Ekonomi
Dünya Bankası’ndan Türkiye için büyüme revizyonu: 2026 beklentisi aşağı çekildi
Dünya Bankası, küresel enerji krizinin etkileri ve Orta Doğu’daki jeopolitik belirsizlikler nedeniyle Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme beklentisini aşağı yönlü güncelledi. Kurum, 2026 yılı için daha önce yüzde 3,7 olarak açıkladığı büyüme tahminini yüzde 2,8’e çekti.
Dünya Bankası, küresel enerji krizinin etkileri ve Orta Doğu’daki jeopolitik belirsizlikler nedeniyle Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme beklentisini aşağı yönlü güncelledi. Kurum, 2026 yılı için daha önce yüzde 3,7 olarak açıkladığı büyüme tahminini yüzde 2,8’e çekti.
Bankanın yayımladığı bölgesel ekonomik güncelleme raporlarına göre, Avrupa ve Orta Asya’da yer alan gelişmekte olan ülkelerde büyümenin bu yıl belirgin şekilde yavaşlaması bekleniyor. Raporda, Orta Doğu’daki çatışmalar, artan jeopolitik gerilimler ve küresel ticaretteki parçalanmanın ekonomik faaliyet üzerinde baskı yarattığı vurgulandı.
Bölge ekonomisinin 2025’te yüzde 2,6 büyüdüğü, 2026’da ise bu oranın yüzde 2,1’e gerileyeceğinin öngörüldüğü belirtilen raporda, yükselen enerji maliyetlerinin tüketimi sınırladığı ve artan belirsizliğin yatırımları olumsuz etkilediği ifade edildi.
Türkiye’ye ilişkin değerlendirmelerde ise ekonominin 2026’da yüzde 2,8, 2027’de ise yüzde 3,7 büyümesinin beklendiği kaydedildi. Banka, ocak ayında yayımladığı tahminlerde Türkiye için 2026’da yüzde 3,7, 2027’de ise yüzde 4,4 büyüme öngörmüştü.
Raporda, Orta Doğu’daki çatışmaların uzaması ve şiddetlenmesinin en önemli aşağı yönlü risk olduğuna dikkat çekilerek, bu durumun küresel enerji ve gıda arzını sekteye uğratabileceği, fiyatları artırarak büyümeyi daha da zayıflatabileceği uyarısı yapıldı.
Orta Doğu’da büyüme sert düşüyor
Orta Doğu, Kuzey Afrika, Afganistan ve Pakistan’a ilişkin değerlendirmelerde, bölgede yaşanan çatışmaların ekonomik faaliyet üzerinde ani ve ciddi bir daralma yarattığı belirtildi. Özellikle enerji altyapısındaki hasar ve kritik geçiş noktalarındaki aksaklıkların piyasalarda oynaklığı artırdığı vurgulandı.
Bu çerçevede, İran hariç tutulduğunda bölge ekonomisinin 2025’teki yüzde 4’lük büyümeden 2026’da yüzde 1,8’e gerilemesi bekleniyor. Körfez ülkeleri ve Irak’ta büyüme tahminlerinde dikkat çekici aşağı yönlü revizyonlar yapıldığı ifade edildi.
Asya’da yavaşlama sinyali
Doğu Asya ve Pasifik bölgesinde de büyümenin küresel şokların etkisiyle ivme kaybettiği belirtildi. Bölge ekonomisinin 2025’te yüzde 5 büyüdüğü, 2026’da ise yüzde 4,2’ye gerilemesinin beklendiği aktarıldı.
Çin ekonomisinin ise zayıf iç talep, emlak sektöründeki sorunlar ve ihracattaki yavaşlama nedeniyle 2026’da yüzde 4,2 büyüyeceği, 2027’de sınırlı toparlanmayla yüzde 4,3’e ulaşacağı tahmin edildi.
Güney Asya ve Afrika’da da görünüm zayıflıyor
Güney Asya’da büyümenin 2025’teki yüzde 7 seviyesinden 2026’da yüzde 6,3’e gerilemesi beklenirken, 2027’de yeniden toparlanma öngörülüyor. Bölgenin büyüme performansında özellikle Hindistan ekonomisinin belirleyici rol oynadığına dikkat çekildi.
Sahra Altı Afrika’da ise büyümenin 2026’da yüzde 4,1 ile geçen yılki seviyede kalacağı tahmin edilirken, artan borç yükü, yüksek enerji ve gıda fiyatlarının ekonomik görünüm üzerinde baskı oluşturduğu ifade edildi.
Latin Amerika’da kırılgan görünüm sürüyor
Latin Amerika ve Karayipler’de büyümenin 2026’da yüzde 2,1’e gerilemesi bekleniyor. Raporda, yüksek borçlanma maliyetleri, zayıf dış talep ve jeopolitik belirsizliklerin yatırımları ve istihdamı sınırladığına işaret edildi.
Dünya Bankası’nın değerlendirmeleri, küresel ekonomide jeopolitik risklerin ve enerji piyasalarındaki dalgalanmaların büyüme üzerinde belirleyici olmaya devam ettiğini ortaya koyuyor.
