Ekonomi
Memurlardan Hükümete ‘Eşel Mobil’ Çağrısı: Enflasyon Farkı Her Ay Maaşa mı Yatacak?
Türkiye gündeminde son dakika gelişmesi: Akaryakıtta uygulanan ve fiyat artışlarını dizginleyen eşel mobil sistemi, şimdi de memur maaşları için gündemde. Memurlar, enflasyon farkını almak için 6 ay beklemek yerine, kayıplarının her ay maaşlarına yansıtılmasını talep ediyor.
Türkiye gündeminde son dakika gelişmesi: Akaryakıtta uygulanan ve fiyat artışlarını dizginleyen eşel mobil sistemi, şimdi de memur maaşları için gündemde. Memurlar, enflasyon farkını almak için 6 ay beklemek yerine, kayıplarının her ay maaşlarına yansıtılmasını talep ediyor.
Peki, memur maaşlarında eşel mobil sistemi nedir? Enflasyon farkı her ay ödenecek mi? İşte milyonlarca memur ve memur emeklisini heyecanlandıran o talebin detayları…
Memurlardan Hükümete “Eşel Mobil” Çağrısı
Orta Doğu’daki gerilim ve petrol krizi sonrası akaryakıt fiyatlarını dengelemek için devreye alınan eşel mobil sistemi, memurlar için umut oldu. Cumhuriyet Gazetesi’nden Mustafa Çakır’ın haberine göre, kamu çalışanları maaşlarındaki erimenin önüne geçmek için benzer bir mekanizmanın kendileri için de kurulmasını istiyor.
Mevcut Sistem Memuru Neden Mağdur Ediyor?
Mevcut toplu sözleşme düzeninde memurlar, enflasyon farkını alabilmek için tam 6 ay beklemek zorunda kalıyor. Ocak ve Temmuz aylarında yapılan güncellemeler, yüksek enflasyon ortamında alım gücünün hızla düşmesine neden oluyor.
-
Ocak: Yüzde 11 zam + Seyyanen ödeme.
-
İlk 2 Aylık Enflasyon: Yüzde 7.95.
Bu hafta potansiyeli en yüksek · 5 HİSSEASELS ▲ LongGirişNONEEET/P HedefNONEEES/L StopNONEEE+ TKFEN, CIMSA, AFYON, TRMET ve toplam 5 hisse bu hafta analiz edildi🔒 Tüm seviyeleri görmek için raporu edininÖRNEK RAPORU GÖR →Yatırım tavsiyesi değildir. Detaylar için raporu inceleyiniz. -
Sonuç: Verilen zammın yarısından fazlası şimdiden buharlaştı!
Türkiye Kamu-Sen: “Kayıp Dönem Sonunda Değil, Her Ay Telafi Edilsin”
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, konuya ilişkin yaptığı açıklamada sistemin aksayan yönlerine dikkat çekti. Kahveci, yüksek enflasyon dönemlerinde 6 ay beklemenin kamu çalışanlarının belini büktüğünü belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Enflasyondaki aylık değişimler doğrudan ve gecikmeden maaşlara yansıtılmalıdır. Memur maaşlarında da eşel mobil sistemine benzer bir uygulamaya geçilmeli, alım gücü her ay korunmalıdır.”
Eşel Mobil Sistemi Memur Maaşlarına Nasıl Uygulanır?
Akaryakıtta uygulanan sistemde, zamların bir kısmı ÖTV’den karşılanarak vatandaşa yansıtılmıyordu. Memur maaşları için talep edilen sistemde ise mantık şu şekilde işleyecek:
-
Aylık Takip: TÜİK her ay enflasyon verisini açıklayacak.
-
Anında Yansıtma: Eğer aylık enflasyon, toplu sözleşme ile alınan zammın o aya tekabül eden payını aşarsa, fark bir sonraki ayın maaşına eklenecek.
-
6 Ay Bekleme Şartı Kalkacak: Memur, Temmuz veya Ocak ayını beklemeden cebindeki parayı korumuş olacak.
Memur Maaş Zammında Son Durum Ne?
Şu anki verilere göre ilk iki ayda oluşan %7.95’lik enflasyon, %11’lik toplu sözleşme zammını tüketmek üzere. Eğer sistem değişmezse, memurlar bu farkı almak için Temmuz ayını beklemeye devam edecek.
Sizce memur maaşlarına her ay enflasyon farkı yatırılmalı mı? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!
