Gündem
Avrupa’da Havalimanlarına Yönelik Siber Saldırı: Uçuşlarda Gecikme ve İptaller Yaşanıyor
Avrupa genelindeki birçok havalimanında check-in ve biniş sistemlerini hedef alan geniş çaplı bir siber saldırı, uçuşlarda ciddi aksamalara ve iptallere…

Avrupa genelindeki birçok havalimanında check-in ve biniş sistemlerini hedef alan geniş çaplı bir siber saldırı, uçuşlarda ciddi aksamalara ve iptallere yol açtı. Sistem kesintilerine neden olan saldırının ardından, sadece manuel işlemlerle hizmet verilebiliyor.
Brüksel Havalimanı tarafından yapılan açıklamada, 19 Eylül Cuma gecesi, havalimanının check-in ve biniş sistemlerinin hizmet sağlayıcısına yönelik bir siber saldırı gerçekleştiği duyuruldu. Saldırının yalnızca Belçika ile sınırlı kalmayıp, Avrupa’daki birçok havalimanını etkilediği belirtildi.
Açıklamada, şu anda yolcu işlemlerinin manuel olarak yürütüldüğü ifade edilirken, hizmet sağlayıcısının sorunu çözmek için yoğun çaba harcadığı ve sistemin en kısa sürede normale dönmesinin hedeflendiği vurgulandı. Teknik aksaklık nedeniyle uçuş planlamasında ciddi sorunlar yaşandığı, gecikmelerin ve iptallerin kaçınılmaz olduğu aktarıldı.
Yolculara, havalimanına gitmeden önce havayolu şirketlerinden uçuş durumlarını kontrol etmeleri ve onaylı bir bileti olanların ise en az 3 saat önce havalimanında bulunmaları tavsiye edildi.
Söz konusu sistemleri sağlayan ABD merkezli Collins Aerospace ise yaptığı açıklamada, siber saldırıdan kaynaklanan kesintiyi doğrulayarak, sistemleri yeniden işler hale getirmek için çalışmaların sürdüğünü bildirdi.
Londra Heathrow Havalimanı da yaptığı açıklamada, Collins Aerospace’in teknik bir sorun yaşadığını ve bu durumun özellikle giden yolcular için gecikmelere neden olduğunu belirtti. Havalimanı yönetimi, şu ana kadar 29 uçuşun iptal edildiğini duyurdu ve yolculara doğrudan havayolu şirketleriyle iletişime geçmeleri çağrısında bulundu.
Berlin Havalimanı ise Avrupa çapında faaliyet gösteren sistem sağlayıcısındaki teknik problem nedeniyle check-in işlemlerinde uzun bekleme sürelerinin yaşanabileceği uyarısında bulundu. Almanya Federal Bilgi Güvenliği Ofisi (BSI), Berlin Havalimanı ile koordinasyon içinde olduklarını ve küresel yolcu işleme altyapısında kesinti yaşandığını açıkladı.
Dublin Havalimanı ise güvenlik önlemleri kapsamında Terminal 2’nin kısa süreliğine boşaltıldığını, küçük çaplı aksaklıklar yaşandığını ancak durumun kontrol altına alındığını bildirdi.