Gündem
Akkuyu Nükleer Santrali’nde Kritik Gecikme: 7 Milyar Dolarlık Fon Hâlâ Ulaşmadı
Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olma özelliğini taşıyan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinde büyük bir finansman krizi yaşanıyor. Rusya liderliğinde yürütülen projeye aktarılması beklenen yaklaşık 7 milyar dolarlık kaynak, hâlâ ulaştırılamadı. Gecikme, santralin inşaat sürecini ve genel takvimini ciddi şekilde etkiliyor.

Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olma özelliğini taşıyan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinde büyük bir finansman krizi yaşanıyor. Rusya liderliğinde yürütülen projeye aktarılması beklenen yaklaşık 7 milyar dolarlık kaynak, hâlâ ulaştırılamadı. Gecikme, santralin inşaat sürecini ve genel takvimini ciddi şekilde etkiliyor.
Fidan-Putin Görüşmesinde Gündem Akkuyu Oldu
Bu kritik konu, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın 27 Mayıs akşamı Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Kremlin’de yaptığı görüşmede masaya yatırıldı.
Fidan, Lavrov’la düzenlediği ortak basın toplantısında, Akkuyu’da yaşanan aksaklıkların çözüm yollarının görüşüldüğünü belirtti. Fidan, “Rus tarafının konuya ne kadar hassas yaklaştığını ve Sayın Putin’in Akkuyu’yu ne denli yakından takip ettiğini bir kez daha görme fırsatı bulduk,” dedi.
İlk Reaktör Zaten İki Yıl Gecikmişti
Akdeniz kıyısındaki Mersin ilinde inşa edilen Akkuyu NGS’deki ilk reaktörün devreye alınması, şimdiden planlanan tarihten en az iki yıl geride bulunuyor. Proje, geçtiğimiz yıl da büyük bir darbe almış; Almanya, Siemens Energy’nin reaktör için gerekli bazı parçaları göndermesi için gereken lisansları vermemişti.
Habertürk’ün aktardığına göre, mevcut durumda ilk ünitenin testlerinin 2024 sonu ya da 2026 başında başlaması öngörülüyor. Ancak yaşanan finansal sıkıntı, kalan üç ünitenin inşa sürecini ciddi biçimde riske atıyor.
Rosatom Tüm Kaynakları İlk Ünitenin Bitirilmesine Aktardı
Projeyi yürüten ve Rusya’nın devlete ait nükleer enerji şirketi Rosatom’a bağlı olan Akkuyu Nuclear A.Ş., şu anda tüm kaynaklarını ilk reaktör ünitesinin tamamlanmasına yönlendirmiş durumda. Proje yetkilileri, ilk ünitenin devreye girmesiyle oluşacak gelir akışının, diğer üç ünitenin inşasını hızlandırabileceğini düşünüyor.
Ancak fon transferine ilişkin tıkanıklığın nedenine dair net bir açıklama yapılmadı. İddialara göre Rosatom, Türkiye’den bazı vergi muafiyetleri ve finansal kolaylıklar talep etti. Fakat Ankara’nın bu talepleri henüz karşılamadığı belirtiliyor.
ABD Müdahalesiyle Daha Önce de 3 Milyar Dolar Bloke Edilmişti
Proje daha önce de benzer bir finansal kriz yaşamıştı. Gazprombank, Citibank ve JPMorgan ortaklığında Akkuyu’ya aktarılmak istenen 3 milyar dolarlık rezerv, ABD Adalet Bakanlığı’nın müdahalesiyle bloke edilmişti. The Wall Street Journal’ın şubat ayında yayımladığı habere göre, JPMorgan üzerinden yapılan transfer, yaptırım gerekçesiyle durdurulmuş ve 2 milyar dolardan fazlası dondurulmuştu. Bu sorun hâlâ çözülebilmiş değil.
Proje Tamamlandığında Türkiye Elektriğinin %10’unu Karşılayacak
Tamamlandığında Akkuyu NGS, dört adet VVER-1200 tipi basınçlı su reaktörüne sahip olacak ve 4.800 megavat kurulu güce ulaşacak. Bu kapasite, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık %10’unu karşılayacak.
Akkuyu, aynı zamanda başka bir ülke tarafından yap-sahip ol-işlet modeliyle inşa edilen dünyadaki ilk nükleer santral olma özelliğini taşıyor.
Kaynak: BNE Intellinews
Atilla Yeşilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik ücretlidir. Koşulları öğrenmek için bize e-mail atın: [email protected]