Sosyal Medya

Piyasa

Çin Ekonomisi Temmuz’da Yavaşladı: Talep Zayıf, Sanayi ve Yatırımlar Beklentilerin Altında Çin ekonomisi Temmuz ayında perakende satışlar, sanayi üretimi ve…

Çin Ekonomisi Temmuz’da Yavaşladı: Talep Zayıf, Sanayi ve Yatırımlar Beklentilerin Altında

Çin ekonomisi Temmuz ayında perakende satışlar, sanayi üretimi ve yatırımlarda beklentilerin altında kalan verilerle ivme kaybetti. Zayıf iç talep ve Pekin’in aşırı kapasiteyi dizginleme çabaları büyümeyi baskıladı.


Perakende Satışlar Beklentileri Karşılmadı

Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, Temmuz ayında perakende satışlar yıllık bazda %3,7 arttı. Reuters anketinde beklenti %4,6 artış yönündeydi. Haziran ayında artış %4,8 olmuştu.

Zayıf tüketim eğilimi, hükümetin ekonomiyi destekleme çabalarına rağmen devam ediyor. Analistler, iç talepteki kalıcı durgunluğun büyüme hedefini riske atabileceği uyarısında bulunuyor.


Sanayi Üretiminde 8 Ayın En Zayıf Performansı

Sanayi üretimi, Temmuz’da yıllık bazda %5,7 arttı. LSEG verilerine göre bu, Kasım 2024’ten beri görülen en düşük seviye. Beklenti ise %5,9 artıştı.

Zayıf talep ve ihracat pazarlarındaki belirsizlikler, sanayi faaliyetlerini baskılamaya devam ediyor.


Sabit Kıymet Yatırımları ve Gayrimenkul Sektörü

Yıl başından bu yana sabit kıymet yatırımları %1,6 arttı. Ekonomistler %2,7’lik bir artış bekliyordu. İlk altı ayda artış %2,8 seviyesindeydi.

Bu segment içinde gayrimenkul yatırımlarındaki daralma derinleşti. Yılın ilk yedi ayında konut yatırımları %12 geriledi. Bu, emlak sektöründeki toparlanma umutlarının zayıfladığını gösteriyor.


İşsizlik Oranı ve Genç İstihdam Sorunu

Temmuz ayında kentsel işsizlik oranı %5,2’ye yükseldi. Mayıs ve Haziran’da oran %5 seviyesinde sabit kalmıştı.

16-24 yaş arası üniversite öğrencileri hariç genç nüfusta işsizlik oranı ise bir yıldır %14’ün üzerinde seyrediyor. Bu durum, istihdam piyasasında yapısal sorunların sürdüğüne işaret ediyor.


İlk Yarıda %5,3 Büyüme, Ancak Riskler Artıyor

Çin ekonomisi yılın ilk yarısında %5,3 büyüdü ve Pekin’in %5’lik yıllık büyüme hedefiyle uyumlu ilerledi. Ancak ekonomistler, yılın ikinci yarısında bu hedefin tutturulamama riskinin arttığını belirterek yeni politika desteklerinin gerekliliğine dikkat çekiyor.


ABD-Çin Ticaret Ateşkesi 90 Gün Uzatıldı

Pazartesi günü Pekin ve Washington, ek gümrük tarifelerinin devreye girmesini engelleyecek “tarife ateşkesini” 90 gün uzatma kararı aldı. Böylece Kasım ortasına kadar taraflara kalıcı bir anlaşma için müzakere fırsatı tanınmış oldu.

Ancak Asya Toplum Politikası Enstitüsü Çin Analiz Merkezi Kurucu Ortağı Jing Qian, “Teknoloji erişimi, kritik madenler, sanayi politikası ve jeopolitik konumlanma gibi temel anlaşmazlıklar hâlâ çözülmedi” dedi.


Trump–Xi Zirvesi Beklentisi

Hem Pekin hem de Washington’a devam eden müzakerelerde danışmanlık yapan Qian, “Büyük siyasi tavizler, önümüzdeki aylarda ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında yapılması muhtemel bir zirveye saklanıyor” ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler