Genel
ABD, Suriye’de İki Üsten Daha Çekildi: IŞİD Tehdidi Güçleniyor
Reuters muhabirlerinin yerinde gözlemleri, ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki iki askeri üsten daha çekildiğini ortaya koydu. ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi, bu çekilmelerin IŞİD’in yeniden güç kazanmasına yol açtığını söyledi. Washington, sekiz olan üs sayısını bire indirmeyi planlıyor.

Özet:
Reuters muhabirlerinin yerinde gözlemleri, ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki iki askeri üsten daha çekildiğini ortaya koydu. ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi, bu çekilmelerin IŞİD’in yeniden güç kazanmasına yol açtığını söyledi. Washington, sekiz olan üs sayısını bire indirmeyi planlıyor.
Al-Wazir ve Tel Baydar Üsleri Boşaltıldı
Reuters muhabirleri geçtiğimiz hafta Suriye’nin Haseke vilayetindeki Al-Wazir ve Tel Baydar üslerini ziyaret etti. Üslerin büyük ölçüde boşaltıldığı, sadece SDG mensubu küçük birliklerin güvenliği sağladığı gözlendi. ABD öncülüğündeki koalisyona ait kameralar kaldırılmış, çevre güvenliği için kullanılan dikenli teller gevşemiş durumda.
Bir Kürt yetkili, Al-Wazir üssünde artık ABD askerlerinin bulunmadığını belirtti. Tel Baydar’daki SDG üyeleri de Amerikan birliklerinin yakın zamanda ayrıldığını doğruladı. Pentagon ise konu hakkında yorum yapmadı.
Bu çekilmelerle birlikte, Trump yönetiminin göreve başlamasından bu yana ABD’nin Suriye’de boşalttığı üs sayısı dörde yükselmiş oldu.
Washington Sekiz Üsü Bire İndirmeyi Planlıyor
Trump yönetimi, bu ay yaptığı açıklamada, SDG kontrolündeki bölgelerde sekiz olan üs sayısının bire düşürüleceğini duyurmuştu. Nisan ayında New York Times, ABD’nin Suriye’deki asker sayısının 2.000’den 500’e indirileceğini bildirmişti.
SDG’nin mevcut ABD askeri varlığına dair Reuters’ın sorularına yanıt vermemesi dikkat çekti.
Mazlum Abdi: “Bir Üste Birkaç Yüz Asker Yetmez”
SDG Komutanı Mazlum Abdi, Reuters’a yaptığı açıklamada, sadece bir üste birkaç yüz Amerikan askerinin bulunmasının IŞİD tehdidini durdurmak için yeterli olmadığını vurguladı. “IŞİD tehdidi ciddi şekilde arttı. Ancak bu çekilme planı yeni değil, uzun süredir biliyoruz. Bu nedenle boşluk bırakmamak için ABD ile koordineli çalışıyoruz,” dedi.
Abdi, açıklamasını yaptığı Al-Shadadi üssüne saatler sonra İran yapımı üç füzenin fırlatıldığını ve ABD savunma sistemlerince imha edildiğini belirtti.
IŞİD Suriye’de Yeniden Hortluyor
Mazlum Abdi, IŞİD hücrelerinin başkent Şam dahil olmak üzere birçok şehirde yeniden aktif hale geldiğini söyledi. Esad rejiminin Aralık ayında İslamcı gruplar tarafından devrilmesinden sonra, bazı yabancı savaşçıların IŞİD saflarına katıldığını ifade etti.
Abdi ayrıca, Esad sonrası oluşan kaos ortamında IŞİD’in rejime ait silah ve mühimmat depolarını ele geçirdiğini açıkladı.
Deir Ezzor ve Rakka’da Hareketlilik Arttı
SDG yetkilileri, boşaltılan üslerin çevresinde —özellikle Deir Ezzor ve Rakka gibi bir zamanlar IŞİD’in merkezi olan şehirlerde— militanların daha açık hareket etmeye başladığını bildirdi.
Fırat’ın doğusunda SDG kontrolündeki bölgelerde, IŞİD’in son dönemde gerçekleştirdiği saldırılarda en az 10 SDG mensubu hayatını kaybetti. Bu saldırılardan biri, Al-Shadadi üssüne yakın bir yolda petrol tankerlerinden oluşan bir konvoya yönelik düzenlenen bombalı saldırıydı.
Atilla Yeşilada ve Güldem Atabay tarafından kaleme alınan özel raporlarımıza abone olmak ister misiniz? Raporlarımız kurumsal müşterilere yöneliktir. Abonelik ücretlidir. Koşulları öğrenmek için bize e-mail atın: [email protected]