Gündem
Eski Merkez Bankası Başkanı Hakkında Suç Duyurusu
İş insanı Cem Atilla Saygın, eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya hakkında çok sayıda ağır suçlamada bulunarak Ankara…

İş insanı Cem Atilla Saygın, eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya hakkında çok sayıda ağır suçlamada bulunarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Saygın, Çetinkaya’nın resmi unvanını kötüye kullanarak kendisini yaklaşık 100 milyon lira dolandırdığını, şirketini batırdığını ve intihara sürüklediğini öne sürdü.
“Eski unvanıyla kendisini yatırımcı gibi tanıttı”
Cumhuriyet Gazetesi’nde yer alan habere göre, Cem Atilla Saygın, 2020-2023 yılları arasında Murat Çetinkaya’nın Cumhurbaşkanı tarafından atanmış bir Merkez Bankası Başkanı unvanını kullanarak kendisine yaklaştığını ve yurtdışı bankalarla yapılan anlaşmalarda “gözlemci” ve “finansal danışman” gibi görevler üstlendiğini iddia etti.
Çetinkaya’nın, Saygın’ı yüksek kazanç vaatleriyle yönlendirerek bireysel hesaplarına toplam 1 milyon 171 bin 500 dolar ve 1 milyon 850 bin TL gönderilmesini sağladığı, ardından da yatırım bahanesiyle şirket hisselerini üzerine aldığı öne sürüldü.
Yüksek kazanç vaadiyle yönlendirdi, hisseleri üstüne geçirdi
İddiaya göre, Çetinkaya güven kazandırmak adına Saygın’a “kar payı” olarak 293 bin dolar ve ardından 12 milyon 322 bin lira ödeme yaptı. Saygın’a ait toplam değeri 67 milyon TL’yi aşan hisse senetlerinin, “artık bu işler senin üzerinden yürümüyor” denilerek Çetinkaya’ya devredildiği belirtildi.
“AVM’ye ortak edeceğim” diyerek yeniden para istedi, karşılığında hiçbir belge vermedi
Saygın, Çetinkaya’nın kendisini bir alışveriş merkezi projesine ortak edeceğini söyleyerek tekrar para istediğini, ancak buna karşılık herhangi bir tapu, sözleşme veya hisse devrine dair resmi belge vermediğini belirtti. Olayların ardından Saygın’ın şirketi iflas etti, kendisi ise ağır bir psikolojik buhran geçirerek intihara teşebbüs etti.
“Devlet içindeyim, üstüme gelirsen kötü olur” tehdidi
Saygın’ın iddialarına göre, parasını geri isteyen iş insanına Çetinkaya, “MİT’le bağlantım var, devlet içindeyim, eski isimlerle çalışıyorum, üstüme gelirsen başına kötü şeyler gelir” şeklinde tehditlerde bulundu. Bu sözlerin ardından Saygın, “kişiyi intihara yönlendirme” suçunun da işlenmiş olduğunu savundu.
Casusluk şüphesi: Devlet sırrı niteliğindeki bilgileri kimlere aktardı?
Saygın, Çetinkaya’nın Merkez Bankası Başkanı olduğu dönemde eriştiği devlet sırrı niteliğindeki bilgilerin kime aktarıldığının belirsiz olduğunu belirterek, olayda casusluk suçu unsurlarının bulunabileceğini söyledi.
Toplam 9 ağır suçlama: Tutuklama ve malvarlığına el koyma talebi
Cem Atilla Saygın’ın avukatları, şüpheli Murat Çetinkaya’nın şu suçlardan yargılanmasını istedi:
-
Nitelikli dolandırıcılık
-
Görevi kötüye kullanma
-
Güveni kötüye kullanma
-
Tehdit ve hakkın kullanılmasını engelleme
-
Kişiyi intihara yönlendirme
-
Resmi unvanın kötüye kullanılması
-
Suç örgütüne iştirak
-
Devlet sırrını temin ve ifşa
-
Casusluk ve nüfuz ticareti
Saygın ayrıca, Çetinkaya’nın tutuklanmasını ve tüm malvarlığına el konulmasını talep etti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın konuyla ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi.
Çetinkaya’dan henüz açıklama yok
Cumhuriyet Gazetesi, iddialarla ilgili olarak Murat Çetinkaya’nın halen çalıştığı portföy yönetim şirketini aradıklarını, ancak herhangi bir yanıt alamadıklarını bildirdi.