Sosyal Medya

Piyasa

Wall Street’ten Çıkıp Yeni Fırsatlara mı Yelken Açmalı? Gelişen Piyasalar Şimdi Neden Cazip

Donald Trump’ın tarifeleri ABD borsasında endişeleri artırırken, yatırımcılar Latin Amerika, Asya ve Avrupa’daki gelişen piyasalara yöneliyor. 2025'in ilk yarısında bu piyasalara sermaye akışı hız kazandı.

Wall Street’ten Çıkıp Yeni Fırsatlara mı Yelken Açmalı? Gelişen Piyasalar Şimdi Neden Cazip

Donald Trump’ın tarifeleri ABD borsasında endişeleri artırırken, yatırımcılar Latin Amerika, Asya ve Avrupa’daki gelişen piyasalara yöneliyor. 2025’in ilk yarısında bu piyasalara sermaye akışı hız kazandı.


Wall Street’ten Kaçış Başladı

Amerikalı yatırımcılar, Donald Trump’ın yeniden başkanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte tarifelerin sertleşmesinden ve ekonomiye zarar vermesinden endişe ediyor. Bu da, yatırımcıları ABD dışındaki piyasalarda yeni fırsatlar aramaya yöneltiyor. Özellikle gelişen piyasalar, düşük çarpanlar, genç nüfuslar ve yapısal reformlarla dikkat çekiyor.

American Century Investments’tan Patricia Ribeiro, “Genç nüfus, hızlı kentleşme ve yapısal reformlar, gelişen piyasalarda uzun vadeli büyümeyi desteklemeye devam edecek,” dedi.


MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, S&P 500’ü Solladı

Bank of America, JP Morgan ve North of South Capital gibi büyük kurumlar, Arjantin, Brezilya, Çin, Hindistan, Meksika, Türkiye, Tayvan ve BAE gibi ülkeleri portföylerine dahil ediyor. Bu yıl MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, ABD’nin S&P 500 endeksinin önüne geçti.

Templeton Emerging Markets fon yöneticisi Chetan Sehgal, “Asya’daki ticaret kaygıları olmasaydı performans çok daha iyi olabilirdi,” diyor.


Faizler Düşerse Gelişen Piyasalar Uçar mı?

Jerome Powell’ın Fed başkanlığı üzerindeki Trump baskısı, erken faiz indirimlerini tetikleyebilir. Bu da doların değerini düşürerek gelişen piyasalarda borçlanma maliyetini azaltabilir.

Nedgroup Investments’tan Rob Burdett, “Doların zayıflaması, tarihsel olarak gelişen piyasa hisseleri için pozitif olmuştur,” diyerek sürecin önemini vurguluyor.


BRICS Hayal Kırıklığı mı? Yükselen Yıldızlar Nerede?

2000’li yıllarda Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS ülkeleri büyümenin motoru olarak görülüyordu. Ancak bugün yalnızca Hindistan istikrarlı büyüme gösterdi. Çin toparlanma sinyalleri verirken, Brezilya da olumlu yöne dönüyor. Şanghay Borsası 2025’te %5 yükseldi.


Hedge Fonlar Gelişen Piyasalara Akın Ediyor

2025 Mayıs ayında, Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimlerin etkisiyle gelişen piyasalardaki hedge fonlara büyük sermaye girişi oldu. Hedge Fund Research (HFR) verilerine göre:

  • Latin Amerika fonları %2.1

  • Hindistan fonları %4.5

  • Çin fonları %4.5

  • MENA fonları %5.1

  • Japonya fonları %8.1 getiri sağladı.

Böylece HFRI Emerging Markets toplam endeksi yıl başından bu yana %4.8 getiri ile, gelişmiş ve gelişen piyasaları birlikte izleyen endeksin (%1.5) oldukça üzerinde performans gösterdi.


Kriptoya Bağlı Fonlar Geri Dönüyor

HFR’nin kripto varlıklara dayalı fon endeksi, Nisan ve Mayıs aylarında %15.2 yükseldi. Özellikle Asya ve Orta Doğu’daki yatırımcı ilgisi bu yükselişi tetikledi. HFR, kripto piyasasındaki genişlemeyi daha iyi izlemek için 11 yeni alt strateji tanımı ekledi.

Toplamda, gelişen piyasalardaki hedge fon varlıkları 2025 ilk çeyreği itibarıyla 259 milyar dolara ulaşarak son 4 yılın zirvesine çıktı. Bunun 132.7 milyar doları Asya merkezli fonlara ait.


Uzman Yorumu: Risk Artarken Profesyoneller Gelişen Piyasaları Seçiyor

HFR Başkanı Kenneth J. Heinz şu değerlendirmeyi yaptı:

“Gelişen piyasalar hedge fonları, jeopolitik çatışmalar ve ticaret belirsizlikleri arasında riskleri başarılı şekilde yönetti. Enerji, teknoloji, para birimleri ve ticaretteki oynaklık, bu fonlara avantaj sağladı. Kripto varlıklardaki sert dalgalanmalara rağmen, önümüzdeki dönemde büyük yatırımcıların bu alana ilgisinin daha da artacağını öngörüyoruz.”

Atilla Yeşilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Raporlarımız kurumsal müşterilere yöneliktir. Abonelik ücretlidir. Koşulları öğrenmek için bize e-mail atın: [email protected]

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler