Sosyal Medya

Gündem

ANALİZ: İstanbul Barış Görüşmeleri, Ukrayna ve Rusya Arasındaki Derin Uçurumu Ortaya Koydu

2022’de Moskova’nın Ukrayna’yı tam ölçekli işgalinden bu yana taraflar arasında yapılan ilk üst düzey yüz yüze görüşmeler, bir ateşkese giden yolda hâlâ ne kadar uzakta olduklarını gözler önüne serdi. Her ne kadar bin savaş esirinin karşılıklı olarak takas edilmesi konusunda prensipte anlaşma sağlanmış olsa da, temel meselelerdeki görüş ayrılıkları derinliğini koruyor.

ANALİZ: İstanbul Barış Görüşmeleri, Ukrayna ve Rusya Arasındaki Derin Uçurumu Ortaya Koydu

2022’de Moskova’nın Ukrayna’yı tam ölçekli işgalinden bu yana taraflar arasında yapılan ilk üst düzey yüz yüze görüşmeler, bir ateşkese giden yolda hâlâ ne kadar uzakta olduklarını gözler önüne serdi. Her ne kadar bin savaş esirinin karşılıklı olarak takas edilmesi konusunda prensipte anlaşma sağlanmış olsa da, temel meselelerdeki görüş ayrılıkları derinliğini koruyor.

Ancak ev sahibi ülke Türkiye’nin Dışişleri Bakanı, düşman tarafların daha fazla görüşme yapma konusunda prensipte uzlaştığını açıkladı. Bu da hızlı barış çağrısı yapan ABD Başkanı Donald Trump açısından kritik bir gelişme olarak yorumlandı.

Savaş Esiri Takası ve Yeni Görüşme Sinyali

Stimson Center’dan kıdemli araştırmacı Peter Slezkine, tarafların bin savaş esirinin serbest bırakılması ve yeniden görüşme niyetiyle birlikte ateşkes vizyonlarını sunma taahhüdünü “önemli adımlar” olarak niteledi. “İki tarafın doğrudan temas kurması başlı başına umut verici bir gelişme,” dedi.

Ukrayna, ABD ve Batılı müttefikler, ön koşulsuz 30 günlük bir ateşkes çağrısında bulunarak barış görüşmeleri için alan açılmasını talep etti. Ancak Ukrayna topraklarının yaklaşık beşte birini kontrol eden Rusya, Kiev’in bu bölgelerden çekilmesini ve bu toprakların Rusya’nın parçası olarak tanınmasını içeren maksimalist taleplerinden vazgeçmiş değil.

Ukrayna: “Moskova’nın Talepleri Gerçeklikten Kopuk”

Ukraynalı üst düzey bir diplomatik kaynak, Reuters’a verdiği bilgide Rusya’nın görüşmelerde “gerçeklikten tamamen kopuk” taleplerde bulunduğunu ifade etti. Kaynak, Rusya’nın Ukrayna’nın kendi topraklarından çekilmesini ve diğer yapıcı olmayan koşulları ileri sürdüğünü söyledi.

Kremlin’in baş müzakerecisi Vladimir Medinskiy ise görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Rusya’nın hedeflerine ulaşana kadar savaşmaya devam edeceğini vurguladı. Medinskiy, İsveç’e karşı yürütülen 18. yüzyıldaki 21 yıllık savaşta kazanılan çarlık zaferlerini örnek vererek, Kiev’in direnişinin kendi sonunu hızlandırdığını ileri sürdü.

Yeni Barış Formülleri Masada

Reuters’ın ulaştığı bilgi notlarına göre, geçtiğimiz ay ABD’nin sunduğu ve Avrupa ile Ukrayna’nın karşı öneriler geliştirdiği barış planları hâlen geçerli en somut çerçeveler olarak görülüyor. Ancak İstanbul’daki görüşmelerde Moskova’nın Ukrayna’dan talepleri, bu önerilerin de ötesine geçmiş durumda.

Ukraynalı üst düzey bir yetkili, “Her yolculuk bir adımla başlar. Taleplerin başta abartılı olması doğaldır. Bu klasik bir pazarlık taktiğidir,” diyerek sürecin başlangıç evresinde olduğunu vurguladı.

