Sosyal Medya

Gündem

İstanbul beşeri sermayede dünya 15’incisi!

Oxford Economics’in 2025 Küresel Şehirler Endeksi’nde İstanbul, bin şehir arasında beşeri sermaye kategorisinde 15. sıraya yerleşti. Genel sıralamada ise Türkiye'nin en güçlü şehri 106. oldu.

İstanbul beşeri sermayede dünya 15’incisi!

Oxford Economics tarafından hazırlanan ve dünyanın dört bir yanındaki bin şehrin değerlendirildiği 2025 Küresel Şehirler Endeksi açıklandı. Endekste şehirler; ekonomi, beşeri sermaye, yaşam kalitesi, çevre ve yönetişim olmak üzere beş ana başlık altında puanlandı.

İstanbul beşeri sermayede dünya 15’incisi
Türkiye’den beş şehir sıralamada yer aldı. İstanbul, genel sıralamada 106’ncı sırada yer alırken, beşeri sermaye kategorisinde gösterdiği güçlü performansla 15’inci sıraya yükseldi. Diğer Türk şehirlerinden Ankara 277, Antalya 374, İzmit 383 ve Bursa 405’inci sırada kendine yer buldu.

New York ilk sırada, Paris yaşam kalitesinde önde

2,5 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğüyle New York listenin zirvesinde yer alırken, onu 1 trilyon dolarlık ekonomisiyle Londra takip etti. Paris ise kültürel zenginliği ve yüksek yaşam kalitesiyle üçüncü sıraya yerleşti. ABD’den San Jose, Seattle, Boston ve San Francisco, Avustralya’dan Melbourne ve Sydney ile Japonya’dan Tokyo ilk 10’da dikkat çeken diğer şehirler oldu.

Şehirler türlerine göre de sınıflandırıldı
Bu yıl ilk kez şehir türleri yaklaşımını da benimseyen Oxford Economics, kentleri “küresel liderler, kültürel başkentler, sürdürülebilir şehirler, sanayi merkezleri ve gelişen megakentler” gibi yedi alt kategoriye ayırdı. New York, Londra ve Tokyo küresel lider olarak öne çıkarken, Prag, Floransa ve Edinburgh kültürel başkentler olarak sıralamaya girdi. Lagos ve Dakka gibi şehirler ise hızlı büyüme ve nüfus artışı nedeniyle “gelişen megakentler” kategorisine dahil edildi.

Yapay zeka ve demografi şehirlerin kaderini belirleyecek

Oxford Economics Kentsel Hizmetler Kıdemli Ekonomisti Anthony Bernard-Sasges, şehirlerin geleceğinde üretken yapay zeka, iklim değişikliği ve demografik dönüşümün belirleyici olacağını vurguladı. Bernard-Sasges, “Yüksek teknoloji altyapısına sahip küresel lider şehirler yapay zekadan büyük fayda sağlayabilir, ancak sosyal eşitsizlik gibi yapısal sorunları da çözmeleri gerekiyor” dedi.

Hindistan ve gelişen ülkeler öne çıkabilir
Rapora göre, hâlihazırda ABD ve Çin şehirleri küresel GSYH’nin üçte birini üretirken, önümüzdeki 25 yılda Hindistan ve gelişen ülke şehirlerinin bu pastadaki payını artırması bekleniyor. Buna karşılık Avrupa ve Doğu Asya’daki şehirler için yaşlanan nüfus ve düşük doğum oranları ciddi birer tehdit oluşturuyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler