Ekonomi
Vatandaş Borç Sarmalında: Yapılandırma Çözüm Olacak mı?
İktidar, vatandaşların kredi ve kredi kartı borçlarındaki artış karşısında yeniden “yapılandırma” seçeneğine yöneldi. Ancak önceki düzenlemeden beklenen sonuç alınamamış, vatandaş 5,1 trilyon TL’lik borcu taşıyamaz hale gelmiş durumda. Kredi kartı borçları hızla artarken, ekonomik sıkışıklık da derinleşiyor.
İktidar, vatandaşların kredi ve kredi kartı borçlarındaki artış karşısında yeniden “yapılandırma” seçeneğine yöneldi. Ancak önceki düzenlemeden beklenen sonuç alınamamış, vatandaş 5,1 trilyon TL’lik borcu taşıyamaz hale gelmiş durumda. Kredi kartı borçları hızla artarken, ekonomik sıkışıklık da derinleşiyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında yapılan Finansal İstikrar Komitesi toplantısında, milyonlarca vatandaşın borç yükü gündeme geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarına yönelik bugüne kadar atılan adımların değerlendirildiği, “önümüzdeki dönemde yeni adımlar atılabilir” mesajı verildi.
Tabloda durum ağır. Artan enflasyon, düşen alım gücü ve yükselen faizler, vatandaşları borcunu borçla kapatır hale getirdi. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, ağustosta bireysel kredi veya kart borcunu ödeyemeyen kişi sayısı 259 bin 130’a ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bankacılık sistemindeki toplam kredi hacmi 21 trilyon 307 milyar TL’ye yükselirken, bunun 16 trilyon 204,8 milyar TL’si ticari kredilerden oluşuyor.
Takibe Düşen Borçlar Arttı
Vatandaşın üzerindeki yük her geçen ay büyüyor. Tüketici kredileri ve bireysel kredi kartı borçları toplamı 5 trilyon 103 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Sadece kredi kartı borcu 2 trilyon 479,8 milyar TL, bunun 1,55 trilyon TL’si ise taksitsiz borçlardan oluşuyor. Bankaların takibe aldığı kredi tutarı son bir yılda yüzde 94 artarak, 265,9 milyar TL’den 515 milyar TL’ye yükseldi.
Yapılandırma Beklenen Etkiyi Yaratmadı
İktidar, yeniden yapılandırmayı gündeme alsa da, BDDK’nın temmuzda başlattığı ve ekimde sona eren kredi ve kredi kartı borç yapılandırması beklenen etkiyi yaratamamıştı. Kapsam genişletilmesine rağmen, birçok vatandaş bankalardan eli boş döndü. Özellikle asgari ödeme yapan kredi kartı borçlularının çoğu başvurularında ret cevabı aldı.