Trump ve Putin Görüşmesi Gündemde

ABD Başkanı Trump, görüşmelerin hemen ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile pazartesi günü telefon görüşmesi yapacağını duyurdu. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov da iki liderin görüşmesi için hazırlıkların başladığını açıkladı.

Trump, Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada, görüşmenin ana gündem maddelerinin “her hafta ortalama 5000 Rus ve Ukraynalı askerin öldüğü bu kan banyosunun sona erdirilmesi ve ticaret” olacağını belirtti.

Putin Toplantıya Katılmadı, Heyet Gönderdi

Trump, geçtiğimiz hafta Körfez ülkelerinde bulunduğu sırada, eğer Putin de gelirse İstanbul’daki barış görüşmelerine katılmaya hazır olduğunu belirtmişti. Ancak Putin yalnızca bir heyet gönderdi. Görüşmeler yalnızca bir saat 40 dakika sürdü ve yalnızca savaş esirlerinin takası konusunda mutabakata varıldı. Takasın ne zaman gerçekleşeceği ise açıklanmadı.

Zelenskiy: “Rusya Yaptırımlarla Durdurulmalı”

Ukrayna lideri Zelenskiy, Sumy bölgesinde bir Rus insansız hava aracının dokuz sivilin ölümüne neden olmasının ardından, Moskova’ya yönelik yaptırımların güçlendirilmesi çağrısını yineledi. “Bu, sivillerin kasıtlı şekilde öldürülmesidir,” diyen Zelenskiy, “Rusya üzerinde baskı kurulmadıkça diplomasiye yönelmezler” ifadelerini kullandı.

Batılı Müttefiklerden Sert Tepkiler

Görüşmelerin ardından İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Pakistan ziyareti sırasında Reuters’a yaptığı açıklamada, “Rusya bir kez daha ciddi olmadığını gösterdi. Putin’e daha ne zaman ‘yeter artık’ diyeceğiz?” diye sordu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise “Bugün elimizde ne var? Hiçbir şey,” diyerek Trump’a tepki gösterdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise Rusya’ya yönelik yeni bir yaptırım paketi üzerinde çalışıldığını açıkladı. Fransa, bu paketin Rus ekonomisini “boğmayı” hedeflemesi gerektiğini söyledi. Ancak üç yıldan uzun süredir uygulanan yaptırımların ardından daha ne kadar etkili olunabileceği belirsiz.

Sonuç: Taraflar Uzlaşmaya Uzak

İstanbul’da yapılan bu son görüşmeler, Ukrayna ile Rusya arasında hâlâ aşılması güç engeller bulunduğunu bir kez daha gösterdi. Trump’ın arabuluculuk çabaları, Avrupalı liderleri tedirgin etse de, kısa vadede ateşkes olasılığını tamamen dışlamamak gerektiği yorumları yapılıyor. Moskova ve Kiev’in doğrudan temas kurması bile diplomasi için bir umut ışığı olabilir.

Atilla Yeşilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected]

BAKMADAN GEÇME

  • Recep Erçin yazdı: Faiz politikası vatandaşı neden ıskaladı?

    Para parayı çeker derler ya enflasyonist dönemde de enflasyonla mücadele ederken de cefası dar gelirliye sefası zengine olan bir model söz konusu.

  • FÖŞ’den Günün Yorumu: BM’den Küresel Ekonomiye Uyarı: Tehlikeli Bir Eşikten Geçiyoruz

    Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı, 2025 yılı için küresel ekonomiye dair oldukça karamsar bir tablo çizdi. Artan ticaret gerilimleri ve politika belirsizliklerinin dünya genelindeki ekonomik beklentileri önemli ölçüde zayıflattığı vurgulanırken, özellikle ABD’de yükselen tarifelerin küresel tedarik zincirlerini bozması, üretim maliyetlerini artırması ve yatırımları geciktirmesi bekleniyor.

  • Moody’s’in Not İndirimi Piyasaları Sarstı: Wall Street Stratejistlerinden İlk Tepkiler

    Bloomberg: ABD’nin kredi notunun Moody’s tarafından düşürülmesi sonrası Wall Street’te hisse senetleri gerilerken, tahvil getirileri yükseldi. Moody’s, artan borç yükü ve faiz maliyetlerini gerekçe göstererek ABD’nin notunu “Aaa”dan “Aa1”e düşürdü.

  • CHP/Karatepe: Düşen İşsizlik Değil, Umut!

    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hazine ve Maliye Politikalarından Sorumlu Yalçın Karatepe, TÜİK’in açıkladığı işsizlik verilerini ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamalarını sert bir dille eleştirdi. Karatepe, geniş tanımlı işsizliğin yüzde 28,5 seviyesinde olduğuna dikkat çekerek, “Sessizliğe başarı süsü vermek, yoksulluğa istihdam demek, halkla alay etmektir” dedi.

  • İŞ YATIRIM: Para Nereye Gidiyor?

    Yabancı Sermaye Girişi Artarken Yerli Yatırımcı Dövizden Uzaklaşıyor 9 Mayıs haftası itibarıyla finansal piyasalarda sermaye akımlarına ilişkin olumlu işaretler değerlendirilmektedir.…

  • Yabancı alacaklılara  yapılan ödemeler rekor kırıyor

    Yeterli döviz girişi sağlanamadığında ya da herhangi bir nedenden ötürü dış sermaye ülkeden çıkmaya başladığında TL değer kaybeder, çıkışın boyutuna göre ekonomi krize sürüklenebilir.

  • ANALİZ: Borsa İstanbul Görünümü – Satışlar Devam Edebilir mi?

    Piyasalarda Belirsizlik ve Sert Satışlar Borsa İstanbul’da 16 Mayıs 2025 tarihinde yaşanan sert satış dalgası, özellikle kritik 9.500 puan seviyesinin…

  • İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Kapanış Raporu

    İş Yatırım global hisse senetleri, emtia ve tahvil pazarında haftayı değerlendirdii

  • CDS piyasası İmamoğlu’nu unuttu

    Merkez Bankası’nın rezerv birikimine yeniden başlaması ve PKK’nın kendini feshetmesi gibi gelişmelerin ardından Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), yaklaşık iki ay sonra ilk kez 300 baz puanın altına geriledi.

  • İmamoğlu’ndan AKP’ye korkunç suçlama: İstanbul’da 15 yılda 85 milyar dolar rant sağladınız

    Tutuklu Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Yeşil alanları, deprem toplanma alanlarını, askeri alanları imara açtınız, birilerine özel imar verdiniz, şehri katlettiniz, trafiği mahvettiniz. Sadece 15 yılda 130 projede kamu alanlarından ve imar hareketliliğinden birilerine sağladığınız rant tam 85 milyar dolar." dedi.

  • ŞOK: Moody’s ABD’nin Kredi Notunu Düşürdü

    ABD’nin 36 trilyon dolara ulaşan kamu borcu, Moody’s tarafından verilen en yüksek kredi notuna mal oldu. Moody’s, 1919’dan bu yana korunan “Aaa” notunu bir kademe indirerek “Aa1” seviyesine çekti ve ülkenin görünümünü “negatif”ten “durağan”a revize etti.

  • Gönül Tol’dan ABD’ye Uyarı: Trump, Erdoğan’ın Dopingli Benzeri

    Middle East Institute Türkiye Programı Direktörü Gonul Tol, Amerikan demokrasisinin tehdit altında olduğuna dair uyarısını açıkça dile getiriyor: Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de 20 yılda inşa ettiği otoriter rejimi, Donald Trump birkaç yıl içinde kurabilir—belki de sürece çoktan başladı.

  • BBVA: Türkiye Sert Bir Duruş mu Yaşayacak?

    BBVA'nın güncel analizine göre, 2025 yılının ilk çeyreği, özellikle iç talebin etkisiyle güçlü bir büyümeye sahne oldu. Ancak Mart ayına ait üretim verileri, tüm temel sektörlerde zayıflama işaretleri gösteriyor. Nisan ayında ise güven endekslerinde hızlı bir bozulma gözlendi. Bu durum, Mart ortasında yaşanan iç siyasi belirsizliklerin ve Nisan ayında başlayan tarife krizinin, ekonomik faaliyetlerde sert bir ayarlamayı tetikleyeceği sinyalini veriyor.

Benzer Haberler