Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye Yolsuzluk Algı Endeksi’nde 17 Basamak Düştü

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International) 2025 Yılı Yolsuzluk Algı Endeksi (CPI) sonuçlarını açıkladı. Endekste Türkiye, 3 puanlık kayıpla 31 puana gerileyerek, dünya sıralamasında 17 basamak düşüş yaşayarak 124’üncü sıraya yerleşti.

Türkiye Yolsuzluk Algı Endeksi’nde 17 Basamak Düştü

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International) 2025 Yılı Yolsuzluk Algı Endeksi (CPI) sonuçlarını açıkladı. Endekste Türkiye, 3 puanlık kayıpla 31 puana gerileyerek, dünya sıralamasında 17 basamak düşüş yaşayarak 124’üncü sıraya yerleşti.

2024’te 34 puan ve 107’nci sırada bulunan Türkiye, 2025 itibarıyla hem puanında hem de sıralamasında ciddi bir gerileme kaydetti. DW Türkçe’den Pelin Ünker’in derlediği rapora göre, Türkiye’nin 2013 yılından bu yana süregelen düşüş trendi de dikkat çekiyor. 2013’te 50 puanla zirveye ulaşan ülke, 2025’te bu seviyenin 19 puan gerisinde kaldı. Bu skorla Türkiye, Cibuti, Moğolistan, Nijer ve Özbekistan ile aynı sırayı paylaşıyor.

En Sert Düşüş Türkiye, Macaristan ve Nikaragua’da

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 2012’den bu yana endekste en belirgin gerilemeyi gösteren 50 ülke arasında Türkiye, Macaristan ve Nikaragua’nın öne çıktığını belirtti. Rapor, bu düşüşlerin başlıca nedenlerini şöyle sıraladı:

Demokratik gerileme ve kurumsal kırılganlık,

On yıla yayılan yapısal zayıflamalar,

Siyasal ve idari yapılara sistematik olarak yerleşen yolsuzluk ağları.

Raporda ayrıca, bu gerilemelerin kalıcı hale geldiği ve yolsuzluğun derinleşmesi nedeniyle tablonun tersine çevrilmesinin son derece güç olduğu vurgulandı.

Diğer Ülkelerle Kıyaslama

2024’te Türkiye’nin gerisinde yer alan Togo, Filipinler, El Salvador, Angola, Ekvador, Laos ve Sri Lanka, 2025 endeksinde puanlarını artırarak Türkiye’nin önüne geçti. Öte yandan, Arnavutluk, Ukrayna ve Özbekistan gibi ülkeler alt sıralardan orta sıralara yükseldi; Estonya ve Güney Kore ise yüksek puanlarını korumayı sürdürdü.

Endeks, sadece gelişmekte olan ülkelerde değil, yerleşik demokrasilerde de gerilemeye işaret ediyor. ABD (64), bugüne kadarki en düşük puanına gerilerken; Kanada (75), Yeni Zelanda (81), Birleşik Krallık (70) ve Fransa (66) da düşüş yaşadı. ABD’de son on yılda kötüleşen siyasi iklim ve Yurtdışı Yolsuzluk Faaliyetleri Kanunu’nun (FCPA) uygulanmasının zayıflatılması, yolsuzluğun göz ardı edildiği sinyalini verdi. ABD’nin yurt dışındaki sivil toplum kuruluşlarına yönelik yardımları azaltması da küresel yolsuzlukla mücadeleyi olumsuz etkiledi.

Zirve ve Dipteki Ülkeler

Endeksin zirvesinde Danimarka 89 puanla ilk sırayı alırken, Finlandiya (88), Singapur (84), Yeni Zelanda (81) ve Norveç (81) onu takip etti. Raporda, üst sıralardaki ülkelerin de tamamen temiz olmadığı; özellikle İsviçre ve Singapur’un sınır ötesi “kirli para” akışlarını kolaylaştırdığı vurgulandı.

Listenin en alt basamaklarında ise çatışmaların ve baskıcı rejimlerin hakim olduğu ülkeler bulunuyor: Somali ve Güney Sudan 9 puanla son sırada yer alırken, Libya, Yemen ve Eritre 13 puan aldı. Venezuela ve Azerbaycan ise yolsuzluğun sistemik olduğu gerekçesiyle listenin alt sıralarında gösterildi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler