Sosyal Medya

Para-banka-finans

Türk Tahvilleri Ralliyle 2025 Kayıplarını Sildi

CHP davasının ertelenmesi ve jeopolitik gelişmelerin etkisiyle Türk lirası cinsi tahvillerde hızlı bir toparlanma yaşandı. Mayıs ayında düşüşe geçen faizler yeniden gevşerken, yatırımcıların ilgisi artıyor.

Türk Tahvilleri Ralliyle 2025 Kayıplarını Sildi

CHP davasının ertelenmesi ve jeopolitik gelişmelerin etkisiyle Türk lirası cinsi tahvillerde hızlı bir toparlanma yaşandı. Mayıs ayında düşüşe geçen faizler yeniden gevşerken, yatırımcıların ilgisi artıyor.

Türkiye’de tahvil piyasaları, muhalefet lideri Özgür Özel hakkındaki davanın ertelenmesinin ardından ralliye sahne oldu. Lira bazında tahviller, 2025 yılı başından bu yana oluşan kayıplarını geri alarak bu hafta iki günde %3’ün üzerinde prim yaptı.

Piyasalarda en çok takip edilen iki yıllık gösterge tahvilin faizi 200 baz puanlık düşüşle %39,76 seviyesine indi. Bu seviye, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Mart ayında tutuklanmasının ardından yaşanan sert satışlardan önceki seviyelere dönüş anlamına geliyor.

ABD Faiz İndirimi Beklentileri ve Ortadoğu Ateşkesi Tahvilleri Destekliyor

Geçen haftanın sonunda İsrail-İran arasında sağlanan ateşkesin ardından gelişen piyasalara ilgi artarken, ABD’de yıl sonuna doğru faiz indirimi olasılığı da Türk varlıklarına talebi artırdı. 25 Haziran’dan bu yana getirilerde yaklaşık 320 baz puanlık düşüş gözlendi.

Yıl başından bu yana lira bazında tahviller yatırımcısına %14 getiri sağlarken, TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı nedeniyle yabancı yatırımcıların kazancı yalnızca %1 düzeyinde kaldı. Bu oran, gelişen piyasalar genelinde ortalama %7,2’lik getirinin oldukça altında. Örneğin, Brezilya, Meksika ve Polonya gibi ülkeler yatırımcılarına %20’nin üzerinde dolar bazında kazanç sağladı.

Bloomberg’in izlediği 23 gelişen piyasa arasında Türkiye, Arjantin’den sonra en kötü performans gösteren ikinci ülke konumunda. Analistler, kur ve tahvil pozisyonlarında siyasi riskler nedeniyle temkinli hareket ediyor. CHP davası için bir sonraki duruşma 8 Eylül’de yapılacak.

Tim Ash’in Değerlendirmesi: “Türk Tahvilleri Yeniden Gözde”

BlueBay Asset Management’tan Tim Ash, Türk tahvillerindeki yükselişi şu faktörlere bağlıyor:

  • Siyasi istikrar beklentisi: CHP davasının eylüle ertelenmesi, yaz aylarının siyasi açıdan görece sakin geçeceği algısını kuvvetlendirdi.

  • Ekonomide yön sağlamlaştı: İmamoğlu’nun tutuklanması sonrası yaşanan dalgalanma, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ekibi üzerindeki etkisini artırdı.

  • Enflasyonda düşüş beklentisi: Mart ayındaki faiz artırımları ekonomik aktiviteyi yavaşlattı. Mayıs enflasyonu tahminlerin altında geldi. Önümüzdeki aylarda dezenflasyon sürecinin hızlanacağı öngörülüyor. Bu da faiz indirimi alanı yaratarak tahvil fiyatlarını destekleyebilir.

  • Kürt açılımı umudu: Kalıcı barış süreci ihtimali tekrar gündemde. Şimşek’e göre PKK ile süren çatışmanın ülkeye maliyeti 1.8 trilyon dolar, bu da yıllık yaklaşık 47 milyar dolarlık bir ekonomik yük anlamına geliyor.

  • Jeopolitik kazanımlar: Türkiye, Suriye ve Ermenistan-Azerbaycan sürecindeki rolüyle uluslararası arenada daha görünür hale geldi. ABD ile ilişkilerin iyileşmesi de risk algısını azaltıyor.

  • Avrupa güvenlik krizinde fırsat: Rusya tehdidine karşı Avrupa’nın savunma altyapısını güçlendirmesi Türkiye’yi öne çıkarıyor. Savunma sanayindeki ihracat potansiyeli tahvil piyasalarına da olumlu yansıyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler