Sosyal Medya

Ekonomi

Reuters: Ekim Enflasyonu %2,83 Bekleniyor, Yıl Sonu Tahmini %32’ye Yükseldi

Reuters anketine göre Türkiye’de Ekim ayı tüketici enflasyonu, giyim ve gıda fiyatlarındaki artışların etkisiyle aylık bazda %2,83 olarak bekleniyor. Böylece yıllık enflasyon %33 seviyelerinde yatay seyredecek, yıl sonu için ise tahminler %32’ye yükseldi.

Reuters: Ekim Enflasyonu %2,83 Bekleniyor, Yıl Sonu Tahmini %32’ye Yükseldi

Özet:


Reuters anketine göre Türkiye’de Ekim ayı tüketici enflasyonu, giyim ve gıda fiyatlarındaki artışların etkisiyle aylık bazda %2,83 olarak bekleniyor. Böylece yıllık enflasyon %33 seviyelerinde yatay seyredecek, yıl sonu için ise tahminler %32’ye yükseldi.


Aylık Enflasyonda Sınırlı Gerileme Beklentisi

Reuters’ın 10 ekonomist ile gerçekleştirdiği ankete göre, Ekim ayı TÜFE artışı ortalama %2,83 olarak tahmin edildi. Beklentiler %2,7 ile %2,9 arasında değişiyor.
Bu oran, Eylül’deki %3,23’lük artışın ardından hafif bir gerilemeye işaret ediyor.

Yıllık bazda ise medyan tahmin %33 seviyesinde, yani Eylül’deki %33,29 oranına yakın.


Giyim, Gıda ve Enerji Fiyatları Etkili

Ekonomistler, Ekim enflasyonundaki artışın başlıca nedenlerinin mevsimsel giyim fiyat artışları, işlenmemiş gıda kalemleri, otomotiv, enerji ve hizmet sektöründeki fiyat geçişkenliği olduğunu belirtiyor.

Eylül ayında gıda, konut ve eğitim fiyatlarındaki güçlü yükseliş, aylık TÜFE’yi beklentilerin üzerine taşımış; yıllık oran Mayıs 2024’teki zirveden sonra ilk kez yeniden yükselmişti.


Yıl Sonu Enflasyon Beklentisi Yükseldi

Anket sonuçlarına göre yıl sonu enflasyon beklentisi %32’ye yükseldi.
Bu oran, Merkez Bankası’nın %24’lük resmi hedefi ve %25–29 aralığındaki tahmin bandının üzerinde kalıyor.
Bir önceki Reuters anketinde yıl sonu tahmini %30 seviyesindeydi.


Merkez Bankası Faiz İndirim Döngüsünü Yavaşlattı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bu ay politika faizini 100 baz puan indirerek %39,5 seviyesine çekti. Ancak karar metninde, “dezenflasyon sürecinde yavaşlama” sinyali vererek indirim döngüsünü yavaşlattı.

Banka, gıda fiyatlarındaki son gelişmelerin dezenflasyon süreci için risk oluşturduğunu belirterek sıkı para politikası duruşunu koruyacağını vurguladı.


Siyasi ve Tarımsal Belirsizlikler Enflasyon Görünümünü Etkiliyor

Mart ayında, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması sonrasında artan siyasi belirsizlik ve liranın dolar karşısında tarihi düşük seviyelere inmesi, piyasa istikrarını zedelemişti.

Bunun yanında tarımsal don ve kuraklık gibi arz yönlü şoklar da, hükümetin dezenflasyon hedefini zora soktu.


Yıl Sonuna Doğru Beklentiler

Ekonomistler, iç talebin yüksek seyri, enerji maliyetleri ve hizmet enflasyonu nedeniyle enflasyondaki düşüşün kademeli olacağı görüşünde.
Yıl sonuna kadar tek haneli aylık artışlara dönüş beklenmiyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler