Gündem
PKK Silah Bırakıyor: Süreç Başladı, Türkiye ve Bölge İçin Yeni Dönem
Reuters ve Cumhuriyet'e göre, silahsızlanmada ilk adımlar bugün atılacak!

Teslimatlar Süleymaniye’de Başlıyor
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Sözcüsü Ömer Çelik, Salı günü yaptığı açıklamada, PKK’nın silah bırakma sürecine “önümüzdeki günlerde” başlayabileceğini duyurdu. Bu açıklama, örgütün silahsızlanma yönündeki en somut işareti olarak değerlendiriliyor.
Çelik, gazetecilerin sürece dair takvim sorusu üzerine, “Önümüzdeki günler terörden arınmış bir Türkiye için son derece önemli olacak,” ifadelerini kullandı.
PKK, Mayıs’ta Fesih Kararı Almıştı
PKK, Mayıs ayında yaptığı 12’nci Kongresi’nde kendini feshetme ve silahlı mücadeleye son verme kararı almıştı. Örgütün Kuzey Irak’taki iki yetkilisi Reuters’a yaptıkları açıklamada, Süleymaniye kentinde küçük bir grubun silahlarını teslim etmeye hazırlandığını belirtti.
Bir PKK yetkilisi, “Teslimat, Süleymaniye’deki Kürt güvenlik makamlarıyla koordinasyon içinde hazırlanıyor,” dedi.
Töreni Mustafa Karasu Yönetecek
2 Temmuz Çarşamba günü Süleymaniye’de düzenlenecek törende eski PKK Merkez Konseyi üyesi Mustafa Karasu’nun süreci yönetmesi bekleniyor. Karasu’nun törende sürece dair açıklamalarda bulunacağı bildirildi. Törenin örgüt tarafından kayda alınarak yayınlanması planlanıyor.
Süleymaniyeli bir Kürt güvenlik yetkilisi ise, teslimatın Irak merkezi hükümeti yetkililerinin gözetiminde yapılacağını belirtti ve “Planlandığı gibi giderse, PKK’nın silah teslimi önümüzdeki hafta gerçekleşecek,” dedi.
“İyi Niyet Göstergesi”
Reuters’a konuşan ikinci bir PKK kaynağı, bu silahsızlanma töreninin “Türk hükümetinin kalıcı barış yönünde adımlar atmasının yolunu açacak bir iyi niyet göstergesi” olduğunu ifade etti.
MİT Başkanı Kalın’dan Diplomasi Trafiği
Bu gelişmelerin yaşandığı sırada Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın da Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil’de önemli temaslarda bulundu. Kalın, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani, KDP lideri Mesud Barzani, Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, İçişleri Bakanı Reber Ahmed ve IKBY Güvenlik Konseyi yetkilileriyle görüştü.
Görüşmelerde, PKK’nın fesih kararının ardından yaşanan sürecin ele alındığı öğrenildi. MİT’in diplomatik hamleleri, sürecin sadece Türkiye için değil, Suriye ve Irak’taki Kürt gruplarla ilişkiler açısından da kritik önemde olduğunu gösteriyor.
NATO Üyesi Türkiye İçin Jeopolitik ve Ekonomik Kazanç
1984’ten bu yana Türkiye ile silahlı çatışma halinde olan PKK’nın silah bırakma kararı, sadece Türkiye’nin iç güvenliği açısından değil, aynı zamanda NATO üyesi olan ülkenin siyasi ve ekonomik istikrarı açısından da büyük önem taşıyor. Süreç, Irak ve Suriye’deki Kürt gruplar ile Ankara-Washington hattındaki ilişkiler üzerinde de olumlu etkiler yaratabilir.
Atilla Yeşilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Raporlarımız kurumsal müşterilere yöneliktir. Abonelik ücretlidir. Koşulları öğrenmek için bize e-mail atın: [email protected]