Ekonomi
Türkiye’nin Ocak İhracatı %3,9 Düştü: Otomotiv Lider, 16 Sektör Eksiyle Kapadı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ocak ayı ihracat verilerini Ankara’da Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ile birlikte açıkladı. 2025 yılında ihracat yüzde 4,5 artış göstermiş olsa da, 2026 yılına düşüşle başlandığı görüldü. Ocak ayında Türkiye’nin ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 azalarak 20,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Son 12 aylık ihracat ise 272,5 milyar dolar olarak kaydedildi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ocak ayı ihracat verilerini Ankara’da Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ile birlikte açıkladı. 2025 yılında ihracat yüzde 4,5 artış göstermiş olsa da, 2026 yılına düşüşle başlandığı görüldü. Ocak ayında Türkiye’nin ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 azalarak 20,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Son 12 aylık ihracat ise 272,5 milyar dolar olarak kaydedildi.
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “2026 yılına arzu ettikleri şekilde bir başlangıç yapamadıklarını” ifade etti ve paritenin ihracata 1,1 milyar dolarlık katkısına rağmen ocak ayı verilerinin düşük gelmesini düşündürücü bulduğunu belirtti.
Gültepe, sektörlere dair şu detayları paylaştı: “Sektörler özelinde baktığımızda otomotiv 3,1 milyar dolarla yine ilk sırada yer aldı. Otomotivi, 2,3 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1 milyar 342 milyon dolarla elektrik-elektronik, 1 milyar 341 milyon dolarla hazır giyim ve 1 milyar 85 milyon dolarla çelik takip etti. Toplamda 10 sektörümüz ihracatını artırırken, 16 sektörümüz ocak ayını ekside tamamladı. TİM verilerine göre 35 ilimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir şeklinde sıralandı. Ocakta 964 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Birim ihracat değerimiz 1,54 dolar oldu. Parite geçen ay ihracatımıza 1,1 milyar dolar katkı verdi. En çok ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, ABD, Birleşik Krallık, İtalya ve Irak şeklinde sıralandı. Toplamda 112 ülke ve bölgeye ihracatımız artarken 107’sinde düşüş oldu.”
Gültepe, 2026 yılında Türkiye’nin 282 milyar dolarlık mal ve 128 milyar dolarlık hizmet ihracatı olmak üzere toplam 410 milyar dolarlık ihracat hedefiyle yola çıktığını hatırlattı. Bu hedeflere ulaşmak için mal ihracatını 9 milyar dolar, hizmet ihracatını ise 6 milyar dolar artırmak gerektiğini belirtti.
Ayrıca, ihracatçılar üzerindeki maliyet baskısına da dikkat çeken Gültepe, işçilik, enerji, hammadde ve işletme giderlerindeki artışın ihracatı zorlaştırdığını vurguladı. Küresel piyasalarda da belirsizliklerin sürdüğünü, jeopolitik risklerin arttığını ve korumacılık önlemlerinin yaygınlaştığını ifade etti. Avrupa Birliği’nin Güney Amerika ülkeleri ve Hindistan ile yaptığı STA’ların orta ve uzun vadede Türkiye’nin ihracatını olumsuz etkileyebileceğine değindi.
Gültepe, TİM olarak hem gelişmeleri yakından takip ettiklerini hem de yeni pazar arayışlarını sürdürdüklerini belirterek, kapsamlı bir ticaret heyeti programı hazırladıklarını kaydetti. Bu program kapsamında firmaların geleneksel pazarların yanı sıra stratejik ve yeni pazarlarda da alıcılarla buluşturulacağını söyledi.
Gültepe, ocak ayında Etiyopya’ya ticaret heyeti gerçekleştirdiklerini, şubat ayında ise Fas, Tanzanya, Azerbaycan ve Almanya’da programların devam edeceğini açıkladı. Firmalara, yeni müşteri arayışında bu programları takip etmelerini ve heyetlerde yer almalarını önerdi.
