrika yükseldi, Türkiye piyasa sıralamasında geriledi
Bank of America (BofA), hisse senedi piyasalarına yönelik değerlendirmesinde Güney Afrika’nın, artan pozisyonlanma potansiyeli ve olumlu hisse başına kâr (EPS) ivmesi sayesinde sıralamada zirveye yükseldiğini duyurdu. Türkiye İmamoğlu krizinde sonra sıralamada düştü
Ekonomi
/ 4 Mayıs 2025Prof Esfender Korkmaz: Dış ticaret politikamız yok!
Avrupa’dan kazanıp, Çin ve Rusya’ya veriyoruz. Çin’e ve Rusya’ya mecbur değiliz. Çünkü Çin’den teknoloji ithal etmiyoruz. Rusya’dan ithalatımız içinde petrol ve doğal gazın payı yüzde 37’dir.
Gündem
/ 4 Mayıs 2025Özgür Özel’in kızı hedefte! Saldırı sonrası tehdit: “Filmin sonu mezarlık olur”
CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e düzenlenen yumruklu saldırının ardından sosyal medyada yayılan tehdit mesajları, olayın boyutunu daha da büyüttü. Özel’in kızı İpek Özel’in ev adresi ifşa edilerek doğrudan hedef gösterildi.
Ekonomi
/ 4 Mayıs 2025Otomobilde fiyat freni patladı! Döviz bu kadar yükselmedi: 16 markaya peş peşe zam
Araç alacaklar dikkat. Mayıs ayına otomotiv sektörü için zamlarla girildi. Bazı modellerde artış oranı yüzde 16’ya kadar çıktı. Döviz kurundaki artışın üzerinde zamlar dikkat çekti.
Ekonomi
/ 4 Mayıs 2025Emekli ve memur için kritik gün! Temmuz zammının ilk 4 aylık ayağı netleşiyor
Milyonlar yarın açıklanacak nisan ayı enflasyon rakamına kilitlendi. Emekli ve memur maaşlarına yapılacak Temmuz zammı için belirleyici olacak enflasyon verisinin ilk dört aylık kısmı, TÜİK verisiyle netleşecek. Açıklanacak Nisan ayı enflasyonu, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 10,06 olan 3 aylık zammına yeni bir oran daha ekleyecek.
Benzer Haberler