Sosyal Medya

Reel Sektör

Konutta umutlar başka bahara: Satışlar yavaşladı, reel fiyatlar yerinde sayıyor

2025’e faiz indirimleriyle güçlü başlayan konut sektörü, yılın son çeyreğinde belirgin bir ivme kaybı yaşadı. Kasım itibarıyla konut fiyatları nominal olarak yükselmeye devam etse de reel artış neredeyse sıfırlandı. Satışlar ekim ve kasım aylarında düşüşe geçerken, yüksek kredi faizleri ve belirsizlikler hem oturum amaçlı alıcıyı hem de yatırımcıyı beklemeye itti. Sektörde canlanmaya dair beklentiler büyük ölçüde 2026 yılına ötelenmiş durumda.

Konutta umutlar başka bahara: Satışlar yavaşladı, reel fiyatlar yerinde sayıyor

2025’e faiz indirimleriyle güçlü başlayan konut sektörü, yılın son çeyreğinde belirgin bir ivme kaybı yaşadı. Kasım itibarıyla konut fiyatları nominal olarak yükselmeye devam etse de reel artış neredeyse sıfırlandı. Satışlar ekim ve kasım aylarında düşüşe geçerken, yüksek kredi faizleri ve belirsizlikler hem oturum amaçlı alıcıyı hem de yatırımcıyı beklemeye itti. Sektörde canlanmaya dair beklentiler büyük ölçüde 2026 yılına ötelenmiş durumda.


Reel fiyatlar bir yıldır yerinde sayıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Konut Fiyat Endeksi verilerine göre, kasım ayı itibarıyla konut fiyatları yıllık bazda nominal olarak yüzde 31,04 arttı. Ancak aynı dönemde reel artış yalnızca yüzde 0,3 seviyesinde kaldı. Bu tablo, son bir yılda konut fiyatlarının reel anlamda neredeyse hiç değer kazanmadığını, başka bir ifadeyle alım gücünü ancak koruduğunu gösteriyor.

Aylık bazda endeks kasımda yüzde 2,67 yükseldi. Büyükşehirlerde yıllık nominal artış İstanbul’da yüzde 31,7, Ankara’da yüzde 37,9, İzmir’de ise yüzde 31,6 olarak gerçekleşti. Bölgesel bazda en yüksek yıllık artış yüzde 40,1 ile Doğu Anadolu’daki bazı illerde görülürken, en düşük artış yüzde 21,9 ile Hatay–Kahramanmaraş–Osmaniye hattında kaydedildi.

Satışlar son çeyrekte geriledi

Kasım ayında Türkiye genelinde konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,8 düşerek 141 bin 100 adet oldu. Satışların en yoğun olduğu iller İstanbul, Ankara ve İzmir olurken; Ardahan, Bayburt ve Artvin listenin sonunda yer aldı.

İpotekli konut satışları kasımda yüzde 1,4 azalarak 21 bin 499 adede geriledi ve toplam satışlar içindeki payı yüzde 15,2 oldu. Kredili satışların 5 bin 483’ü ilk el konutlardan oluştu. Diğer satış türlerinde ise yüzde 8,8’lik düşüş dikkat çekti.

Buna karşın yılın ilk 11 ayına bakıldığında tablo hâlâ pozitif. Ocak–kasım döneminde toplam satışlar geçen yıla göre yüzde 13,3 artarak 1 milyon 434 bin adede ulaştı. Aynı dönemde ipotekli satışlar yüzde 53,5 artış gösterdi. Ancak bu güçlü performansın büyük kısmı yılın ilk aylarında yoğunlaşmış durumda.

Faiz indirimleriyle başlayan canlılık kalıcı olmadı

TCMB’nin faiz indirim sürecini başlatmasının ardından 2025’in ilk aylarında konut satışlarında belirgin bir sıçrama yaşanmıştı. Ocak ayında toplam satışlar yüzde 39,7 artarken, ipotekli satışlardaki yüzde 182,8’lik yükseliş dikkat çekmişti. Şubat ayında da bu eğilim devam etti.

Ancak mart ayından itibaren siyasi belirsizlikler ve faiz indirim sürecine ilişkin soru işaretleri satış ivmesini zayıflattı. Yaz aylarıyla birlikte momentum kaybı netleşti ve ekim ayında yıllık bazda satışlar ilk kez eksiye döndü. Kasımda düşüş hızlanarak devam etti ve sektör iki ay üst üste daralma yaşadı.

2026 beklentileri: Faiz düşerse talep geri gelebilir

Konut sektörü 2026’ya, yüksek nominal fiyatlar, düşük reel alım gücü ve hâlâ yüksek kredi faizleri gibi yapısal sorunlarla giriyor. Ancak gelecek yıla ilişkin beklentilerde faiz indirimi temel belirleyici unsur olarak öne çıkıyor.

