Sosyal Medya

Genel

Almanya’dan Türkiye’ye Eurofighter,  Gümrük Birliği Desteği

Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, Türkiye’nin satın almayı planladığı 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağının teslimatının bu yıl içinde gerçekleşebileceğini, ancak sürecin başlaması için önce resmî bir anlaşmanın imzalanması gerektiğini açıkladı. Ankara–Berlin hattında savunma işbirliği ivme kazanırken, Almanya Türkiye’yi “güvenilir bir NATO müttefiki ve stratejik ortak” olarak tanımladı.

Almanya’dan Türkiye’ye Eurofighter,  Gümrük Birliği Desteği

Özet:


Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, Türkiye’nin satın almayı planladığı 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağının teslimatının bu yıl içinde gerçekleşebileceğini, ancak sürecin başlaması için önce resmî bir anlaşmanın imzalanması gerektiğini açıkladı. Ankara–Berlin hattında savunma işbirliği ivme kazanırken, Almanya Türkiye’yi “güvenilir bir NATO müttefiki ve stratejik ortak” olarak tanımladı.


“Teslimat Bu Yıl Gerçekleşebilir, Ama Anlaşma Şart”

Ankara’da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşen Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, Türk basınına yaptığı açıklamada Eurofighter teslimatına ilişkin önemli mesajlar verdi.

“Bence bu kısa sürede gerçekleşecek, hatta bu yıl bile olabilir,” diyen Wadephul, “Eurofighter uzun süredir üretilen bir model ve üretim kapasitesi genişletildi. Ancak teslimat için önce imzalanmış bir anlaşma gerekiyor. Bu konuda çalışmalar sürüyor,” ifadelerini kullandı.

Wadephul, teslimat kararlarının ilgili şirketler tarafından alınacağını belirterek, “Biz hükümet olarak süreci olumlu görüyoruz. Ancak öncelikle hukuki çerçevenin tamamlanması gerekiyor,” dedi.


NATO Bağlamında Türkiye’ye Güven Vurgusu

Alman bakan, Türkiye’nin NATO’daki stratejik önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Türkiye’yi güvenilir bir NATO müttefiki olarak görüyoruz. Ortak savunma kabiliyetimizi güçlendirmek istiyoruz ve Eurofighter uçaklarının Türkiye’ye gönderilmesi bizim için son derece doğal.”

Wadephul, “Bu uçaklar ittifakın savunması için kullanılacak. Bu kapsamda Yunanistan da dahil tüm müttefiklerin güvenliği için değerlidir,” dedi.

Rusya’nın saldırgan tutumuna da atıfta bulunan Wadephul, “Bugün Avrupa’da Rus tehdidiyle karşı karşıyayız. Bu nedenle Türkiye’ye yapılacak bu teslimatı güvenlik perspektifinden olumlu değerlendiriyoruz,” ifadelerini kullandı.


Türkiye’nin Eurofighter Planı

Türkiye, yaklaşık 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı satın almayı planlıyor.
Bu kapsamda 23 Temmuz’da Türkiye ile Birleşik Krallık arasında bir mutabakat zaptı (MoU) imzalanmıştı.

Anlaşma, Almanya Güvenlik Konseyi’nin satışa onay vermesinin ardından yürürlüğe girdi.
İstanbul’da düzenlenen 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF) sırasında, Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve İngiltere Savunma Bakanı John Healey mutabakatı imzaladı.

“Yaklaşık 40 adet uçak temini planlıyoruz. Farklı opsiyonlar üzerinde çalışıyoruz,” diyen Güler, Türkiye’nin hava filosunu modernize etme kararlılığını vurgulamıştı.

Ankara, daha önce ABD’den 40 adet F-16V uçağı satın almak ve 79 mevcut F-16’yı modernize etmek istemiş, ancak süreçte yaşanan siyasi gecikmeler nedeniyle Eurofighter seçeneğine yönelmişti.


Almanya’dan Türkiye’nin SAFE Katılımına Destek

Wadephul, Türkiye’nin Avrupa savunma inisiyatifi SAFE programına dahil olmasına da güçlü destek verdi.

“Türkiye güvenilir ve önemli bir NATO müttefikidir. Silah satışları veya savunma işbirliği konusunda herhangi bir kısıtlama olmamalıdır. Eğer NATO ortaklarımızla değilsek, kimle işbirliği yapacağız?” dedi.

Görüşmede Türkiye–AB ilişkileri, Gaza barış süreci ve Ukrayna savaşı da ele alındı. Wadephul, “Berlin açısından NATO üyeleri arasında işbirliği için herhangi bir sınırlama yoktur,” diye vurguladı.

Fidan ise Türkiye’nin SAFE sürecine dahil edilmesini “kritik önemde bir adım” olarak niteledi:

“AB, bazı üyelerinin dar siyasi hesaplarından sıyrılarak bu adımı desteklemelidir. Türkiye ve Almanya’nın ortak hedefi Avrupa güvenliğini güçlendirmektir,” dedi.


Wadephul: “Türkiye Stratejik Ortak ve Dosttur”

Ortak basın toplantısında konuşan Wadephul, Türkiye’yi sadece askeri değil, diplomatik açıdan da önemli bir ortak olarak tanımladı:

“Türkiye bizim için sadece bir NATO müttefiki değil, aynı zamanda stratejik bir ortak ve dış politikada güvenilir bir dosttur.”

Gazze barış sürecine de değinen Wadephul, Türkiye’nin rolünü “değerli ve yapıcı” olarak nitelendirdi:

“ABD arabuluculuğundaki Gazze barış planının uygulanmasında Türkiye’nin katkısı çok kıymetliydi. Bu sürecin kalıcı barışa dönüşmesinde Türkiye’nin rolü devam edecektir.”

Alman bakan ayrıca Türkiye’nin AB üyelik süreci ve vize serbestisi konusunda da olumlu mesajlar verdi:

“Gümrük Birliği’nin güncellenmesini ve vize serbestisini destekliyoruz. Türkiye gerçekten AB’ye katılmak isterse, Almanya her zaman güvenilir bir ortak olacaktır,” dedi.

Ancak Wadephul, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında ilerlemenin “katılım süreci için vazgeçilmez” olduğunu vurguladı.

Atilla Yeşilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Raporlarımız kurumsal müşterilere yöneliktir. Abonelik ücretlidir. Koşulları öğrenmek için bize e-mail atın: [email protected]

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler