Gündem
Trump-Erdoğan görüşmesinde neler konuşuldu?
Trump ve Erdoğan telefonda görüştü, henüz kulis bilgisi sızmadı

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı son telefon görüşmesini “çok iyi ve verimli” olarak nitelendirdi ve iki liderin Ukrayna’da devam eden savaş ve Gazze’de yaşanan insani felaket dahil olmak üzere çok sayıda küresel konuyu ele aldıklarını açıkladı.
Trump, Caliber.Az’ın Türk medyasına dayandırdığı haberine göre, sosyal medya üzerinden yaptığı çoklu paylaşımlarda, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan ile Rusya/Ukrayna Savaşı, Suriye’ye dair her şey, Gazze ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok konuyu kapsayan çok iyi ve verimli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdim,” ifadelerini kullandı.
Eski başkan, Erdoğan’ın kendisini gelecekte Türkiye’ye davet ettiğini ve Türk liderin de Washington, DC’ye geleceğini belirtti; ancak belirli bir tarih verilmedi.
Görev süresi boyunca Erdoğan ile olan ilişkisini sık sık öven Trump, ilk döneminde iki lider arasındaki kişisel uyumun gücünü yineledi. “Cumhurbaşkanı beni ileride Türkiye’ye davet etti ve aynı şekilde kendisi de Washington, DC’ye gelecek,” diye yazdı.
Trump, ilk başkanlık döneminde Erdoğan ile olan “mükemmel” kişisel ilişkisini överek, iki liderin “Pastör Andrew Brunson’ın serbest bırakılıp derhal benim talebim üzerine Amerika Birleşik Devletleri’ne iade edilmesi dahil olmak üzere” birçok konuda yakın çalıştıklarını söyledi.
“Her halükârda, şimdi Rusya ile Ukrayna arasındaki saçma ama ölümcül savaşın sona erdirilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum,” diye ekledi.
Daha önce yapılan ayrı bir açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görüşmeyi ve Erdoğan’ın Trump’a davetini doğruladı; Türkiye’nin özellikle savunma sanayi alanında ABD ile iş birliğini daha da geliştirmeyi hedeflediğini belirtti.
Görüşme sırasında Erdoğan, Gazze’de kötüleşen insani krizle ilgili endişelerini dile getirerek durumun “vahim bir seviyeye” ulaştığını ifade etti. Ankara’nın insani yardım ulaştırılmasında ve kalıcı barışa yönelik çabalarda destek vermeye hazır olduğunu vurguladı.
Suriye konusuna da değinen Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruma ve sınırları içinde istikrarı teşvik etme taahhüdünü yineledi. Bu süreci desteklemek için ABD’nin Suriye’ye uyguladığı yaptırımların hafifletilmesinin önemine dikkat çekti ve istikrarlı bir Suriye’nin hem bölgesel hem de küresel barışa katkı sağlayacağını ifade etti.
Dış basın kaynakları… Henüz görüşmenin perde arkası hakkında bilgi yok