Gündem
Anket: Cumhur İttifakı’na oy veren yüzde 45 “ekonomi çok kötü/kötü” dedi
Nisan ayında AKP’ye oy vermiş kitlenin yüzde 39’u ekonominin “Çok Kötü/Kötü” olduğunu söyledi. Mayıs ayında aynı kitleye “ekonomi” yine soruldu ve AKP’ye oy verenlerin yüzde 45’i “Çok Kötü/Kötü” yanıtını verdi. Yani yüzde 6 artış var! Halk Ekrem İmamoğlu'nun tutuksuz yargılanmasını istiyor. En beğenilen siyasetçi Mansur Yavaş.

Nisan ayında AKP’ye oy vermiş kitlenin yüzde 39’u ekonominin “Çok Kötü/Kötü” olduğunu söyledi. Mayıs ayında aynı kitleye “ekonomi” yine soruldu ve AKP’ye oy verenlerin yüzde 45’i “Çok Kötü/Kötü” yanıtını verdi. Yani yüzde 6 artış var! Halk Ekrem İmamoğlu’nun tutuksuz yargılanmasını istiyor. En beğenilen siyasetçi Mansur Yavaş.
Evet… Can Selçuki’nin yönettiği “Türkiye Raporu”nun 93 sayfalık mayıs ayı raporunda, Cumhur İttifakı’nın büyük partisine oy vermiş vatandaşın “ekonomiyle” ilgili düşünceleriyle başladım yazıma, diyor Nefes yazarı Aytunç Erkin.
Peki ittifakın diğer partisi MHP kitlesi ne diyor? Nisan ayında yüzde 50’si ekonominin “Çok Kötü/Kötü” olduğunu düşünürken mayıs ayında bu oran yüzde 46’ya düşmüş. Yani; Cumhur İttifakı’nın yüzde 45/46’sı ekonominin “Çok Kötü/Kötü” olduğuna inanıyor.
Yine önemli tespitlerden birisi de şu:
Katılımcıların yarısından fazlası ekonominin geleceği konusunda karamsar.
Ekonominin geleceğine karamsar yaklaşanların oranı mart ayından bu yana 4 puan arttı. Katılımcıların yüzde 53’ü ekonominin 1 yıl sonra daha kötü veya çok daha kötü olacağını düşünüyor. Katılımcıların yüzde 26’sı ekonomik gidişatın değişmeyeceğini düşünürken yüzde 21’i ise iyileşme yaşanacağını ifade ediyor.
“En başarılı siyasetçi Mansur Yavaş”
Peki ekonomiden “umudunu kesen kesim” böyleyken partilerin oy oranları ne durumda? Burada ilginç bir sonuç karşımıza çıkıyor!
Can Selçuki’nin değerlendirmesine bakalım:
“Mart ayında kararsızlar dağıtılmadan önce CHP lehine 1 puan olan oy farkı geçtiğimiz ay 3’ün üzerine çıkmıştı. Nisan ayında hem AK Parti hem de CHP oylarını anlamlı ölçüde artırmıştı. Nisan ayının siyasi atmosferinin kutuplaşmayı artırdığını ve küçük partilerin seçmenlerinin en büyük 2 parti etrafında toplandığını olduğunu ifade etmiştik. Bu ay ise AK Parti’nin konsolidasyonu sürdürdüğünü fakat CHP’nin bir miktar oy kaybettiğini görüyoruz.
Mayıs ayında kararsızlar dağıtılmadan önceki oy dağılımında CHP lehine 3 puanlık oy farkı tamamen kapandı. “İYİ Parti ve DEM Parti seçmenlerinin CHP’ye dönüşü azalıyor. Bunun temel sebebi geçtiğimiz genel seçimde İYİ Parti ve DEM Parti’ye oy veren seçmenlerin bir kısmının tekrar kendi partilerine dönmesi. Geçtiğimiz ay son genel seçimlerde İYİ Parti’ye oy vermiş olanların yüzde 35’i bu pazar bir seçim olsan CHP’ye oy vereceğini ifade ederken mayıs ayında bu oran yüzde 28’e düştü. Aynı şekilde DEM Parti seçmenleri arasında CHP’ye oy vereceğini ifade edenlerin oranında da geçtiğimiz aya kıyasla 5 puanlık bir düşüş var.”
Rapordaki “Siyasetçilerin 1’den 10’a kadar başarı oranına” bakalım. Listenin başında 5.4 puan ile Mansur Yavaş yer alıyor. Yavaş’ı 5 puan ile Ekrem İmamoğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan takip ediyor. Listenin 4. sırasında 4.3 puan ile Özgür Özel yer alırken onu da 0.4 puan parkla Ümit Özdağ takip ediyor. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin de 3.8’lik desteği var.
PKK kongresi ve İmamoğlu sorusu
Gelelim “Terörsüz Türkiye” başlığına. Soru şu: “PKK’nın yakın zamanda gerçekleştireceği söylenen kongreyle ilgili bilgi sahibi misiniz?”
Sonuç çarpıcı:
Araştırmaya katılanların yüzde 65’i yapılacak kongreden habersiz olduğu yanıtını verirken, yüzde 25’i kongrenin farkında olduğunu ancak detaylara hâkim olmadığını ifade ediyor. PKK’nın silah bırakma ve fesih kongresi ve bunun önemi hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olduğunu söyleyenlerin oranıysa araştırma sonuçlarına göre yalnızca yüzde 10.
Bu rapordan çıkan sonuç önemli. Çünkü; süreçten habersiz bir kitle var ve “Terörsüz Türkiye’nin” net anlatılamadığı anlaşılıyor.
Ekrem İmamoğlu
Ve kamuoyunun gündemindeki diğer bir konuya geçelim. Türkiye Raporu’nun 2-6 Mayıs tarihleri arasında 2 bin kişi ile yaptığı araştırma sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 60’ı İmamoğlu’nun tutuksuz yargılanması gerektiğini düşünüyor. İmamoğlu’nun tutuklu yargılanması gerektiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 27.
Can Selçuki’nin bu konuda yaptığı değerlendirmeyle bitirelim:
“Tutuklu yargılanması gerektiğini ifade eden kitleye bu görüşü savunmalarının nedenini sorduğumuzda ise ortaya düşündürücü bir sonuç çıkıyor. Yüzde 59’luk çoğunluk, hakkında kesinleşmiş bir yargı kararı bulunmayan İmamoğlu’nun cezasını çekmesi için tutuklu yargılanması gerektiğini söylüyor. Bu durum toplumun bir bölümünün yargılama ve infaz usulüne dair yeterli bilgiye sahip olmadığını gösteriyor.”
Aytunç Erkin, Nefes Gazetesi