Piyasa projeksiyonlarına göre, politika faizindeki düşüşe paralel olarak konut kredisi faizlerinin aylık yüzde 2’nin altına gerilemesi halinde talepte yeniden canlanma görülebilir. Bu canlanmanın ise ilk aşamada alt gelir grubundan ziyade, “faiz düştü, fiyatlar kaçacak” refleksiyle hareket eden orta ve üst gelir grubundaki yatırımcılar tarafından sürüklenmesi bekleniyor.

Altın fiyatlarında 2025’te yaşanan hızlı yükselişin ardından bir doygunluk algısının oluşması halinde, altın bozdurularak konuta yönelim şeklinde bir “servet etkisi” de olası görülüyor. Talepteki olası artışın, özellikle büyükşehirlerde fiyatları yeniden yukarı çekebileceği ifade ediliyor.

Bölgesel ayrışma derinleşebilir

2026’da konut piyasasında bölgesel ayrışmanın daha da belirginleşmesi bekleniyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde talebe bağlı olarak fiyat artışlarının görece güçlü seyretmesi öngörülürken, çeper bölgelerdeki niteliksiz stokta satışların zayıf kalacağı tahmin ediliyor.

Anadolu’da 2023–2024 döneminde fiyatların aşırı yükseldiği bazı şehirlerde ise “yorgunluk etkisi” nedeniyle nominal artışların sınırlı kalabileceği belirtiliyor. Buna karşın üniversite kentleri, sanayi bölgeleri ve göç alan şehirlerin daha dirençli olması bekleniyor.

Öte yandan kira artış hızındaki yavaşlama ve kira getirilerinin düşmesi, konutun yatırımcı açısından güçlü bir nakit akışı üretmemesi anlamına geliyor. Bu durumun spekülatif alımları sınırlayarak “bekle-gör” davranışını güçlendireceği değerlendiriliyor.

Naki Bakır’ın DÜNYA Gazetesi makalesinden alıntıdır

BAKMADAN GEÇME

  • GİB, Vergi Borcu Listesi Yayınlandı: Borcu 4 Milyar TL’yi Aşan Can Holding İlk Sırada

    Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Eylül ayında Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğe istinaden illerde 50 milyon TL’nin üzerindeki vergi borçlarını içeren listeleri paylaşmaya başladı. Listede dikkat çeken isimler arasında Uzan Ailesi, Çiftlik Bank vurgunu ile tanınan “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın ve TMSF tarafından el konulan Can Holding yer aldı.

  • İngiltere Enflasyonu Beklentilerin Altında: Faiz İndirimi İhtimali Artıyor

    İngiltere’de Kasım ayında yıllık enflasyon, piyasa beklentilerinin altında kalarak yüzde 3,2 seviyesinde gerçekleşti. Bu rakam, ekonomistlerin yüzde 3,5, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) ise yüzde 3,4 tahminlerinin altında kaldı ve ülke genelinde enflasyon sekiz ayın en düşük seviyesine geriledi. Beklenenden hızlı düşüş, BoE’ye faiz indirimi için potansiyel bir alan sundu.

  • TCMB Tarafından Faaliyet İzni İptal Edilmişti: Mahkeme, Papara Lehine Yürütmeyi Durdurma Kararı Verdi

    TCMB tarafından faaliyet izni iptal edilen Papara hakkında mahkemeden yeni bir karar çıktı. Papara’nın, söz konusu iptal kararına karşı açtığı yürütmenin durdurulması talepli davada mahkeme, şirket lehine karar verdi.

  • TÜİK: Kasım 2025’te Taşıt Kayıtları Aylık Arttı, Yıllık Geriledi

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Motorlu Kara Taşıtları Kasım 2025 istatistiklerini yayımladı. Buna göre Kasım ayında trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre artış gösterirken, geçen yılın aynı ayına kıyasla düşüş kaydetti. Otomobil ve kamyonet kayıtlarında yükseliş öne çıkarken, motosiklet ve traktörde belirgin bir gerileme yaşandı. Elektrikli ve hibrit araçların payındaki artış ise devam etti.

  • GÜNÜN Stratejisi: Zayıf dolar, düşen petrol, Türkiye için destekleyici zemin

    Küresel piyasalarda zayıf dolar teması korunurken, petrol fiyatları son yılların en düşük seviyelerine gerileyerek enerji ithalatçısı ülkeler için önemli bir rahatlama alanı yarattı. ABD’de açıklanan istihdam verileri resesyon korkularını artırmazken, Fed’in “bekle-gör” duruşu korunuyor. Düşen enerji maliyetleri, güçlü rezerv pozisyonu ve iyileşen risk algısıyla birlikte Türkiye varlıkları için olumlu zemin güçleniyor. TL ve TL cinsi varlıklar açısından pozitif görünüm korunuyor.

  • Piyasaların Gündemi: BoJ’da Faiz Artışı Beklentisi Güçleniyor, Piyasalar Ueda’nın Açıklamalarına Odaklandı

    ING Global’in değerlendirmesine göre, piyasalarda Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) bu hafta yapması beklenen 25 baz puanlık faiz artışı büyük ölçüde fiyatlanmış durumda. Bu nedenle yatırımcıların asıl odağı, BoJ Başkanı Kazuo Ueda’nın basın toplantısında vereceği mesajlara çevrilmiş bulunuyor. Raporda, piyasa faizlerindeki yükselişe dair hassasiyetler nedeniyle Ueda’dan belirgin biçimde şahin bir duruş beklenmediği vurgulanıyor.

  • Günün Başlıkları: Piyasalar Yoğun Veri Gündemiyle ABD Verilerine Odaklandı

    Yurt içinde veri akışı görece sakin seyrederken, küresel piyasalarda gözler ABD perakende satışlar verisi ve tahvil ihalelerine çevrildi. Gün boyunca Avrupa ve ABD’den gelecek enflasyon, güven endeksleri ve merkez bankası yetkililerinin açıklamaları fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacak.

  • Bitwise’tan çarpıcı kripto tahminleri: 2026’yı şekillendirebilecek 10 öngörü

    Varlık yönetim şirketi Bitwise, 2026’ya ilişkin yayımladığı kapsamlı raporda kripto piyasalarının yeni bir döneme girdiğini savunuyor. Bitcoin’in fiyat dinamiklerinden ETF’lerin rolüne, düzenleyici çerçeveden kurumsal benimsemeye kadar uzanan 10 iddialı tahmin; kriptonun artık spekülatif bir alan olmaktan çıkıp ana akım finansın kalıcı bir parçası haline geldiğine işaret ediyor.

  • 2026’ya geri sayım: Portföy dağılımı, sektör tercihleri ve euro/dolar beklentisi

    2026’ya yaklaşırken yatırımcıların odağında portföy dağılımı, hangi varlık sınıflarının öne çıkacağı ve küresel–yerel risklerin stratejileri nasıl şekillendireceği yer alıyor. Trump’ın nadir elementler üzerinden başlattığı yeni emtia rekabeti, faiz indirim süreci ve jeopolitik belirsizlikler; emtia, tahvil ve hisse senedi dengesi açısından belirleyici olacak.

  • Bunun adı başarısızlık! Emeklinin trajedisi, Eğitim sorunu & fahiş kiralar| Kerim Rota & Ömer Gencal

    Mesele Ekonomi kanalında yayınlanan "Pusula" programının bu bölümünde ekonomistler Kerim Rota ve Ömer Gencal, Türkiye'nin derinleşen sosyal ve ekonomik krizlerini ele alıyor. Program, Kerim Rota'nın CHP Cumhurbaşkanlığı aday ofisinde "Gölge Hazine ve Maliye Bakanı" olarak görev alacağını ve bu nedenle programdan ayrılacağını duyurmasıyla özel bir önem taşıyor.

  • Erdoğan’ın mal varlığını paylaştı: CHP’li Yavuzyılmaz hakkında 8 yıla kadar hapis ve siyasi yasak talebi

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1994 yılına ait olduğunu söylediği mal varlığı belgesini sosyal medyada paylaşmasının ardından hakkında hazırlanan dokunulmazlık fezlekesini kamuoyuyla paylaştı. Savcılık, “kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak” ile “cumhurbaşkanına hakaret” iddiaları kapsamında Yavuzyılmaz için 4 ila 8 yıl arası hapis ve siyasi yasak talep ediyor.

  • Düşük büyüme artık Avrupa’nın en büyük finansal istikrar riski

    Avrupa Birliği’nde bankacılık sistemi uzun süredir finansal istikrarın ana risk unsuru olarak görülüyordu. Ancak gelinen noktada tablo tersine dönmüş durumda. Avrupa için asıl tehdit artık bankalar değil, kalıcı hale gelen düşük büyüme. Aşırı karmaşık ve ağır düzenleyici çerçeve, kredi kapasitesini sınırlayarak yatırımları baskılıyor ve uzun vadede finansal istikrarsızlığı bizzat besleyen bir faktöre dönüşüyor.

  • ABD verileri sonrası piyasalar yön arıyor, Venezuela kararı petrolü sıçrattı

    Küresel piyasalarda hisse senetleri, ABD’den gelen karışık istihdam verilerinin faiz beklentilerini değiştirmemesiyle yatay bir seyir izledi. Petrol fiyatları ise ABD Başkanı Donald Trump’ın Venezuela’ya yönelik sert yaptırım adımı sonrası yükseldi. Yatırımcılar şimdi gözlerini ABD enflasyonu ve büyük merkez bankalarının kararlarına çevirmiş durumda.

Benzer Haberler