Reel Sektör
Doç Dr Buğra Gökçe: Konut sorunu çözüm bekliyor
Gerçekleri kabul etmezsek, sorunları çözemeyiz. ⚠️TÜİK verilerine göre Türkiye’de konut sahipliği oranı yüzde 56,1. 2002 yılında konut sahipliği oranı…

Gerçekleri kabul etmezsek, sorunları çözemeyiz.
⚠️TÜİK verilerine göre Türkiye’de konut sahipliği oranı yüzde 56,1. 2002 yılında konut sahipliği oranı yüzde 73,1’di. Yani geçen 23 yılda konut sahipliği oranı azaldı, halkımız mülksüzleşti.
👉Dolayısıyla toplumun yüzde 72’sinin ev sahibi olduğu yönündeki ifade gerçeği yansıtmıyor.
📌Ne yazık ki konutlarımızın durumu da iç açıcı değil. Halkın yüzde 31,3’ü konutlarında sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçeveleri vb. problemler yaşarken yüzde 30,2’si konutunda izolasyondan dolayı ısınma sorunu çekiyor.
📌Türkiye’de yaklaşık 36 milyon bağımsız birim, 31 milyon konut var. 6 milyon bağımsız birim riskli.
Yani konut stoğumuz hem sorunlarla dolu hem de riskli.
📌Bununla birlikte son 10 yılda OECD ülkeleri arasında konut ve kira fiyatlarının en yüksek arttığı ülke Türkiye. 2015-2025 döneminde Türkiye’nin kira endeksi 100’den 2025’in 2’nci çeyreği itibarıyla 1.452,3’e çıktı. 13,5 kat arttı. 10 yılda OECD ülkelerinde ortalama artış sadece yüzde 47,7.
👉Konut ve kira fiyatlarındaki artışın bir çok sebebi var ancak fiyat dalgalanmaları ve şokları yaratmayacak adil, demokratik ve hukukun üstünlüğüne dayanan bir toplumsal düzen kurarsak,
👉Kaynakları etkin ve verimli kullanırsak, kamuda israfı yok edersek,
👉TOKİ asli konumuna dönüp lüks konut üretmek yerine sosyal konut arzını arttırırsa kira ve konut fiyatlarında bir normalleşme yaşayabiliriz.
Halkın sorunları çözüm bekliyor. Çözüm akılcı, doğru ve adil uygulamalardan geçiyor.
Yazarın Linked-In paylaşımıdır