Ekonomi
Şimşek: Enflasyonda düşüş başladı, hedef 20’li seviyeler
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi programının temel amacının enflasyonu düşürmek olduğunu vurgulayarak, yıl sonunda enflasyonun TCMB tahmin aralığında kalmasının yüksek ihtimal olduğunu söyledi. Piyasalardaki dalgalanmaların ise sınırlı kaldığını belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son açıklamasında Türkiye’nin ekonomi programının en temel hedefinin enflasyonla mücadele olduğunu hatırlattı. “Programın en önemli hedefi enflasyonun aşağı çekilmesiydi, şu anda enflasyon düşüyor.” diyen Şimşek, yürürlüğe konulan ekonomi politikalarının etkisinin görülmeye başlandığını belirtti.
Yıl sonuna dair öngörülerini de paylaşan Şimşek, yıllık enflasyonun yüzde 20’li seviyelere gerilemesini beklediklerini söyledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2024 yılı için belirlediği yüzde 19–29 enflasyon tahmin aralığında kalınmasının ise “oldukça yüksek bir ihtimal” olduğunu vurguladı.
19 Mart Dalgalanması ve Sonrası
Bakan Şimşek, piyasalarda gözlemlenen kısa süreli hareketliliğe de değindi. 19 Mart haftasını işaret eden Şimşek, o hafta başında yurt dışı kaynaklı ciddi çıkışlar yaşandığını ifade etti:
“19 Mart günü dahil olmak üzere ilk üç gün ciddi bir çıkış oldu. Ağırlıklı olarak offshore kaynaklıydı. Ancak bir sonraki pazartesi günü tamamen durulmuştu. Etkisi birkaç gün sürdü, hatta offshore’dan yeniden girişler başladı.”
Küresel Belirsizlik ve İç Dinamikler Bir Arada
Piyasalardaki hareketliliğin yalnızca iç gelişmelerden değil, dış kaynaklı belirsizliklerden de etkilendiğini belirten Şimşek, özellikle ABD merkezli ticaret savaşlarının küresel ekonomi üzerindeki etkilerine dikkat çekti.
“ABD kaynaklı ticaret savaşları nedeniyle küresel büyümeye dair ciddi bir belirsizlik ortaya çıktı. Bu durum, riskli varlıklardan kaçışı tetikledi ve Türkiye’yi de etkiledi.”
Şimşek, bu dönemde Türkiye’nin hem içerideki siyasi belirsizlik hem de küresel risklerin oluşturduğu iki büyük şoku sınırlı etkiyle atlattığını belirterek, ekonomi programının başarısının bu tabloyu mümkün kıldığını savundu:
“Eğer bizim programımız bazı kesimlerin iddia ettiği gibi başarısız olsaydı, Türkiye bu iki büyük şoku bu kadar sınırlı hasarla atlatabilir miydi?”