Sosyal Medya

Ekonomi

Ocak-Haziran döneminde Türkiye’nin Suriye’ye ihracatı 1 milyar dolar…

Türkiye'nin Suriye'ye ihracatı Ocak-Haziran döneminde yılın aynı dönemine göre %45 yükselişle 1 milyara ulaştı...

Ocak-Haziran döneminde Türkiye’nin Suriye’ye ihracatı 1 milyar dolar…

Türkiye’nin Suriye’ye ihracatı Ocak-Haziran döneminde yılın aynı dönemine göre %45 yükselişle 1 milyara ulaştı. En fazla ihracat %22,3 artış ve 307,2 milyon dolar ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe bu dönemde, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü %55,3 artış ve 123,6 milyon dolar ile ikinci sırada yer aldı.

Suriye’ye yapılan ihracatta toplam 9 üretim %100’ün üzerinde yükseliş göstererek 6 aylık süreçte, 107,5 milyon dolar ihracat yapan su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü %130,5 oranında dikkat çekici bir artışla üçüncü sırada yer aldı. Suriye ile sınırı komşusu olan Güneydoğu Anadolu’nun, Türkiye’nin toplam Suriye ihracatındaki payı %41 olarak gerçekleşti.

“Güneydoğu’dan Suriye’ye ihracat 416,5 milyona ulaştı”

Suriye ile iyileşen ikili ilişkiler ihracattaki olumlu yansımalarına değinen Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı ve TİM Suriye Masası Başkanı Celal Kadooğlu , 2025 yılının ilk yarısında Türkiye-Suriye dış ticaretin iyileştirilmesidi.

“Doğu ve güneydoğu illerinde, Türkiye’nin gelecekte söz sahibi olmak üzere yapılan sanayi yatırımlarının gerçek potansiyeline erişebileceği yeni bir tarihsel kapısındayız. kısmı sadece Gaziantep’ten yapıldı, Türkiye genelinde Güneydoğu bölgesinde Suriye ile ticarette birinci sırada Suriye’ye hububat ihracatımız yüzde 36,8 artışla 173,7 milyona yükseldi.

“İstikrar ve güven ortamıyla üretimimiz da artacak”

Sektör genelindeki güçlü performansına rağmen, Suriye pazarında birkaç kez gerileme yaşandığına dikkat çeken Kadooğlu , şunları ifade etti:

“ 2025 yılının ilk 6 yılında Türkiye’nin Suriye’ye yaptığı ihracatta; çelik (%16,7), deri ve deri ürünleri (%55,7), yaş meyve ve sebze (%55,6), hazır giyim ve konfeksiyon (%47,2), kuru meyve ve mamulleri (%25,4) ile halı (%18,7) sektörlerinde biliniyor. Sorunların, parasal rejimleri ya da pek çok çözümün sağlanması.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler