Genel
Apple’dan Yapay Zekâ Atağı: Robotlar, Akıllı Siri ve Ev Güvenlik Sistemleri Yolda
Apple, yapay zekâ alanında kaybettiği ivmeyi yeniden kazanmak için robotlardan yeni nesil Siri’ye, ekranlı akıllı hoparlörden ev güvenlik sistemlerine kadar uzanan geniş bir ürün yelpazesi hazırlıyor. Şirket, 2027’de masaüstü robotunu piyasaya sürmeyi hedeflerken, 2025’te ekranlı hoparlorünü tanıtacak.

Apple, yapay zekâ alanında kaybettiği ivmeyi yeniden kazanmak için robotlardan yeni nesil Siri’ye, ekranlı akıllı hoparlörden ev güvenlik sistemlerine kadar uzanan geniş bir ürün yelpazesi hazırlıyor. Şirket, 2027’de masaüstü robotunu piyasaya sürmeyi hedeflerken, 2025’te ekranlı hoparlorünü tanıtacak.
2027’de Masaüstü Robot Geliyor
Bloomberg’in aktardığına göre, Apple’ın yapay zekâ stratejisinin merkezinde, masaüstüne konumlandırılacak ve kullanıcıyı odada takip edebilen bir robot bulunuyor. Yaklaşık 7 inçlik ekrana sahip cihaz, yeni nesil “canlı” Siri asistanıyla donatılacak. Bu Siri, sohbetlere dahil olup öneriler sunabilecek, yüz tanıma ile kişiye özel içerik gösterecek.
Robot, video görüşmelerde otomatik olarak konuşan kişiye odaklanacak ve iPhone ile uzaktan yönlendirilebilecek. Şirketin hedefi, Siri’yi daha insansı ve etkileşimli hâle getirerek akıllı ev pazarında fark yaratmak.
2025’te Ekranlı Hoparlör ve Ev Güvenlik Kameraları
Apple, gelecek yıl ise kolu olmayan ve daha uygun fiyatlı bir ekranlı hoparlör modelini satışa sunacak. Bu cihaz; müzik, not alma, web tarama, akıllı ev kontrolü ve görüntülü görüşme işlevlerini destekleyecek.
Ev güvenliği de şirketin büyüme hedefleri arasında. Apple, yüz tanıma ve hareket algılama özellikli kameralar geliştirmeyi planlıyor. Bu cihazlar, evde ışıkları otomatik kapatma, kişiye özel müzik çalma gibi işlevlerle Apple’ın ekosistemini daha “vazgeçilmez” hâle getirecek.
Yeni İşletim Sistemi ve Akıllı Ev Stratejisi
Hem masaüstü robot hem de ekranlı hoparlör, “Charismatic” adlı yeni bir işletim sistemiyle çalışacak. Çoklu kullanıcı desteği, widget’lar ve sesle kontrol bu sistemin öne çıkan özellikleri olacak.
Apple ayrıca Siri’yi tamamen yeniliyor. “Linwood” kod adlı yeni sürüm, büyük dil modelleriyle desteklenerek daha doğal konuşma, kişisel verilerden yararlanma ve gelişmiş görev yönetimi sunacak. Alternatif olarak “Glenwood” isimli dış kaynak destekli bir versiyon da test ediliyor.
Rekabet Kızışıyor
Apple’ın bu hamleleri, Samsung, Meta, Amazon ve Google gibi rakiplerle doğrudan rekabete girme anlamı taşıyor. Şirketin son büyük yeniliği Vision Pro başlığı satışta bekleneni verememişti. Katlanabilir telefonlar, akıllı gözlükler ve 20. yıl özel iPhone gibi geleceğe dönük projeler de masada.
Yeni ürünlerle Apple, hem yapay zekâ alanındaki “gecikmiş başlangıcını” telafi etmeyi hem de uzun süredir yavaşlayan satışlarını canlandırmayı hedefliyor.