Dünya Ekonomisi
Financial Times: Trump Yönetimi İran’ı Maksimum Baskıyla Batırmayı Hedefliyor
Amerika Birleşik Devletleri’nin yeni yönetimi, İran’ın bölgesel sponsorlarını finanse etme ve nükleer silah geliştirme yeteneklerini batırmak amacıyla “maksimum baskı” politikasını…

Amerika Birleşik Devletleri’nin yeni yönetimi, İran’ın bölgesel sponsorlarını finanse etme ve nükleer silah geliştirme yeteneklerini batırmak amacıyla “maksimum baskı” politikasını yeniden hayata geçirecek. Geçiş sürecinde yapılan açıklamalara göre, Donald Trump’ın dış politika ekibi, Ocak ayında Beyaz Saray’a dönmesiyle birlikte Tahran’a yönelik yaptırımları artırmayı planlıyor.
Milli güvenlik uzmanları, Trump’ın maksimum baskı stratejisini en kısa sürede yeniden uygulamaya koyma kararlılığı içerisinde olduğunu belirtiyor.
Seçim sürecinde, İran’a yönelik baskının artırılarak ABD ile müzakerelere zorlanması hedefleniyor. Ancak uzmanlar, bu yaklaşımın başarılı olma ihtimalinin düşük olduğunu değerlendiriyor.
Trump yönetimi, ilk döneminde 2015 nükleer anlaşmasını terk ederek İran’a yüzlerce yaptırım uyguladı. Bu yaptırımların ardından İran’ın nükleer faaliyetlerini artırdığı ve uranyumu silah seviyesine yakın zenginleştirdiği gözlemlendi. Biden yönetimi döneminde de yaptırımlar devam etti, ancak nükleer anlaşmanın canlandırılması ve krizlerin hafifletilmesi yönünde sıkı uygulamalar gerçekleştirilmedi.
ABD Enerji Bilgi İdaresi’nin verilerine göre, İran’ın ham petrol ihracatı 2020 yılında günlük 400 bin varilden 2024 itibarıyla 1.5 milyon varile yükseldi. Bu ihracatın neredeyse tamamı Çin’e yönlendiriliyor. Trump’ın geçiş ekibi, yeni başkanın ilk gününde İran’a yönelik daha sıkı yaptırımlar koyacak yürütme emirleri hazırlıyor.
Rapidan Energy Başkanı ve eski enerji danışmanı Bob McNally, İran’ın petrol ihracatının tekrar 400 bin varile düşürülebileceğini öngörüyor. İran ekonomisinin zaten kırılgan olduğu ve bu tür yaptırımların ülkeyi daha da zor durumda bırakacağı ifade ediliyor.
Trump danışmanları, yeni başkanın İran’a hızlıca hareket etmesini istiyor. Yeni liderin, İran yaptırımlarını ciddi şekilde uygulayacağını açıkça belirteceği öngörülüyor. Trump’ın dış politika ekibinden Marco Rubio ve Mike Waltz gibi isimler, İran’a karşı sert bir yaklaşım savunuyor. Waltz, Ocak ayında Atlantik Konseyi etkinliğinde yaptığı konuşmada, İran’ın ekonomisinin dört yıl önceki durumuna geri dönülmesi gerektiğini vurguladı.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi, Trump ekibine maksimum baskı politikasını tekrar denememesi çağrısında bulundu. Araghchi, sosyal medya platformu X üzerinde yaptığı açıklamada, “Maksimum Baskı 2.0 denemesi sadece Maksimum Yenilgi 2.0 ile sonuçlanacaktır” dedi.
İran’ın yeni yönetimi, Batı ile nükleer gerilimi yeniden canlandırmak ve ekonomik sıkıntıları hafifletmek amacıyla yaptırımların kaldırılmasını hedefliyor.
İran’ın reformist başkanı Masoud Pezeshkian, Batı ile yeniden ilişki kurma ve nükleer anlaşma sağlama niyetini belirtti. İran, UN’in nükleer denetim kurumu başkanı Rafael Grossi ile yapılan görüşmelerin ardından, “Ulusal çıkarlarımız ve devredilemez haklarımız doğrultusunda müzakere etmeye istekliyiz, ancak baskı ve sindirme altında müzakere etmeye hazır değiliz” açıklamasında bulundu.
Her iki tarafın da müzakere etmeye istekli olması durumunda bile, ilerleme şanslarının düşük olduğu değerlendiriliyor. Carnegie Endowment for International Peace’dan kıdemli araştırmacı Karim Sadjadpour, İran’ın yüksek düzey lideri Ayatollah Khamenei’nin, Trump’ın Kassem Soleimani’yi öldürmesi sonrasında bir nükleer veya bölgesel anlaşma yapma olasılığını düşük buluyor.
Trump yönetiminin İran’a yönelik sert politikaları, iki ülke arasındaki ilişkilerin istikrarını sağlamayı zorlaştırıyor. Amerika’nın ve İran’ın nükleer veya bölgesel bir anlaşmaya varması beklenmiyor. Ayrıca, Trump yönetiminin İran’a yönelik sert yaklaşımı, iki ülke arasındaki uzun vadeli ilişkilerin geleceğini belirsiz kılıyor.
BAKMADAN GEÇME
-
Borsa
/ 4 Mayıs 2025BofA: Güney Afrika yükseldi, Türkiye piyasa sıralamasında geriledi
Bank of America (BofA), hisse senedi piyasalarına yönelik değerlendirmesinde Güney Afrika’nın, artan pozisyonlanma potansiyeli ve olumlu hisse başına kâr (EPS) ivmesi sayesinde sıralamada zirveye yükseldiğini duyurdu. Türkiye İmamoğlu krizinde sonra sıralamada düştü
Ekonomi
/ 4 Mayıs 2025Prof Esfender Korkmaz: Dış ticaret politikamız yok!
Avrupa’dan kazanıp, Çin ve Rusya’ya veriyoruz. Çin’e ve Rusya’ya mecbur değiliz. Çünkü Çin’den teknoloji ithal etmiyoruz. Rusya’dan ithalatımız içinde petrol ve doğal gazın payı yüzde 37’dir.
Gündem
/ 4 Mayıs 2025Özgür Özel’in kızı hedefte! Saldırı sonrası tehdit: “Filmin sonu mezarlık olur”
CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e düzenlenen yumruklu saldırının ardından sosyal medyada yayılan tehdit mesajları, olayın boyutunu daha da büyüttü. Özel’in kızı İpek Özel’in ev adresi ifşa edilerek doğrudan hedef gösterildi.
Ekonomi
/ 4 Mayıs 2025Otomobilde fiyat freni patladı! Döviz bu kadar yükselmedi: 16 markaya peş peşe zam
Araç alacaklar dikkat. Mayıs ayına otomotiv sektörü için zamlarla girildi. Bazı modellerde artış oranı yüzde 16’ya kadar çıktı. Döviz kurundaki artışın üzerinde zamlar dikkat çekti.
Ekonomi
/ 4 Mayıs 2025Emekli ve memur için kritik gün! Temmuz zammının ilk 4 aylık ayağı netleşiyor
Milyonlar yarın açıklanacak nisan ayı enflasyon rakamına kilitlendi. Emekli ve memur maaşlarına yapılacak Temmuz zammı için belirleyici olacak enflasyon verisinin ilk dört aylık kısmı, TÜİK verisiyle netleşecek. Açıklanacak Nisan ayı enflasyonu, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 10,06 olan 3 aylık zammına yeni bir oran daha ekleyecek.
Borsa
/ 4 Mayıs 2025Borsa İstanbul’da sert eriyiş! 40 günde 1,3 trilyon TL buhar oldu
Siyasi tansiyon finansal dengeleri sarstı, yatırımcının güveni sarsıldı.
Ekonomi
/ 4 Mayıs 2025Bellona yarın ihaleye çıkıyor! Teklifler için süre doluyor
Türkiye’nin önde gelen mobilya markalarından Bellona, TMSF tarafından satışa sunuluyor. İhale süreci kritik eşikte.
Ekonomi
/ 4 Mayıs 2025Ödemelerde son gün yarın dolacak! Yüzde 5 indirim fırsatı kapıda
Milyonlarca kişi için ödeme süresi yarın sona eriyor. Yüz binlerce işletmeyi kapsayan kritik beyanname ve ödeme sürecinde sona gelindi. Daha önce 30 Nisan olarak açıklanan son tarih, 5 Mayıs’a uzatılmıştı. Ancak süre uzatımı yarın (Pazar) gün sonunda sona eriyor.
Gündem
/ 4 Mayıs 2025Meclis’te bu hafta: Merkez Bankası Başkanı Komisyon’da
TBMM’de bu hafta yoğun bir gündem var. Başlıklar, ceza artışları, banka sunumları, kritik komisyon toplantıları ve Google mesaisi masada. Acil…
Gündem
/ 4 Mayıs 2025e-Devlet’te yeni dönem başladı! En uygun tarifeyi bulmak kolaylaşacak
e-Devlet’in yeni hizmetiyle, tüm tarifeler tek ekranda olacak. Telefon ve internet tarifelerinde en uygun seçeneği bulmak artık çok daha kolaylaşacak.
Döviz
/ 4 Mayıs 2025Trump’ın politikaları doların tahtını sarsıyor
Trump’ın tarifeler konusundaki çelişkili açıklamaları, kısa sürede Amerikan işletmelerini zora soktu, doları zayıflattı ve yatırımcıları ABD devlet tahvillerinden uzaklaştırdı.
Para-banka-finans
/ 4 Mayıs 2025Dünya Bankası emtia fiyatları için uyardı
Emtia piyasalarında fırtına sessizliği var. Küresel emtia piyasalarında bu hafta, ABD verileri, Çin etkisi ve arz dengeleri öne çıkarken, fiyatlar dalgalı bir seyir izledi. Dünya Bankası'nın raporları ve Fed'in yol haritası, piyasalarda yön arayışını derinleştirdi.
Dünya Ekonomisi
/ 4 Mayıs 2025ABD Tarifelerinin Etkisiyle Küresel Resesyon Riski Artıyor: Reuters Anketi
Küresel ekonomi bu yıl resesyona girme riskiyle karşı karşıya. Reuters tarafından yapılan ve nisan ayında tamamlanan ankete katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğu, ABD Başkanı Donald Trump’ın ithalat tarifeleriyle küresel ticaret ortamını bozmasının, iş dünyasında güven kaybına yol açtığını belirtti.
Benzer Haberler