Sosyal Medya

Piyasa

SPK’dan Kritik Hamle: Açığa Satış Yasağı Uzatıldı!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), piyasalarda istikrarı sağlamak ve aşırı oynaklığın önüne geçmek amacıyla bir süredir uyguladığı açığa satış yasağını uzatma…

SPK’dan Kritik Hamle: Açığa Satış Yasağı Uzatıldı!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), piyasalarda istikrarı sağlamak ve aşırı oynaklığın önüne geçmek amacıyla bir süredir uyguladığı açığa satış yasağını uzatma kararı aldı. Kurul Karar Organı’nın 8 Mart 2026 tarihli toplantısında alınan 13/473 sayılı karar uyarınca, mevcut kısıtlamalar bir süre daha yürürlükte kalacak.

Yasak 13 Mart’a Kadar Devam Edecek

Daha önce 1 Mart 2026 tarihinde duyurulan tedbirlerin devamı niteliğindeki bu yeni karara göre; Borsa İstanbul AŞ pay piyasalarında uygulanan açığa satış yasağı, 13 Mart 2026 tarihi seans sonuna kadar kesintisiz uygulanacak.

Kredili İşlemlerde Öz Kaynak Esnekliği Sürüyor

Kurul, sadece satış tarafında değil, kredili işlemler tarafında da destekleyici adımların süreceğini belirtti. Bu kapsamda:

  • Kredili sermaye piyasası işlemlerinde uygulanan öz kaynak oranı esnekliği, yine 13 Mart tarihine kadar devam ettirilecek.

  • Bu adımın, yatırımcıların pozisyonlarını korumalarına yardımcı olması ve piyasadaki likidite dengesini desteklemesi hedefleniyor.

Neden Bu Karar Alındı? SPK yetkilileri, kararın temel gerekçesini “piyasa istikrarının korunması ve fiyat hareketlerindeki sert dalgalanmaların (volatilite) sınırlandırılması” olarak açıkladı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler