Sosyal Medya

Ekonomi

Mart’ta tüketim frenledi: Perakende satışlarda aylık gerileme

Mart ayında perakende satış hacmi yıllık bazda yükselirken, aylık bazda geriledi. Tüketim eğiliminde ivme kaybı dikkat çekti.

Mart’ta tüketim frenledi: Perakende satışlarda aylık gerileme

TÜİK tarafından açıklanan Perakende Satış Hacim Endeksi verilerine göre, 2025 yılı Mart ayında ticaret satış hacmi yıllık bazda %10,8 arttı. Alt kalemlere bakıldığında, motorlu kara taşıtları ve motosiklet ticareti %12,8, toptan ticaret satış hacmi ise %11,1 oranında artış gösterdi. Perakende satış hacmi de aynı dönemde %9,2 oranında yükseldi.

Bu veriler, tüketici talebinin özellikle otomotiv ve toptan ticarette güçlü seyrettiğini ortaya koyarken, hanehalkı harcamalarının yıl genelinde canlı kaldığını gösteriyor.

Aylık Bazda Gerileme: Perakende Satışlarda Mart Zayıflığı

Mart ayında ticaret satış hacmi bir önceki aya göre %5,0 artarken, perakende satış hacminde %1,4’lük bir düşüş yaşandı. Alt kalemlerde motorlu kara taşıtı ve motosiklet ticareti %3,6 artarken, toptan ticaret %8,1’lik yükseliş gösterdi. Ancak doğrudan hanehalkı tüketimine işaret eden perakende kaleminde aşağı yönlü hareket dikkat çekti.

Bu gerileme, iç talepte kısa vadeli bir soğuma sinyali olarak değerlendirilirken, özellikle Mart ayında fiyat artışlarının ve kredi koşullarının tüketim üzerinde baskı oluşturmuş olabileceği belirtiliyor.

Ticaret satış hacmi yıllık değişim oranı (%), Mart 2025

Ticaret satış hacmi aylık değişim oranı (%), Mart 2025

Yeni Gösterge: Saat ve Mücevher Hariç Perakende Satışlar

TÜİK, perakende verilerinde kuyumculuk ürünlerini kapsayan “saat ve mücevher” kaleminin tüketim eğilimlerini doğru yansıtmaması nedeniyle bu başlığı ayrı raporlamaya başladı. Yeni oluşturulan “Saat ve Mücevher Hariç Perakende Satış Hacmi” alt göstergesi, hanehalkı tüketim talebine daha net bir bakış sağlıyor.

Yıllık bazda güçlü seyreden ticaret hacmi, genel ekonomik aktivitenin canlı kaldığına işaret etse de, perakende kaleminde görülen aylık gerileme, Mart ayında hanehalkı tüketiminde temkinli davranıldığını gösteriyor. Ekonomistler, iç talepteki bu tür dalgalanmaların önümüzdeki aylarda enflasyon, gelir beklentisi ve kredi politikalarıyla şekillenmeye devam edeceğini belirtiyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler