Sosyal Medya

Ekonomi

Yeni Asgari Ücret Kararı Siyasetin Gündeminde: Siyasilerden Tepkiler Peş Peşe Geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2026 yılına ilişkin asgari ücret rakamını kamuoyuna duyurdu. Yüzde 27 oranında yapılan artış, siyasi çevreler ve kamuoyunda eleştirilere neden oldu.

Yeni Asgari Ücret Kararı Siyasetin Gündeminde: Siyasilerden Tepkiler Peş Peşe Geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2026 yılına ilişkin asgari ücret rakamını kamuoyuna duyurdu. Yüzde 27 oranında yapılan artış, siyasi çevreler ve kamuoyunda eleştirilere neden oldu.

İşçi temsilcilerinin toplantılara katılmama kararı aldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yıl öncesindeki son görüşmesini bugün gerçekleştirdi. Toplantının ardından kameraların karşısına geçen Bakan Işıkhan, belirlenen rakamı açıkladı.

“Burada temel hedefimiz işçilerimizi de işverenimizi de memnun edecek bir denge seviyesinin tespit edilmesidir. Bu sebeple bugün açıklayacağımız kararın bu dengeyi gözetecek nitelikte olması için yoğun çaba gösteriyoruz” diyen Işıkhan, 2026 yılı için asgari ücretin 28 bin 75 TL olarak belirlendiğini ifade etti.

Açıklanan yeni asgari ücret tutarının, mevcut açlık sınırının altında kalması dikkat çekti. Türk-İş’in Kasım 2025 verilerine göre dört kişilik bir ailenin yalnızca gıda harcamaları için yapması gereken aylık harcama 29 bin 828 TL olarak hesaplanırken, temel ihtiyaçların tamamını kapsayan yoksulluk sınırı ise 97 bin 159 TL olarak belirlendi.

Asgari ücrete tepkiler siyasilerden peş peşe geldi. İşte o tepkilerden bazıları…

CHP Genel Başkanı Özgür Özel açıklanan rakamın rezalet olduğunu söyledi ve şunları ifade etti:

“Ak Parti, milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücreti %27 artışla 28 bin 75 lira olarak açıkladı. Bugün resmi açlık sınırı 30.000 liradır. Asgari ücret tarihimizde ilk kez, açlık sınırının altında açıklanmıştır. Defalarca uyardık, işçinin hakkı olan 39.000 lirayı istedik. Ama salonlara hapsolan Ak Parti sokağın sesini duymadı, 2026’nın sefalet yılı olacağını bugünden ilan etti.
Bu ülkede havaalanını, köprü, yol işleten zenginlere geçiş garantisi var ama asgari ücretlilere geçim garantisi yok! İşte Ak Parti’nin kara düzeni budur! Kimse yanlışa düşmesin. Bu rakamın, bu rezaletin tek sorumlusu Sayın Erdoğan’dır. 25,1 milyon insanın imza vererek ‘git’ dediği, bu dakikalarda milyonlarca çalışanın başını öne eğdiren Erdoğan, artık sandıktan kaçamaz. 2026 geçim yılı olamayacağına göre 2026 seçim yılıdır!!!”

23 Mart’tan bu yana Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde tutuklu bulunan İmamoğlu, Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi Hesabı’ndan yaptığı paylaşımla rakama şöyle sert eleştiri getirdi:

“28 bin 75 TL olarak açıklanan asgari ücret, milletin gerçeklerinin, yani ağır geçim sıkıntısının yanından bile geçmiyor. Açıklanan asgari ücret bir zorunluluk değil, siyasi bir tercihtir. İşçilerin olmadığı bir masada, sadece işverenlerle asgari ücret belirleyen akıl, “ben zenginden yanayım, yoksuldan değil” diyen akıldır. CHP’nin net asgari ücret teklifi 39 bin TL’dir. İnşallah milletin iktidarı başa geldiğinde, işçilerimize, asgari ücretlilerimize hak ettiklerini verecek, yeni ekonomi, sanayi ve teknoloji politikalarımızla işverenleri de rahatlatacağız. Çalışacağız, üreteceğiz, kazanacağız ve adilce paylaşacağız!”

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu da hükümetin açıkladığı rakam hakkında şunları söyledi:

“Açlık sınırının altında bir Asgari Ücret, milyonlarca vatandaşımızı açlığa mahkum etmektir. Bunu kime, nasıl izah edeceksiniz? Emeğin ve alın terinin tokatına hazır olun!”

Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan açıklanan rakama tepkisini bir karikatürle ifade etti:

arikan.jpg

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, tepkisini şöyle dile getirdi:

“Daha şimdiden açlık sınırı 29 bin 828 lira, yoksulluk sınırı 97 bin 159 lira ama her zaman sermayeden yana saf tutan AKP iktidarı, demokratik temsilin olmadığı göstermelik bir komisyon aracılığıyla, asgari ücreti sadece ve sadece 28 bin 75 lira olarak belirledi.
Açlığa mahkûm edilmiş milyonlarca emekçinin çığlığına kulak tıkanarak belirlenen bu asgari ücret olsa olsa işçi ve emekçileri ölüme mahkûm etmektir. Bu ülkenin yurttaşlarına reva görülen sefalet ücretini kabul etmiyoruz! DEM Parti olarak, bu sömürü düzenine karşı emeğin hakkını savunmaya, insan onuruna yakışır bir asgari ücret talebimizi yükseltmeye devam edeceğiz.”

Zafer Partisi Lideri Ümit Özdağ’ın ise tepkisi şöyle oldu:

“Asgari ücrete %27 zam yapılarak 2026 yılı için net 28.075 TL belirlenirken, milyonlar açlık sınırının altında ücrete, yoksulluk sınırının çok gerisinde bir hayata mahkûm edildi. Bu tablo zam değil; emeğin ve emekçinin nasıl gözden çıkarıldığının açık göstergesidir. Zafer Partisi olarak asgari ücretliyi, dar ve sabit gelirliyi ve tüm yurttaşlarımızı enflasyona ve hayat pahalılığına ezdirmeyeceğiz.”

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler