Genel
İBB İddianamesinin Ardından Gelen Anket Şoku: İmamoğlu Fark Attı, Ancak Üç Adaylı Risk Masada
Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun da sanık olduğu İBB iddianamesinin açıklandığı tarihlerde yapılan son anketlerde Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı 10.2 puan fark attı. Ancak diğer anketlerde Mansur Yavaş'ın potansiyelinin İmamoğlu'ndan yüksek çıkması, muhalefet cephesindeki aday belirsizliğinin önemini artırıyor.
Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun da sanık olduğu İBB iddianamesinin açıklandığı tarihlerde yapılan son anketlerde Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı 10.2 puan fark attı. Ancak diğer anketlerde Mansur Yavaş’ın potansiyelinin İmamoğlu’ndan yüksek çıkması, muhalefet cephesindeki aday belirsizliğinin önemini artırıyor.
İmamoğlu’na Yönelik İddianameye Rağmen Dev Fark
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürütülen ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu birçok ismin yer aldığı soruşturmada, 11 Kasım tarihinde 4 bin sayfalık iddianamenin mahkemeye gönderilmesi siyaset gündemine bomba gibi düştü.
İddianamenin yazıldığı 10-12 Kasım tarihleri arasında ALF Araştırma şirketi tarafından yapılan son ankette çarpıcı bir sonuç ortaya çıktı. Yüz yüze yapılan ve 2000 kişilik örneklem grubunu kapsayan bu ankette, olası bir Cumhurbaşkanlığı seçiminde:
- Ekrem İmamoğlu: Yüzde 55,1
- Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 44,9
oy oranına ulaştı. İmamoğlu’nun Erdoğan’a karşı 10.2 puanlık devasa bir fark attığı bu sonuç, hata payı düşüldüğünde dahi İmamoğlu’nun yarışı rahatlıkla kazanacağını gösterdi. Bu veri, hakkındaki hukuki süreçlerin İmamoğlu’nun oy potansiyelini artırdığı yorumlarına neden oldu.
Üç Adaylı Senaryoda Mansur Yavaş Öne Çıkıyor
Kasım ayının ilk yarısında ASAL Araştırma tarafından 26 ilde yapılan diğer bir kapsamlı anket ise, muhalefet cephesindeki aday tercihlerinin seçimin seyrini nasıl değiştireceğini gözler önüne serdi.
ASAL’ın açık uçlu sorduğu “Önümüzdeki seçimlerde kimi Cumhurbaşkanı adayı olarak görmek istersiniz?” sorusunda, muhalefet oylarının farklı isimlere dağıldığı görüldü:
| Aday | Oy Oranı (%) |
|---|---|
| Recep Tayyip Erdoğan | 36.2 |
| Mansur Yavaş | 22.0 |
| Ekrem İmamoğlu | 20.4 |
| Selahattin Demirtaş | 5.6 |
| Özgür Özel | 3.2 |
Erdoğan’a Karşı Farklı Senaryolar (Head-to-Head)
Ankette, kararsızlar dağıtılmadan farklı CHP adaylarının Erdoğan karşısındaki performansı da ölçüldü:
- Erdoğan vs. Yavaş: Mansur Yavaş, %39.0 oy oranıyla Erdoğan’ın %32.4’lük oyunu geride bırakarak 6.6 puan farkla yarışı önde tamamladı.
- Erdoğan vs. İmamoğlu: Ekrem İmamoğlu %37.2 oy oranıyla, Erdoğan’ın %36.3’lük oyunu karşısında 0.9 puan gibi çok az bir farkla önde çıktı. (Bu sonuç, ALF Araştırma’nın sonuçlarına kıyasla daha yakın bir rekabeti işaret ediyor).
- Erdoğan vs. Özel: CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in aday olduğu senaryoda ise Erdoğan %36.8 alırken, Özel %33.2 oy oranında kalarak yarışı 3.6 puan geride bitirdi.
Analiz: Tek Aday Olacakken Üç Farklı Adayı Ölçmek Ne Anlama Geliyor?
Birden fazla anketin aynı dönemde yapılması ve bu anketlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, muhalefetin farklı adaylarına karşı (İmamoğlu, Yavaş, Özel) ayrı ayrı kıyaslanması, siyasi analiz açısından kritik bir metodolojiye işaret ediyor.
Atilla Bey’in Değerlendirmesi: Okuyucuların tek bir muhalefet adayı olacağı gerçeğine rağmen, Erdoğan’ın oy oranını birden fazla CHP’li adayla kıyaslamanın yanıltıcı olduğu tespiti tamamen doğrudur. Seçim günü sandıkta sadece bir muhalif aday olacaktır ve son tahlilde anketlerden yalnızca biri gerçeği yansıtacaktır.
Anket Stratejisinin Amacı: Ancak anket şirketleri bu tip ‘çoklu kafa kafaya’ (multiple head-to-head) karşılaştırmaları özellikle muhalefet partisine (CHP) stratejik veri sağlamak için yaparlar. Bu karşılaştırmalar, her bir adayın potansiyelini, yani Erdoğan’a karşı en yüksek oy tavanını hangi ismin çizebileceğini gösterir.
Sonuç: ASAL Araştırma’nın verilerine göre Mansur Yavaş, Erdoğan’a karşı en büyük farkı açan isim olarak CHP’nin en güçlü adayı olduğunu gösteriyor. İmamoğlu ise iddianame sürecinden destek görerek kritik eşiğin hemen üzerinde kalıyor. Bu nedenle, anketler nihai sonucu değil, CHP’nin aday tercihinin seçimin sonucunu ne denli değiştirebileceğini ölçmektedir.
Partiler Arası Denge: Kararsızların Yüksekliği Sürüyor
ASAL anketinin milletvekili genel seçimi sonuçları ise, kararsızların yüksek oranda kalmaya devam ettiğini gösteriyor:
- Kararsız/Protesto Oy/Cevap Yok: %26.8
- CHP: %24.0
- AK Parti: %22.8
- DEM Parti: %6.5
- MHP: %6.1
- İYİ Parti: %4.0
Kararsızların dağıtılmadığı bu tabloya göre, AK Parti’nin birinci parti olma konumu sona ermiş, CHP ise AK Parti’nin 1.2 puan önüne geçmiştir. Partiler arasındaki bu yakın marj, muhalefetin doğru strateji ve tek bir aday etrafında birleşmesi durumunda seçim dengesinin hızla değişebileceğini işaret etmektedir.
Atilla Yeşilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Raporlarımız kurumsal müşterilere yöneliktir. Abonelik ücretlidir. Koşulları öğrenmek için bize e-mail atın: [email protected]
