Sosyal Medya

Genel

İktidarın çocuk işçiliği karnesi: En az bin çocuk işçi öldü

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) ile İstanbul Tabip Odası (İTO)'nın düzenlediği basın açıklamasında 2002'den bu yana devam eden AKP iktidarının çocuk işçiliği karnesi ortaya döküldü...

İktidarın çocuk işçiliği karnesi: En az bin çocuk işçi öldü

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) ile İstanbul Tabip Odası (İTO)’nın düzenlediği basın açıklamasında 2002’den bu yana devam eden AKP iktidarının çocuk işçiliği karnesi ortaya döküldü. Eylemde yapılan açıklamada son 23 yılda en az bin çocuğun, çalışırken öldüğü belirtildi.

Kadıköy’de Süreyya Operası önünde İSİG ve İTO tarafından Çocuk İşçiliği ile Mücdale eylemi düzenlendi.

Eyleme 2022 yılı itibariyle Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) adını alan meslek lisesi öğrencileri ile desteğe gelen üniversite öğrencileri de katıldı. “Çocuk İşçiliği İle Mücadeleye” yazılı pankartın açıldığı eylemde, “Çocuklar ölüyor, sermaye büyüyor”, “Çalışırken ölmek istemiyoruz” sloganları atıldı.

Opera önünde toplanan kalabalık, 28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü dolayısıyla 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından üniversite ve lise öğrencileri ve İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Küçükosmanoğlu konuşmalar gerçekleştirdi.

‘TÜRKİYE’DE ÇOCUK İŞÇİ SAYISI 3-4 MİLYONA ULAŞTI’

Galatasaray Üniversitesi’nden bir öğrenci konuşmasında işçi cinayetlerinde katledilen çocukların hikayesini okurken, MESEM’li öğrenciler adına konuşan bir MESEM öğrencisi ise “16 yaşında tutsak olan MESEM’li Yusuf Boran Aslan’ın sesi olacağız” dedi.

“ÇOCUK İŞÇİLİK GERÇEĞİNİ ÖRTEMEZSİNİZ”

Konuşmaların ardından İSİG ve İTO’nun ortak basın açıklaması okundu. İSİG Meclisi’nden Balım Deniz tarafından okunan açıklama şu şekilde:

“AKP’nin hükümet olup ilerleyen yıllarda hızla devletin merkezinde yer alışının 23. yılındayız. Bu dönemde hayata geçirilen tarım, sanayi, eğitim ve sosyal politikalar her geçen gün daha fazla çocuğun işçileşmesini beraberinde getirdi. Diğer yandan ise sanki “çocuk işçilik” yokmuş gibi bir hava verilerek bu sorun görünmez kılınmaya çalışıldı. Ancak çocuk işçilik gerçeğini örtemezsiniz.”

MEB’İN UYGULAMASIYLA 500 BİN ÇOCUK ÇALIŞTIRILIYOR

TÜİK verilerine göre 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma sıklığı 2022’de yüzde 18,7 iken 2023’te yüzde 22,1’e ve 2024’te yüzde 24,9’a yükseldi yani 970 bin çocuk işçi olduğunu belirten Deniz, “Ancak bu sayıya 500 bin MESEM’li çocuk, bu yaş grubunda çalışan kayıt dışı çalışan çocuklar ve 15 yaş altı çalışan çocuklar dahil değil. Bu çocukları da eklediğimizde Türkiye’de çocuk işçi sayısının 3-4 milyona ulaştığının altını çizmeliyiz.” dedi.

“AKP’Lİ YILLARDA EN AZ 1000 ÇOCUK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ”

Çocuk işçilik gerçeğini en çıplak bir biçimde ortaya seren ise iş cinayetleridir diyen Deniz açıklamasına şöyle devam etti:

“Son on iki yılda en az 764 çocuk, daha evvel devletin eksik tuttuğu verileri de eklediğimizde de AKP’li yıllarda en az 1000 çocuk işçi hayatını kaybetti.

Çocuk işçiler tarım sektöründe ailesiyle birlikte mevsimlik olarak ücretli veya tarlasında çalışanlardır, çocuk işçiler haftanın bir günü okulda dört günü işyerinde olan MESEM adı altında çalışanlardır, çocuk işçiler kentlerin varoşlarında aile içi emek kapsamında ücretsiz çalışanlardır, çocuk işçiler iş öğrensin diye yaz tatilinde çalışanlardır, çocuk işçiler harçlığını kazansın diye tanıdığın yanına verilenlerdir, çocuk işçiler sokakta mendil satan veya kağıt toplayanlardır, çocuk işçiler okulu bırakıp sanayide çalışanlardır, çocuk işçiler paket servisi yapan moto kuryelerdir. Ama çocuk işçiler, sistematik olarak Türkiye kapitalizminin daha ilköğretim çağındayken bile acımasız üretim çarklarına soktuğu, oyun alanlarından koparılan, çocukluğunu, gençliğini ve sağlığını işyerlerinde bırakan bu ülkenin geleceğidir.”

“ÇOCUK İŞÇİLİK YASAKLANMALI”

“Çocuk işçilik; eğitim, öğrenim, yetişecek eleman argümanlarıyla ‘meşrulaştırılmaya çalışılsa da’ çocuk işçi ölümleri gizlenemiyor.” diyen Deniz, taleplerini şöyle sıraladı:

  • Çocuk işçilik yasaklanmalı, mesleki öğrenim çocuk gelişimine uygun bir biçimde planlanmalı ve kamusal kurallar çerçevesi içinde olmalıdır.
  • Eğitim her kademede parasız olmalı, müfredat bilimin ışığında ve yaşam ile bağı kuran bir şekilde yeniden yapılandırılmalıdır.
  • Yaşam alanlarımız uyuşturucu ve çeteleşmeden temizlenmeli, çocukların gelişimine uygun bir hale getirilmelidir.

 

halk.tv.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler