Sosyal Medya

Gündem

Halkbank duyurdu: ABD Yüksek Mahkemesi temyiz başvurusunu reddetti

ABD Yüksek Mahkemesi, Halkbank'ın 'İran’a yönelik Amerikan yaptırımlarını delme' davasına ilişkin yaptığı 'yargılamayı sonlandırma' talebini görüşmeyi reddetti.

Halkbank duyurdu: ABD Yüksek Mahkemesi temyiz başvurusunu reddetti

ABD Yüksek Mahkemesi, Halkbank’ın ‘İran’a yönelik Amerikan yaptırımlarını delme’ davasına ilişkin yaptığı ‘yargılamayı sonlandırma’ talebini görüşmeyi reddetti.

Gelişmenin ardından Halkbank hisseleri dakikalar içinde sert bir düşüş yaşayarak yaklaşık yüzde 10 geriledi ve 25,94 TL seviyesine indi.

Kamu bankası olan Halkbank, daha önce de davayı ABD Yüksek Mahkemesi’ne taşımıştı. Mahkeme, 2023 yılında aldığı kararda, ABD Kongresi’nin 1976 tarihli Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası’nın, yabancı devletleri ve onların kurumlarını sivil davalara karşı koruma amacı taşıdığını; ancak bu korumanın ceza davalarını kapsamadığını belirtmişti.

Halkbank’tan ABD’de görülen banka aleyhindeki ceza davasına ilişkin KAP’a yapılan açıklama şu şekilde:

Halkbank, ABD’de Banka aleyhine açılan ceza davasında İkinci İstinaf Mahkemesi’nin kararına karşı ABD Yüksek Mahkemesi nezdinde yaptığı temyiz başvurusunun reddedildiğini bildirirken, “Bu gelişme, hukuki sürecin tamamlandığı anlamına gelmemektedir.” açıklamasında bulundu.

Halkbank, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, ABD’deki ceza davası kapsamında Yüksek Mahkeme’ye yaptığı temyiz başvurusunun reddedildiğini bildirdi.

KAP açıklamasında, şu ifadeler yer aldı:

“Bilindiği üzere Halkbank’ın ABD’de devam etmekte olan ceza davasıyla ilgili süreçte İkinci İstinaf Mahkemesi, Bankamızın teamül hukuku açısından dokunulmazlık talebini 22.10.2024 tarihinde reddetmişti. İkinci İstinaf Mahkemesi’nin aleyhimize verdiği bu kararla ilgili olarak Bankamızın ABD Yüksek Mahkemesi (Supreme Court of the United States) nezdinde yaptığı temyiz başvurusu, anılan Yüksek Mahkeme tarafından 6 Ekim 2025 tarihinde reddedilmiştir. Bu gelişme, hukuki sürecin tamamlandığı anlamına gelmemektedir. Süreç olağan akışında ilerleyecek olup Bankamız tüm yasal haklarını kullanmaya devam edecektir.”

Açıklamada, ABD ve Türkiye arasında mutabakatlar çerçevesinde hukuki bir uzlaşma zemini yakalamaya yönelik girişimlerin de ayrıca olumlu yönde devam etmekte olduğu belirtildi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler