Genel
SABAH Analizi: Rezervler dipten dönerken, yurt içi yerleşiklerin döviz heyecanı azaldı!
TCMB'nin çok uzun bir süredir uyguladığı 'kemoterapi', hastanın bünyesinde başka komplikasyonlara da sebebiyet vermeye başladı!

Her hafta Perşembe günü olduğu üzere, TCMB ve BDDK’nın haftalık verilerini yine enine boyuna irdeledik
Buna göre, 9 Mayıs ile biten haftada, yurt içi yerleşiklerin parite etkisinden arındırılmış döviz mevduatları (DTH) 0,7 milyar dolar azaldı. Geçen haftaların aksine azalma gerçek kişilerden (0,5 milyar dolar) gelirken, son üç haftada DTH hacmi 1,7 milyar dolar azaldı. Bunu da hâliyle yurt içi yerleşiklerin döviz ilgisinin azalmaya yüz tuttuğu şeklinde yorumluyoruz.
Zaten TCMB’nin de döviz rezervlerinde erimenin durduğunu hatta yavaş da olsa TCMB’nin yeniden rezerv biriktirmeye başladığını görüyoruz. 14 Mayıs valörlü işlemlerinde net döviz pozisyonu yaklaşık 1,2 milyar dolar artış kaydederken, altın fiyatlarının aşağı baskıladığı rezervlerde manşet rakam 13,8 milyar dolar seviyesine yükseldi. Net rezervlerde dibin görüldüğü 28 Nisan tarihine göre bakarsak, son 12 iş gününde dipten 6,2 milyar dolar arttığını not edelim.
Yukarıda sıralamaya çalıştığımız ılımlı tablo BDDK verilerinde de yansıdı
KKM stoğu, ilgili haftada 34 milyar TL daha azalırken, KKM’nin toplam mevduat havuzundaki payı %2,9 seviyesine kadar geriledi. KKM’nin bir nevi yabancı para enstrümanı olduğu düşünülürse, DTH ve KKM’nin toplam mevduat havuzundaki payı %42,3 seviyesine kadar geriledi (TL’nin payı %57,7). Yabancıların menkul kıymet pozisyonu son haftaların en iyi performansı göstermiş: Hisse senedi portföyleri 0,1 milyar dolar artarken, tahvil kesin alımda ise 0,9 milyar dolar artış görüyoruz. Türk eurobondlarında ise 0,3 milyar dolar net çıkış olduğu haftada, nette 0,7 milyar dolar artış olduğunun hesaplıyoruz. TCMB ve BDDK’nın haftalık bültenlerini, Türk finansal sisteminde normalleşmenin devam ettiği şeklinde yorumluyoruz.
USDTRY kuru dünkü günü ılımlı bir seyir izleyerek 38,70 seviyesinin altında tamamlarken, bu sabah -pazartesi günü tatil- dört günlük fonlamanın da etkisi ile 38,82 seviyelerinden ilk kotasyonların eşleştiğini görüyoruz
Piyasada iş gören faiz, TCMB’nin sıkı duruşuna paralel (TLREF) %48,99 seviyesinde son bir aydır yatay seyrini korumaya devam ederken, Türkiye’nin yabancı indinde risk göstergesi CDS primi ise 305 baz puan ve son iki ayın en düşük seviyesinde yer almaya dün de devam etti. Türk hisse senetlerinde ise son günlerdeki ılımlı seyrin aksine dün satılıcı bir seyrin egemen olduğunu gördük.
Hindistan, Türkiye’nin Pakistan’a verdiği destek nedeniyle çeşitli alanlarda Türkiye’ye karşı adımlar atmaya başladı.
Bu kapsamda, Hindistan hükûmeti Türkiye’nin uluslararası haber kanalı TRT World’ün sosyal medya hesabına erişimi engelledi. Türk şirketlerinin Hindistan’da faaliyet göstermesine izin verilmeyeceği haberlerini okurken, Mumbai’deki havalimanlarında yer hizmetleri sağlayan Çelebi Hava Servisi’nin hisselerinde sert düşüşlere neden oldu.
Ukrayna ateşkes görüşmeleri
Öte yandan dünyanın gözünü çevirdiği İstanbul’dan dün barış haberi gelmemesi de risk iştahını biraz hırpaladı. Putin’in görüşmelere katılmaması ve alt düzey bir heyet göndermesi, Zelenskiy’nin ise savunma bakanı başkanlığında bir ekip yollaması, taraflar arasındaki derin güvensizliği gösterdi.
Çok net bir şekilde, çözümün ancak Trump ile Putin’in doğrudan görüşmesiyle mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Trump, Ortadoğu turunda BAE ile yüklü ticaret anlaşmalarına imza atarken, dönüşü Washington’a mı olacak sorusu ise şu aşamada kritik. Putin’in Türkiye’ye gelmesi durumunda rotayı Türkiye’ye çevirebileceğini ancak bu ihtimalin de zayıf olduğunu düşünüyoruz.
TCMB’nin çok uzun bir süredir uyguladığı ‘kemoterapi’, hastanın bünyesinde başka komplikasyonlara da sebebiyet vermeye başladı!
BIST100 ana endeksi dün günü %1,65 düşüşle tamamlarken, son günlerde şaşırtıcı bir şekilde iyimser bir seyir izleyen bankacılık endeksi de %2,3 geriledi. TCMB’nin makro ihtiyati tedbirleri sonrasında krediye erişim daha da yavaşlarken, bu tablonun şirket performanslarını bozup muhtemel tahsili gecikmiş alacak yaratması endişesi ile bankacılık hisselerine sirayet ettiğini düşünüyoruz. TCMB’nin çok uzun bir süredir uyguladığı ‘kemoterapi’, hastanın bünyesinde başka komplikasyonlara da sebebiyet vermeye başladı!
ABD’de resesyon riski
Dün ABD cephesinde açıklanan makro veriler beklentilere oranla daha zayıf sonuçlanınca resesyon riski yeniden gündeme geldi. Şöyle ki, üretici enflasyonu negatif sonuçlanırken, çekirdek perakende satışlar da beklentilere oranla daha zayıf geldi. ABD’den gelen zayıf ekonomik verilerin ardından faiz indirimi beklentilerinin artmasıyla dolar bir miktar gerilerken, haftalık bazda ise sınırlı da olsa kazanımlarını korumaya devam ettiğini not edelim. ABD ÜFE ve TÜFE verileri sonrası FED’in yıl içinde en az iki faiz indirimi yapacağı beklentileri güçlenirken, Başkan Powell, para politikasında enflasyonun istihdamdan daha fazla dikkate alınacağını belirtti.
Asya satıcılı seyrediyor
Asya piyasaları haftanın son iş günün hafif de olsa düşüşle tamamlıyor. Alibaba hisseleri beklentilerin altında kalan bilanço sonrası %7 gerilediğini görüyoruz. Petrol fiyatları ABD-İran arasında potansiyel bir nükleer anlaşma ihtimalinin arz artışını tetikleyebileceği beklentisi ile son iki günde %3 gerilemesi ardından bu sabah 64,50 dolar seviyelerinde dengelendi.
Altının ons fiyatı, ABD’den gelen zayıf veriler sonrası %2 yükseliş kaydederek 3,240 dolar seviyesini test etmesi ardından bu sabah 3,200 dolar seviyesinin diplerine kadar geriledi. Haftalık bazda bakılırsa, yatırımcıların risk iştahının toparlanması ve FED’in faiz indirimi beklentilerindeki dalgalanmalar nedeniyle yaklaşık %3,5 düşüşle zayıf bir performans sergilediğini görüyoruz. Direnişin parası Bitcoin ise 104bin dolar seviyelerinde pusuda beklemeye devam ettiğini görüyoruz. 104,620 dolar seviyesinin üzerinde olası bir haftalık kapanış durumunda, tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını kaydederek yeni ufuklara yelken açacağının altını çizmek isteriz.
Tarife şoku duruldu
Genel hatları ile küresel mali piyasalarda yaşanan tarife şokunun azaldığını, tarife savaşı kaynaklı kayıpların ise büyük ölçüde geri kazanıldığını görüyoruz. ABD borsalarının geceyi ılımlı yükselişler ile tamamladıktan sonra vadeli işlemlerde bu sabah yatay bir seyir hâkim. Piyasaların bir nebze de olsun bekle ve gör ya da dinlenmeye geçtiklerini görüyoruz. Haftanın son iş gününde, mali piyasaların gündeminde, Türkiye’de piyasa katılımcıları anketi, ABD’de ise yeni konut satışları, inşaat ruhsatları ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi takip edilebilir.
Emre Değirmencioğlu, Kıbrıs İktisat Bankası Hazine Grup Müdürü
Atilla Yeşilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Abonelik koşulları için bize e-mail atın: [email protected]