Sosyal Medya

Piyasa

Evini fahiş fiyata satana 300 bin TL ceza kapıda

Emlak piyasasında fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için yeni bir dönem başlıyor. Ticaret Bakanlığı, konut satışında manipülatif fiyat artışı yapan ev sahiplerine de ceza kesmeye başladı.

Evini fahiş fiyata satana 300 bin TL ceza kapıda

Emlak piyasasında fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için yeni bir dönem başlıyor. Ticaret Bakanlığı, konut satışında manipülatif fiyat artışı yapan ev sahiplerine de ceza kesmeye başladı. İnternet üzerinden verilen ilanlar anlık olarak takip edilerek, fiyatını haksız yere yükseltenlere 10 bin TL ile 300 bin TL arasında değişen para cezaları uygulanacak.

Emlakta Fiyat Artışı Radarda

Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam, “İlan fiyatınızı düşürmeniz sorun yaratmaz; ancak artırırsanız sistem anında tespit ediyor” dedi. Sistem, internet üzerindeki tüm emlak ilanlarını düzenli olarak analiz ederek olağandışı fiyat değişimlerini tespit ediyor.

Sadece Emlakçılar Değil Ev Sahipleri de Cezada

Daha önce sadece emlakçılara yönelik uygulanan yaptırımlar artık ev sahiplerini de kapsıyor. Özellikle haklı bir gerekçeye dayanmadan ilan fiyatını yükselten bireysel satıcılara da ceza veriliyor.

Ceza Tutarları Artıyor

Akçam’ın açıklamasına göre:

  • Emlakçılara her ihlalde 100 bin TL ceza kesiliyor
  • Son zamanlarda cezalar genellikle 250 bin TL düzeyinde uygulanıyor
  • Ev sahipleri için ceza miktarı 10 bin TL ile 300 bin TL arasında değişiyor

Serbest Piyasa mı, Müdahale mi?

Yeni düzenleme, serbest piyasa ilkelerine aykırı bulunarak bazı çevrelerce eleştirilse de, hükümet fiyat manipülasyonlarını önlemek amacıyla bu adımları savunuyor. Uygulamanın ilerleyen süreçte hukuki itirazlara da konu olabileceği öngörüldü.

Sözcü

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler