Borsa
Global Yatırım Holding’in konsolide net karı 2025’in ilk dokuz ayında yüzde 42 artışla 2,1 milyar TL’ye ulaştı
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 19 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding (GYH) 2025 yılının ilk dokuz ayına ait finansal sonuçlarını açıkladı...
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 19 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding (GYH) 2025 yılının ilk dokuz ayına ait finansal sonuçlarını açıkladı. Yayınlanan mali tablolara göre; 1 Ocak-30 Eylül 2025 döneminde konsolide gelirler 17.5 milyar TL (IFRIC 12 etkisi hariç), konsolide FAVÖK 7,6 milyar TL, konsolide net kar ise 2,1 milyar TL seviyelerinde gerçekleşti. Grup ilk dokuz ayda tüm finansal kalemlerde gerek TL gerekse döviz bazında önemli artışlar yakaladı. Bu dönemde grubun tüm iş kollarının gelirleri enflasyon muhasebesi uygulanmamış hali ile yüzde 26 ile yüzde 48 arasında artarken, konsolide gelir yüzde 43, FAVÖK ise yüzde 51 artış gösterdi.
Liman ve gaz iş kollarının güçlü talep, verimlilik artışı ve stratejik yatırımlarla holdingin büyümesinde itici güç olduğunu anlatan Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “Bu sonuçlar, ihtiyatlı risk yönetimi, sermaye disiplini ve sürdürülebilir değer yaratımına odaklanmaya devam ettiğimizin bir göstergesi. Tüm faaliyet alanlarımızda, finansal güç ve operasyonel çevikliğimiz rehberliğinde uzun vadeli stratejimizi ilerletmeye kararlıyız” dedi.
GYH Mali İşler Grup Başkanı Ferdağ Ildır ise, “Global Yatırım Holding, 2025’in ilk dokuz ayında tüm ana iş kollarında güçlü ve dengeli sonuçlar elde etti. Bugüne kadar olduğu gibi gelecek dönemde de doğru ve hızlı adımlarla stratejimize bağlı kalıp, yatırımcılarımız için değer yaratmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 19 ülkede faaliyet gösteren Global Yatırım Holding (GYH), güçlü konsolide gelir, kar ve FAVÖK’ünü yılın üçüncü çeyreğinde de devam ettirdi. Yayınlanan mali tablolara göre; 1 Ocak-30 Eylül 2025 döneminde konsolide gelirler 17.5 milyar TL (IFRIC 12 etkisi hariç), konsolide FAVÖK 7,6 milyar TL, konsolide net kar ise 2,1 milyar TL seviyelerinde gerçekleşti.
Reel büyümesine devam eden grubun tüm iş kollarının gelirleri enflasyon muhasebesi uygulanmamış hali ile yüzde 26 ile yüzde 48 arasında arttı. Holding’in konsolide gelirleri yılın ilk dokuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 43 artış gösterirken, FAVÖK’ü yüzde 51 ile enflasyonun üstünde büyüme yakaladı ve rekor seviyelere ulaştı.
Global Yatırım Holding, karlılıkta da rekor kırdı. Grubun 2024’ün ilk dokuz ayında yaklaşık 1,5 milyar TL olan net karı, bu yılın aynı döneminde yüzde 42 artışla 2,1 milyar TL’yi buldu. Söz konusu kar rakamının içerisinde 2 milyar 365,6 milyon TL tutarında amortisman gideri, 253,3 milyon TL tutarındaki net kur farkı geliri ile 4.2 milyon TL tutarında TMS29 uygulaması kaynaklı parasal kazanç olmak üzere toplamda 2 milyar 108,1mn TL’lik nakit çıkışı gerektirmeyen giderler yer aldı.
‘Gelecek döneme temkinli iyimserlikle bakıyoruz’
Yılın ilk dokuz ayında küresel piyasaların kalıcı enflasyon baskıları, yüksek faiz oranları ve artan jeopolitik risklerden etkilenmeye devam ettiğini kaydeden Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Kutman, “Türkiye’de ise ekonomik dengelenme süreci ve devam eden dezenflasyon programı üçüncü çeyrek boyunca sürdü. Hükümetin para ve maliye politikalarında sürdürdüğü kararlı disiplin, yatırımcı güveninde kademeli bir toparlanmayı destekleyerek daha öngörülebilir piyasa koşullarının zeminini hazırladı. Yüksek faiz oranları ve maliyet enflasyonu özellikle enerji yoğun sektörler için zorluklar yaratsa da, bu durum aynı zamanda bizim gibi verimlilik ve sürdürülebilirlik temelli iş modellerinin önemini daha da artırdı. Tüm bu zorluklara rağmen, grubumuzun çeşitlendirilmiş iş modeli ve disiplinli uygulamaları güçlü finansal sonuçlar üretmeye devam etti” dedi.
Liman ve gaz iş kollarının güçlü talep, verimlilik artışı ve stratejik yatırımlarla holdingin büyümesinde itici güç olduğunu anlatan Kutman, şöyle devam etti: “Bu sonuçlar, ihtiyatlı risk yönetimi, sermaye disiplini ve sürdürülebilir değer yaratımına odaklanmaya devam ettiğimizin bir göstergesi. Tüm faaliyet alanlarımızda, finansal güç ve operasyonel çevikliğimiz rehberliğinde uzun vadeli stratejimizi ilerletmeye kararlıyız. Önümüzdeki döneme temkinli bir iyimserlikle bakıyoruz. Küresel ekonomik belirsizliklerin 2026’ya da taşınması muhtemel olmakla birlikte, Türkiye’deki normalleşme sürecinin uzun vadeli büyümeyi destekleyeceğini öngörüyoruz. Odak noktamız, sürdürülebilir kârlılık, dikkatli risk yönetimi ve disiplinli sermaye tahsisiyle uzun vadeli hissedar değeri yaratmak olacaktır.”
‘Yatırımcılarımız için değer yaratmaya devam edeceğiz’
GYH Mali İşler Grup Başkanı Ferdağ Ildır ise, “Global Yatırım Holding, 2025’in ilk dokuz ayında tüm ana iş kollarında güçlü ve dengeli sonuçlar elde etti. Zorlu makroekonomik ortama rağmen gelir ve kârlılığımızı artırdık. Mali yönetimimiz ve sağlam bilançomuz ile birlikte sürdürülebilir büyüme trendini yakaladık. Bugüne kadar olduğu gibi gelecek dönemde de doğru ve hızlı adımlarla stratejimize bağlı kalıp, yatırımcılarımız için değer yaratmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
