Sosyal Medya

Döviz

Asya para birimlerinde Trump’la uzlaşma rallisi

ABD doları üzerindeki satış baskısıyla birlikte Asya para birimlerinde görülen yükseliş, gelişen piyasa döviz getirileri endeksini (MSCI EM FX) rekor seviyeye taşıdı. Pazartesi günü, büyük ölçüde Asya kurlarına ağırlık veren bu endeks %1,2 oranında artarak üç haftalık yükseliş trendini daha da uzattı. Tayvan doları 3 günde %7 prim yaptı!

Asya para birimlerinde Trump’la uzlaşma rallisi

Asya Para Birimleri Yükseldi, Gelişen Piyasa Döviz Endeksi Rekor Kırdı

ABD doları üzerindeki satış baskısıyla birlikte Asya para birimlerinde görülen yükseliş, gelişen piyasa döviz getirileri endeksini (MSCI EM FX) rekor seviyeye taşıdı. Pazartesi günü, büyük ölçüde Asya kurlarına ağırlık veren bu endeks %1,2 oranında artarak üç haftalık yükseliş trendini daha da uzattı. Tayvan doları 3 günde %7 prim yaptı!

Bloomberg’in Asya para birimleri endeksi altı ayın en yüksek seviyesine çıkarken, Tayvan doları 1980’lerden bu yana en büyük sıçramayı yaptı. Malezya ringgiti ise Ekim ayından bu yana en güçlü seviyesine ulaşırken, MSCI’nin gelişen piyasalar hisse senedi endeksi de yükseliş gösterdi.

Bu yükselişin arkasında, ABD Başkanı Donald Trump’ın bazı ülkelerle bu hafta içerisinde ticaret anlaşmaları imzalanabileceğini belirtmesi yatıyor. Bu açıklama, ticaret ortakları açısından baskının azalabileceği beklentisini güçlendirdi.

Ticaret Geriliminde Yumuşama Umudu Piyasaları Hareketlendirdi

HSBC Asya FX araştırma başkanı Joey Chew, “Birçok kişi, tarifelerdeki tırmanma aşamasından çıkıp şimdi müzakere sürecine geçtiğimizi düşünüyor. Son haftalarda gördüğümüz şey, varlık değişimi değil, döviz riskinden korunmaya yönelik pozisyonlar,” diye belirtti. Asya ekonomileri büyük oranda ihracata dayalı olduğu için, bu gelişmeler döviz piyasalarında koruma amaçlı alım-satımları artırdı.

Bu gelişmeler, özellikle Asya ülkeleri ile ABD arasındaki ticaret ilişkilerinin normalleşeceğine dair umutlar sayesinde gelişen piyasa para birimleri üzerinde pozitif etki yarattı. Bloomberg verilerine göre, Tayvan doları ve Güney Kore wonu, Pazartesi günü en çok işlem gören non-deliverable forward (NDF, yerel para biriminden teslimatlı forward sözleşmeleri) sözleşmeler arasında yer aldı.

Tayvan Merkez Bankası ise, para birimindeki hızlı yükselişe karşı açıklama yaparak, ihracatçılardan ve yabancı yatırımcılardan gelen “aşırı” döviz girişlerinin spekülasyonla körüklendiğini savundu.  Bazı uzmanlar, Tayvan’ın Trump’a şirin gözükmek için para biriminin yükselmesine göz yumduğunu  iddia ediyor.

Hong Kong ve Avrupa Cephesinden Gelişmeler

Bu arada, Hong Kong Para Otoritesi, ABD dolarındaki zayıflığa karşılık para birimi kurunu korumak amacıyla rekor düzeyde dolar alımı yaptı. Bu adım, Hong Kong dolarının sabit kur sistemini savunmak adına atıldı.

Avrupa’da ise siyasi belirsizlik yatırımcıyı tedirgin etti. Romanya’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu, aylar süren siyasi krizi derinleştirirken, tahvil ve hisse senetlerinde sert düşüş yaşandı. Bloomberg’e göre, Başbakan Marcel Ciolacu istifasını sunmayı planlıyor. Seçimlerin ilk turunu, Trump’a yakınlığıyla bilinen muhalefet lideri George Simion kazandı.

Polonya bankacılık sektöründe de hareketlilik yaşandı. Erste Group Bank AG, Banco Santander’in Polonya’daki birimine ait %49 hisseyi satın aldı. Ancak geriye kalan hisselerle ilgili belirsizlik, yatırımcılar açısından risk oluşturdu ve banka hisseleri geriledi.

Trump Tarifeleri ve Ticaret İlişkileri Yeniden Masada

Küresel piyasalar, Nisan ayı başında Trump yönetiminin açıkladığı yüksek tarifelerin finans piyasalarında dalgalanmaya neden olmasının ardından yavaş yavaş dengeye oturuyor. Son gelişmeler, Asya ülkeleriyle ABD arasında müzakerelerin ilerlediğine ve ticaret geriliminin azalmakta olduğuna işaret ediyor.

Bu iyimser havayı destekleyen bir diğer gösterge de, Asya opsiyonlarında ve vadeli döviz kontratlarında (NDF) görülen yüksek işlem hacmi oldu. Bu durum, yatırımcıların yeniden risk almaya başladığını ve gelişen piyasa kurlarına olan güvenin arttığını gösteriyor.

Dış basın kaynakları

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler