Sosyal Medya

Borsa

Aksa Enerji Global Ayak İzini Büyütüyor; Stratejik Yatırımlarla Sürdürülebilir Büyüme…

Türkiye’nin en büyük halka açık serbest elektrik üreticisi Aksa Enerji, 2024 yılına ait konsolide finansal sonuçlarını açıkladı...

Aksa Enerji Global Ayak İzini Büyütüyor; Stratejik Yatırımlarla Sürdürülebilir Büyüme…

Aksa Enerji, global pazarlardaki stratejik yatırımları ve güçlü operasyonel modeliyle 2024 yılında da büyüme odaklı bakış açısını sürdürdü. Şirket, 2024 yılında 7,6 milyar TL FAVÖK elde ederken FAVÖK marjını da 2 puan artışla %24 seviyesine yükseltti. Yatırımlarına hız kesmeden devam eden Şirketin uzun vadeli hedefleri arasında faaliyet gösterdiği ülkelerde varlığını derinleştirmek ve yeni coğrafyalara açılmak bulunuyor.

Türkiye’nin en büyük halka açık serbest elektrik üreticisi Aksa Enerji, 2024 yılına ait konsolide finansal sonuçlarını açıkladı. Bu dönemde 2030 Global Stratejisi kapsamında operasyonel verimliliği artırmaya, enerji arz güvenliğini sağlamaya ve sürdürülebilir yüksek büyüme hedefini hayata geçirmeye odaklanan Aksa Enerji’nin FAVÖK’ü 7,6 milyar TL, FAVÖK marjı ise %24 seviyesinde gerçekleşti. Aksa Enerji, operasyonel gider artışını %31 ile enflasyonun altında tutarak finansal yapısını korudu.

Bu dönemde de yatırımlarına devam eden ve Özbekistan’daki 4. santralini de devreye alan Şirket, gelecek 5 yılda Türkiye, KKTC, Orta Asya ve Afrika’daki yatırımlarını çeşitlendirmeyi ve yeni coğrafyalara açılmayı hedefliyor.

Cemil Kazancı: “Global yatırımlarımıza devam ederek büyümemizi sürdüreceğiz”

Global çözüm ortağı olarak güçlü finansal performansının ardında ülkelerin enerji arz güvenliğine hizmet etme hedeflerinin yer aldığını belirten Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cemil Kazancı, “Global ölçekte enerjide güvenliğin, güvenilirliğin ve sürdürülebilirliğin kritik önemini artırdığı 2024 yılında, dinamik iş modelimiz ve güçlü mali yapımız sayesinde büyümemizi istikrarlı bir şekilde sürdürdük. Sahip olduğumuz tecrübe ve yetkin insan kaynağımızla farklı coğrafyalardaki yatırımlarımızda, ekonomik dalgalanmalara karşı yüksek dirençlilik gösterdik ve operasyonel mükemmeliyeti sağladık.

Yıl boyunca yatırımlarımızı çeşitlendirirken ülkelerin kritik enerji ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmaya devam ettik. Bu kapsamda Afrika’daki yatırımlarımıza Senegal’de, 2026’da faaliyete geçireceğimiz 255 MW kapasiteli yeni santralimizi dahil ettik. Orta Asya’da ise güçlü yatırımlarla çalışmalarımızı sürdürürken Özbekistan’da Talimercan Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralimizi basit çevrim olarak 2025 yılının ilk günlerinde rekor sürede devreye aldık. Böylece Özbekistan’ın en büyük Türk yatırım Şirketi unvanını kazanarak yeni bir gurur yaşadık.

Ülkemizde ise sürdürülebilir yüksek büyüme hedefimizin bir yansıması olan, Türkiye’de 10 ilde depolamalı rüzgar ve güneş enerjisi santrali alanında aldığımız ön lisanslarla 891,41 MW kapasiteye ulaşacak projelerimizi önceliklendiriyoruz. Bu yatırımlarla sahip olduğumuz enerji yelpazesine depolamalı rüzgâr, güneş gibi yeni nesil ve yeni teknolojili kaynaklar dahil edip; portföyün yüzde 28’ini yenilenebilir enerjiler çerçevesinde şekillendireceğiz. Paydaşlarımızdan aldığımız güç ve güvenle 2025 yılında da yeni yatırımlara imza atarak Aksa Enerji’yi ve Türkiye’yi global ölçekte ileriye taşımaya devam edeceğiz” dedi.

Ulusal ve Uluslararası Platformlarda Başarılara İmza Attı

Enerji sektöründe global çapta büyümesini sürdüren Aksa Enerji, 2024 yılı boyunca ulusal ve uluslararası platformlarda elde ettiği başarılarla da dikkat çekti.

Şirket, Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’nde üst üste dokuzuncu kez yer alarak çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) alanındaki güçlü performansını pekiştirdi. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin (UNGC) İklim Hedefi Hızlandırma Programı’na katılarak çevresel sürdürülebilirlik performansımızı iyileştirmeye odaklandı.

Kurumsal yönetişim alanındaki başarısını da tescilleyen Aksa Enerji, 2024 Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notu’nu 91,30’dan 94,10’a yükseltti. Türkiye’nin en büyük Şirketlerinin sıralandığı Fortune 500, Capital Global 50 ve Capital Türkiye’nin En Büyük 500 Özel Şirketi araştırmalarında lider Şirketler arasında gösterildi.

Bu dönemde ayrıca Borsa İstanbul Katılım 30 Endeksi’ne yükselerek listede yer alan en büyük elektrik üreticisi unvanını kazanan Şirket, sürdürülebilir yüksek büyüme hedefi doğrultusunda ulusal ve küresel enerji sektöründe etkinliğini artırmaya devam ediyor.

BAKMADAN GEÇME

  • TSPB Başkanı Karagöz: Faiz İndirimleriyle Sermaye Piyasalarına İlgi Artacak

    Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Yönetim Kurulu Başkanı Pamir Karagöz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirim sürecini sürdüreceğini, buna bağlı olarak yerli yatırımcıların sermaye piyasalarına olan ilgisinin yeniden güç kazanacağını ifade etti. Karagöz, “Kredi notunda olası iyileşmeler ile halka arzlarda yeniden ivme görülecek. Küresel risk iştahındaki toparlanma ile de yabancı yatırımcı girişleri hızlanacak” değerlendirmesinde bulundu.

  • Küresel Emtia Piyasalarında Bakır ve Kalay Arz Kaygılarıyla Tarihi Zirvede

    Küresel emtia piyasalarında bakır ve kalay fiyatları, arz tarafındaki sıkıntıların derinleşeceğine yönelik beklentilerle birlikte tarihi seviyelere ulaştı. Doların güçlü görünümünü sürdürmesine karşın, artan jeopolitik riskler ve ABD’nin gündemindeki olası ticaret tarifeleri metal fiyatlarındaki yükselişi destekleyen temel unsurlar arasında yer aldı.

  • CBS: İran’daki protestolarda 12 binden fazla kişi ölmüş olabilir 

    İran’da iki haftayı aşkın süredir devam eden rejim karşıtı protestolara yönelik güvenlik güçlerinin müdahalesinin, bugüne kadar açıklanan rakamların çok ötesinde bir can kaybına yol açmış olabileceği iddia ediliyor. CBS News’e konuşan kaynaklar, ölü sayısının en az 12 bin, hatta 20 bine kadar çıkmış olabileceğini öne sürüyor...

  • Çin’in Ticaret Fazlası  1,2 Trilyon Dolar, ABD ile Yeni Gerilim Endişesi

    Çin’in ihracat performansı 2025’te beklentileri aşarken, ülkenin yıllık ticaret fazlası 1,2 trilyon dolar ile tarihi rekor kırdı. Ancak ABD ile ticaret hacmindeki sert daralma ve Donald Trump’ın yeni tarife tehditleri, küresel ticaret dengeleri açısından yeni gerilim risklerini gündeme taşıyor. Uzmanlar, Çin’in büyüyen dış fazlasının dünya ticaret sistemi üzerinde yıkıcı etkiler yaratabileceği uyarısında bulunuyor. Trump'ın Iran yaptırımları  da yeni bir ticaret savaşı başlatabilir.

  • Aracı kurumlar Borsa için ne yorum yaptı?

    Hisse Senedi Piyasası Strateji Raporu: Küresel Fırtınada BIST'in Rekor Sınavı

  • SABAH Raporu: Kral kaybediyor: Altın ve gümüş rezerv para rolünü devralıyor

    Ekonomi yönetiminin yurtdışı yatırımcı toplantıları olumlu olarak yorumlanırken, hisse senedi cephesinde ise ana endeks yıla %10 yükselişle başladı. TCMB'nin altın dâhil net yabancı para pozisyonu, 12 Ocak valörlü işlemlerde 62,8 milyar dolar ile rekor düzeye ulaştığını görüyoruz. Daha basit bir anlatımla, yılın ilk yedi gününde rezervler altının ya da ons rallisinin büyük yardımı ile 10 milyar dolar yükselerek rekor kırdı.

  • Türkiye, ABD’nin  Gaz Yaptırımlarından Kaçınmak İçin Manevra Yapıyor

    Türkiye, Rusya’dan doğal gaz tedarikini sürdürürken ABD yaptırımlarına takılmamak için diplomatik ve ticari bir denge politikası izliyor. İran gazı için de istisna istenecek. Washington’dan alınan geçici muafiyetler sayesinde ödemeler devam ederken, Ankara bir yandan da ABD’den LNG alımlarını artırıyor ve Amerikan enerji altyapısına yatırım planlarıyla Rusya’ya bağımlılığı azaltmaya çalışıyor.

  • S&P 500 Rekor Seviyeden Geri Çekildi, Nikkei Uçuyor

    ABD piyasaları, yatırımcıların bir yandan beklentilerin üzerinde gelen dördüncü çeyrek bilançolarını, diğer yandan ise Başkan Donald Trump'ın son günlerde ardı ardına açıkladığı yeni ekonomik kararları (edicts) fiyatlamaya çalışmasıyla yönünü aşağı çevirdi. Asya borsaları genelde artıda açıldı, Nikkei coştu.

  • The Economist: Küresel Ekonominin En Büyük Sorunu: Kötümserlik

    Küresel ekonomi bugün sadece yüksek faizler, jeopolitik riskler ya da borç sorunlarıyla değil, giderek derinleşen bir kötümserlik dalgasıyla mücadele ediyor. Tüketiciler, şirketler ve seçmenler geleceğin daha zor olacağına inanıyor; bu inanç yatırım kararlarını erteliyor, büyüme dostu politikaları zayıflatıyor ve popülist siyaseti güçlendiriyor. The Economist’e göre, dünya ekonomisinin önündeki en büyük engel artık maddi değil, psikolojik.

  • Dijital Medya’ya TL158 milyar kaybettik

    Yabancı merkezli dijital platformlara Türkiye’den aktarılan reklam gelirleri 2024 itibarıyla 158 milyar TL’ye ulaştı. Uzmanlara göre bu tablo yalnızca ekonomik bir kaynak kaybı değil; yerli medyanın zayıflaması, veri egemenliğinin aşınması ve dijital bağımlılığın derinleşmesi anlamına geliyor. Avrupa, Kanada ve Avustralya örnekleri telif ve veri temelli düzenlemelerin mümkün olduğunu gösterirken, Türkiye’de de benzer bir yasal çerçeve için hazırlıklar hız kazanıyor.

  • İstanbul’un Suç Bilançosu: 3 Yılda 320 Milyar TL’lik Mala El Kondu, Uyuşturucu Kullanımı Patladı

    İstanbul Valisi Davut Gül, emniyet birimlerinin son üç yıla ait verilerini kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan rakamlar, organize suçlar ve kaçakçılıkla mücadelede operasyon sayılarının ve el konulan mal varlığının rekor seviyelere çıktığını ortaya koyarken, uyuşturucu kullanımında özellikle sentetik haplar ve kenevirde patlamaya işaret ediyor. Toplamda 320 milyar TL’yi aşan mal varlığına el konulurken, uyuşturucu operasyonlarında yüzde 44’lük artış dikkat çekti.

  • Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Trump’a merkez ayarı…’

    Hafta sonunda FED Başkanı Powell’ın açıklamasının ardından gerginleşen ilişkilerin boyutu büyüyor...

  • Allianz Trade: Social2Social ile pozitif sosyal etkiye sahip projelere desteğini artırıyor

    Allianz Trade, belirli bir sosyal sorunu ele alan ve pozitif sosyal getirileri olan projeleri destekleyecek Social2Social isimli yeni bir kredi ürünü sunmaya başladı...

Benzer Haberler