Para-banka-finans
Fitch’ten Bankacılığa Uyarılar
Fitch, Türk bankalarına yönelik yayınladığı raporda, "Piyasa oynaklığının devam etmesi veya politika yönündeki bir değişiklik bankaların refinansman risklerini artırabilir" şeklinde değerlendirdi.

Fitch bugün yayınladığı raporda diyor ki:
- Türk bankalarının net faiz marjları (NIM), 2024’ün 4. çeyreğinde menkul kıymet getirilerinin yükselmesiyle hafifçe toparlandı.
- Ortalama takibe dönüşüm oranı azaldı ancak yeni takibe dönüşüm girişleri yüksek seviyede kaldı.
- 1Ç25’in sonunda siyasi belirsizlik piyasa oynaklığını artırdı.
- Devam eden oynaklık veya politika yönündeki bir değişiklik, bankaların refinansman risklerini artırabilir.
- Bankalar için ortalama faaliyet karı/risk ağırlıklı varlıklar (RWA) oranı, iyileşen NIM'ler sayesinde %4,7'ye yükseldi.
- Bankaların NIM iyileşmesi 1Ç25'e kadar devam etti, ancak muhtemelen daha uzun süre yüksek kalacak TL faiz oranları ve son politika faizi artışı göz önüne alındığında, bu iyileşmenin yavaşlaması bekleniyor.
- Kredi büyümesi, 4Ç24'te döviz kuru düzeltilmiş bazda %5,8'e yavaşladı.
- Yabancı para cinsinden kredi büyümesi de, sıkılaşan düzenleyici sınırlar nedeniyle ABD doları bazında %1,5'e gerilerken, TL kredi büyümesi %7,9'a yükseldi.
- Fitch, düzenleyici sınırlar ve devam eden dezenflasyon süreci nedeniyle kredi büyümesinin yavaşlamaya devam etmesini bekliyor.
- Bankaların ortalama takibe dönüşüm oranı, takibe dönüşüm girişleri ve yavaşlayan kredi büyümesiyle 4Ç24 sonu itibarıyla %2,2'ye yükseldi ve takibe dönüşen krediler için ayrılan karşılık oranı %66 seviyesinde sabit kaldı.
- İkinci aşama krediler, brüt kredilerin %9,1'ine yükseldi.
- Yabancı para cinsinden mevduatların payı 4Ç24 sonu itibarıyla %39'a yükselirken, döviz korumalı mevduatların toplam sektör mevduatları içindeki payı %6'ya geriledi.
- Yabancı para cinsinden toptan fonlama, toplam özkaynak dışı fonlamanın %18'ini oluşturdu.
- Ortalama temel ortak sermaye oranı, güçlü içsel sermaye üretimi ve RWA yoğunluğundaki iyileşmeler sayesinde %14,6'ya yükseldi.
Bankalar için risklerin 2.çeyrekte arttığını biliyorduk. Bu rapor teyitlemiş oldu. Yakından takip etmeye devam edeceğiz. Bankalar özelinde bu dönemde karşılık çözünmesi ile en güçlü RoE’ye sahip ALBRK, portföy yapısı ve karlılığı ile TSKB, güçlü portföyü ile GARAN ve en konservatif banka olan YKBNK’i beğenmeyi sürdürüyoruz.
Kaynak: Marbaş MD
ForInvest Haber Merkezi ([email protected] )
Atilla Yesilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected]